U familiji sam dugo dugo važila za ćurku koja pojma sa geografijom nema zato što sam jednom prilikom još kao osnovac dozvolila svom mlađem bratu da ide biciklom do Tise insistirajući da vozi isključivo pored kuća. Odmah da vam kažem kuće prestaju nakon trideset minuta vožnje, a onda ide samo magistralni put u nedogled. On je na svu sreću i moje iskreno divljenje stigao živ i zdrav do Tise gde je njega i druga tata pokupio kolima. Mislim da su obojica bili oduševljeni kad su ga ugledali. Ja i dan danas kad god se vozimo do tamo, kolima razume se, mislim na svog brata i kako je sigurno još kao mali imao baš snažne noge kad je uspeo toliko da vergla. Andrejka i ja smo se juče provozali sa sve kolačem u krilu do šume koja raste pored Tise da bismo osetili jesen iz prve ruke. Ispostavilo se da tamo leto još nije dobilo informaciju da treba da ode jer smo se vratili izujedani od silnih komaraca koji su navrli na nas. Ostale su ipak ove slike za zimu kad poželim u nešto zeleno da gledam.

Kolač koji sam umesila je sočan do ludila. Sastoji se od jabuka koje se ovih dana rumene na sve strane, karamel sosa koji svaki zalogaj čini zavodljivim i prepečenih pekan oraha koji su božanstveni i hrskaju pod zubima taman toliko da morate da usporite i uživate u svakom zalogaju. Pekan orahe možete pronaći u redovnoj ponudi  u Lidlu, a idealni su za sve jesenje recepte. Recept za ovaj kolač čeka vas na dnu stranice.

 

karamel sos

  • 200g putera Pilos
  • 250g smeđeg šećera
  • 2 kašike pavlake za kuvanje

kolač (mera je šolja od 2,5dl)

  • 2 jajeta
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja griza
  • 1 peci prah
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kašičice cimeta
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 šolje ulja
  • 1/2 šolje pekmeza od šljiva

ostalo

  • 3-4 jabuke
  • 150g pekan oraha
  • šlag za posluživanje
  1. Prvo pripremite karamel. U šerpici otopite puter pa dodajte šećer i kuvajte uz mešanje dok se ne dobije boja karamela. Nakon toga skinite sa vatre i uz mešanje sipajte pavlaku za kuvanje. Sos izručite na dno prethodno podmazane okrugle tepsije prečnika 30cm.
  2. Prepecite pekan orahe u tiganju pa ih naseckajte krupno i rasporedite po površini karamel sosa. Zatim oljuštite jabuke, izvadite im sredinu i isecite ih na četvrtine pa ih smestite u karamel među pekan orahe.
  3. U činiji ulupajte jaja sa šećerom. Zatim dodajte brašno, griz, kakao, peci prah i cimet pa kratko mešajte dok se ne sjedini. Nakon toga ulijte mleko, ulje i pekmez. Sjedinite sve i izlijte pripremljeno testo preko jabuka. 
  4. Pecite u rerni zagrejanog na 180°C dok vrh ne pukne i sredina postane pečena. Ukoliko krajevi počnu previše da tamne pre nego što se sredina ispeče pokrijte kolač folijom.
  5. Nakon vađenja provucite nož po ivici kolača kako bi se odvojio od pleha dok je još topao, zatim ga ostavite da se prohladi dok pleh ne postane mlak. Nakon toga ga pažljivo izvrnite na tanjir za posluživanje i ostavite da se sasvim ohladi.
  6. Služite ga na sobnoj temperaturi sa kašikom šlaga i malo cimeta.
(Visited 990 times, 1 visits today)