Ima toliko toga što treba završiti pre nego što nam dete dođe na svet, da ni sami ne znamo odakle da krenemo. Stvari ipak teku svojim tokom, pa tako zateknem sebe kako širim prvu turu bebinog veša i donosim odluku o tome da li ću biti majka koja pegla svaku štramplicu i benkicu. No, mislim da nam je odgovor na to pitanje svima očigledan. Za vikend su Andrejka i moja mama montirali sto za povijanje, a ja sam pekla štrudlu sa jabukama kao lični doprinos. U taj sto trenutno se uselila naša mačka Flo i nekoliko džidžabidža koje će zajendo sa Flo da lete odatle prvom prilikom. To svakako nije kraj, kraj se ni ne vidi, pa ipak čini mi se da smo oboje odlučili da ne upropastimo ovu jesen koja će nam doneti novog člana porodice brigom o stvarima koje naposletku nisu ni važne. Zato se trudimo da imamo dražesne momente poput šetnji pred spavanje u kojima se na miru oprostimo od dana ili burek na parkingu kod pijaca dok svira radio iz kola, da se divimo svakoj promeni koju će roditeljstvo da donese i između svega toga da podelimo obrok spremljen sa puno pažnje i ljubavi.

Biftek je ona vrsta hrane koju iskreno obožavamo, ali je ne jedemo često, pre svega zbog toga što kvalitetne komade mesa nije lako pronaći, posebno ako živite u manjem gradu. Na svu sreću od skoro u Lidlu su u ponudi najfiniji komadi bifteka. Kako sam ga do sada prirpemala u retkim prilikama, trudila sam se da prilozi budu jednostavni kako bi meso bilo zvezda na tanjiru. I zaista, nije mu potrebno mnogo ukoliko mu date tretman koji zaslužuje da postane meko kao duša, a u sebi da čuva tople arome putera i svežih začina koji će tu ostati zauvek. Krompirići su fin dodatak u pogledu teksture, međutim sa dodatkom soli sa začinskim biljem postaju prilog iz snova. Na kraju tu je jednostavnost raspuklih paradajzića koji jelu pridodaju savršenu količinu slasti i kiseline koja mu nedostaje. Ovi ukusi zajedno čine obrok za srećne ljude koji vole život. Da biste pripremili fin biftek, treba vam nekoliko konkretnih smernica, ali i malo spontanosti koja proizilazi iz stava da će sve biti dobro. Moj recept vas čeka na ovoj stranici. 

biftek

  • komadi bifteka isečeni na 8cm debljine
  • krupno mlevena so
  • krupno mleven biber
  • ulje
  • kockica putera po komadu mesa
  • grančice ruzmarina
  • 2-3 čena belog luka nagnječena

krompiri sa začinskim biljem

  • 1 veći krompir po osobi
  • ulje za prženje
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 2-3 grančice listića ruzmarina (može 1 kašičica sušenog)
  • 2-3 grančice majčine dušice (može 1 kašičica sušene)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog bibera

raspukli čeri paradajz

  • čeri paradajz (po mogućnosti još uvek na lozi radi prezentacije)
  • maslinovo ulje
  • so 
  1. Prvo pripremite krompir tako što ćete ga nasečenog na deblje kriške kuvati u slanoj ključaloj vodi oko 7 minuta. Zatim ga dobro ocedite i ostavite da se prosuši u sopstvenoj pari pre nego što ga ubacite u dobro zagrejano duboko ulje. Dok se krompir peče pripremite začinsku so, tako što ćete usitniti bilje ukoliko koristiti sveže i dobro promešati sve sastojke. Odmah po vađenju krompir pospite začinima.
  2. Zagrejte rernu na 70°C. Biftek je važno da izvadite minimum 30 minuta ranije da bi dostigao sobnu temperaturu. Izdašno ga posolite i pobiberite sa svih strana i fino ga nauljite pa ga smestite na dobro zagrejan tiganj iznad srednje jake vatre. Nakon što ste ga položili nemojte ga mrdati odatle 3 minuta. Nakon toga ponovite postupak sa preostalim stranama. Pred kraj pečenja ubacite puter, luk i ruzmarin, nagnite tiganj na jednu stranu i kašikom zalivajte biftek sa istopljenim puterom koji će brzo poprimiti arome belog luka i ruzmarina. Nako toga ubacite meso u rernu na 8 minuta da se dopeče.* Po vađenju ga smestite na drvenu dasku pa ga pokrivenog ostavite da odmori 10 minuta kako bi se sokovi vratili unutra. Sačuvajte sve sokove iz tiganja, pa ih iskoristite da zalijete meso pre služenja.
  3. U istom tiganju (nemojte ga prati) položite čeri paradajz prethodno blago nauljen  maslinovim uljem i tek malo posoljen. Pecite ga dok se ne raspukne sa donje strane.

Napomena: Biftek kakav mi volimo je malo bolje od srednje pečenog. Ukoliko volite slabije skratite vreme u rerni ili ga produžite ukoliko želite da se bolje ispeče. 

(Visited 60 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *