Uranila sam pre neko jutro pa sam pošla da uzmem luk, falio mi za pasulj. Uspust sretnem komšinicu ide sa štapom i osmehom meni u susret. Pita me iz čista mira kako podnosim ovu vrućinu. Ja odgovaram uzdahom, a ona nastavlja pa kaže kako ovakva suša nikad nije zadesila našu Vojvodinu. Mislim se ako su bore na licu isto što i godovi na panju onda joj treba verovati. Nastavlja dalje da priča kako su se svi nekoć spremili da idu nešto da prodaju na vašaru, kad se smrklo nebo i taman su očekivali eto je sad će, ono se začas se razvedrilo i ostavilo ih razočarane. Ljudi se poradovali kiši toliko da su bili spremni da batale sav trud i potencijalnu zaradu. Ode komšinica ja nastavila dalje pa razmišljam kako je to zapravo čudno da čak i kad nam životi ne zavise neposredno od kiše osećamo suvu zemlju kako pati i mi onda patimo sa njom. Ja kad mislim o tome uvek se setim ljudi od kojih potičem, koji su ne tako davno po ovoj zemlji terali konje, budili se pre petlova i svoju usnulu decu vozili u prikolici ušukane u seno pa se lagano truckali do njive koja ih je hranila. Sa suncem stizali i sa suncem odlazili.  Mogu misliti koliko su se samo oni radovali kiši. Valjda je zbog njih i mi sada volimo. 

Iskreno sam tokom skorašnjeg zahlađenja poverovala da je sa vrelim letom završeno pa sam najviše maštala o nekim toplim poslasticama. Na kraju sam odlučila da ih napravim pa taman se onesvetila od vrućine. Ono ipak ispalo da je idelano vreme za pripremu kvasnih testa upravo leto: toplota garantuje uspeh. Ove brioš tortice sa krem sirom i malinama su jedno malo božanstvo. Puterasta zemička, meka i bogata nafilovana zaslađenim krem sirom i voćem po izboru. Uvek uzimam isti krem sir za sve recepte koji ga traže, a to je #pilos sirni namaz iz Lidla. Ima savršenu svilenu teksturu, a soli taman onoliko da naglasi slatkoću ostalih sastojaka. I tako ovaj put završio je kao idealan sastojak peciva uz koje bih se mogla svako jutro buditi u zoru.

od ove količine dobijete oko 30 tortica promera 10cm 

krem sir

  • 500g krem sira Pilos, sobne temerature
  • 250g šećera u prahu
  • kora 1 limuna
  1. Pomešajte sve sastojke dok ne dobijete fin krem.
  2. Ukoliko želite da pripremite nadev ranije ostavite ga pokrivenog u frižideru pa izvadite 1h pre filovanja da dostigne sobnu temperaturu.

test za brioš

  • 1kg brašna
  • 125ml mlakog mleka
  • 10g suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 115g šećera
  • 6 jaja + 1 jaje za premazivanje
  • 250g putera blago omekšalog ali i dalje hladnog u sredini
  1. Pre nego što počnete sa pravljem testa potrebno je da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi. Od momenta kada dodate puter, za mešenje testa koristite stoni ili ručni mikser, nikako ruke kako se puter ne bi previše otopio.
  2. U činiju sipajte 600g brašna, so i šećer pa promešajte. U posudi sa mlakim mlekom pomešajte kvasac i malo šećera pa pustite 5 minuta da se aktivira zatim ulijte u brašno. Dodajte zatim i jaja i počnite da mesite. Mesite testo 10 minuta dodajući po kašiku brašna dok testo ne prestane da se lepi za prste. 
  3. Kada ste postigli elastično testo koje se tek blago lepi dodajte puter. Sada je vreme da uključite mikser ukoliko do sad niste. Mesite srednjom brzinom i dodajte kocku po kocku putera. Kada potrošite sav puter nastavite da mutite dok testo ne počne da se odvaja od posude.
  4.  Ostavite testo da odmara 30 minuta na nekom ne previše toplom mestu. 
  5. Testo će nadoći za tih 30 minuta pa ga nakon tog period kratko premesite i ponovo stavite u činiju, pokrijte ga folijom i ostavite u frižider na 12h. 
  6. Nakon tog perioda isecite testo na komade težine oko 60g pa svaki urolajte u loptu i istanjite u krug. Ređajte ih na pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite ih pokrivene da narastu. 
  7. Uključite rernu da zagreva na 180°C.
  8. Kada je testo odmorilo, ravno dno čaše umočite u brašno pa napravite udubljenje u sredini svakog kruga. Na to mesto zatim stavite 2 kašičice nadeva od krem sira i utisnite sveže maline. Možete koristiti bilo koje sveže voće ili džemove čak. 
  9. Ivice premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. 
(Visited 400 times, 1 visits today)