U rerni je ove nedelje mirisalo na kruške i slatko testo u koje su uronjene. U vrtlogu omekšalog putera, šećera i jaja razbacane su grožđice, lešnici i orasi raznih vrsta kao i komadići bele čoklade, svi prethodno napijeni sa malo ruma. Prekriven snegom od šećera ovaj kolač je divan način da se zasladite u togu dana i da uživate u smeni ukusa i tekstura. Ove buckaste kruške kao i ostale sastojke pronađite u Lidlu i uživajte u receptu.

*svi sastojci treba da budu sobne temperature

  • 125g putera sobne temperature
  • 3 jaja
  • 200g šećera
  • 25ml ulja
  • 125g kisele pavlake
  • 180g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • prtohvat soli
  • 100g bele čokolade sa lešnicima Fin care
  • 100g mixa suvog voća sa suvim grožđem ( bademi, lešnici, kikirki…)
  • 30ml ruma
  • 2 kašike brašna
  • 3-4 kruške 
1.Čokoladu i orašaste plodove naseckajte sitno, smestite u činiju i prelijte rumom pa promeštajte. Kada voćke upiju rum pospite ih sa dve kašike brašna i opet promešajte. Brašno će pomoći da tokom pečenja svi ti komadići ne potonu na dno. Kruške operite pa ih zasecite sa donje strane tako da im izvadite srednji deo sa košticama. 
2. U većoj činiji umutite kremasto puter pa mu dodajte šećer i nastavite da mutite još 5 minuta. Zatim dodajte jedno po jedno jaje tako da se prethodno umuti pre dodavanje narednog. Kada ste dodali jaja ubacite ulje i kiselu pavlaku u smesu i sve sjedinite.
3. Na kraju ubacite brašno, prašak za pecivo i koštunjavi mix sa čokoladom. Sjedinite smesu spatulom, nemojte mikserom da ne biste preterali sa mešanjem. 
4. Modlu za hleb podmažite omekšalim puterom i pospite brašnom pa smestite papir za pečenje tako da on viri sa strane kako biste lakše izadili ispečeni kolač. 
5. Sipajte smesu do pola kalupa pa u to zaronite kruške, a onda rasporedite ostatak smese oko krušaka. Pecite u rerni na 170 ° C dok ne postane pečen u sredini ( proverite sa čačkalicom). Ukoliko površina postamni pre vremena pokrijte je folijom i nastavite pečenje. 
6. Pečeni kolač ostavite 20 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi pa ga služite posutog šećerom u prahu. 
(Visited 124 times, 1 visits today)