Teško se osvešćujem da je kraj godine toliko blizu. Da uskoro treba misliti o poklonima, sitnim kolačima i tome gde smo smestili ukrase za jelku. Uposlila sam Andreja da me obavesti kad Fruška gora požuti. To mi je kao neki orijentir u vremenu, da dok god zeleno lišće još stoji na granama fruškogorskih šuma ja mogu da uživam u jeseni lagano i natenane.  Andrej za sad kaže, još se sve zeleni. Kad počne da opada videćemo šta ćemo. Verovatno ćemo spakovati Naru u kola pa se dovesti tamo da se svojim očima uverim, a onda ćemo prošetati kroz tu zlatnu divljinu istom putanjom kao u proleće da se oporostimo kako treba. Nari će se to sigurno dopasti jer kao dete iz ravnice ona kad vidi uzbrdicu ne ume da joj odoli. Tako kad god idemo u šetnju ona se prvo siđe do komšinicinog jendeka u kom leži šaht pa se spusti i popne nekoliko puta. Mačke se šepure oko nje, a ona od njih uči. Snađu se deca.

Za ove tople jesenje dane spremila sam italijansku parmigianu od patlidžana koja je nadmašila sva moja očekivanja svojom sočnošću i bogatsvom ukusa. Režnjevi patlidžana se umaču u jaja i prezle i onda se peku dok se ne uhrskave. Italijanske bake vole da ih prže u ulju, ali pošto mene prilično oneraspoloži prskanje ulja po celoj kuhinji odlučila sam da isprobam pečenje u rerni i mogu vam reći da je to bila sjajna odluka. Hrskavi patližani bivaju ređani između slojeva ukusnog  paradajz sosa i gomilice sira koji je, ako ga uzmete ove nedelje u Lidlu, autentično italijanski. Kada sve sastojke fino spojite,  vratite ih u rernu na kratko da sve počne da brboće, da patlidžani upiju sokove iz sosa, a da sir počne da se tegli onako kako zaslužujemo posle naporne radne nedelje. Mesa u ovom jelu nema i verujte mi nećete ni primetiti. Javite utiske ako isprobate.

  • 2 srednja patlidžana (oko 600g)
  • 4 jajeta
  • oko 300g prezli Belbake
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašićica sušenog origana
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 2x konzerve paradajza u sopstvenom soku Italiamo
  • 1 kocka goveđe supe
  • 200g rendane mocarele
  • 3 pakovanja bufalo mocarele Italiamo
  1. Isecite patlidžan na uzdužne kriške debljine nešto manje od 1cm. Dobro posolite i ostavite na rešetki da se cede oko 20 minuta. 
  2. Dobro ih ubrišite ubrusom. U jednom tanjiru umutite jaja, a prezle sipajte u drugi. Umačite patlidžan prvo u jaja, pa u prezle zatim ponovite postupak radi debljeg poha. Nastavite tako dok ne utrošite sav patlidžan.
  3. Poređajte patlidžan na pleh koji ste dobro nauljili i pecite ga u rerni na 200°C dok ne porumeni. Ovo je zdravija i brža varijanta. Ukoliko volite da vam bude masnije onda ih pržite u dubokom ulju kako se tradicionalno radi iako moram da kažem da je meni ovako bilo taman, a ja lično volim masniju hranu.
  4. U tiganj sipajte nekoliko kašika maslinovog ulja pa ubacite sitno seckan luk.Kada porumeni dodajte beli luk i dinstajte kratko, a onda sipajte paradajz zajedno sa 1dl vode, kockom supe i sušenim začinima. Sve dobro promešajte i krčkajte pokriveno oko 10 minuta na tihoj vatri.
  5. Pripemite tepsiju dimenzija oko 20×25 cm i podmažite joj dno. Razmažite nekoliko kašika paradajz sosa na dno, zatim poređajte sloj patlidžana pa preko njega stavite kolutove mocarele i rendanu mocarelu. Sledi još jedan sloj sosa, drugi red patlidžana, sir, paradajz sos i preostali rendna sir odozgo.
  6. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta. Nakon toga pobacajte kolutove preostale mocarele pa vratite tepsiju u rernu na još 5 minuta.
  7. Služite parmigianu dok je topla sa nekom gorkastom salatom poput rukole i radiča uz fin hleb iz Lidlove pekare.
(Visited 582 times, 1 visits today)