Svako jutro budi nas muva. Da’l je ista vrag će je znati. Andreja ne mrzi pa skoči po muvopič jedino oči još ne može da otvori, a ne mogu ni ja. Ja mrljam sebi u bradu -evo mi je na glavi udri po sred čela ako treba, on se smeje pa je lovi kao mačka. I ulovi je tako zarad našeg mira i spokoja. Mislim ipak da nije samo muva kriva za naš nemir. Ima veze i to što su ostala svega tri zrna peska u satu koji odbrojava naš letnji raspust. Izraz raspust i dalje više volim jer mi godišnji odmor zvuči previše konačno. Naročito sada kad je pri kraju. A bilo nam je lepo.   Ujutro smo imali  duga maženja sa mirišljavim dečijim obrazima između nas u koja smo zaranjali poljupce kao obuzeti. Nara je proglašavala ustajanje kad bi uzviknula jaja što je označavalo vreme doručka. Dok mi peremo sudove i sklanjamo hranu sa stola ona bi zbrisala u dvorište da nahrani mačke pa bi posle lutala besciljno i pričala sama sa sobom onako kako deca čine u iskonskoj slobodi. I tako do ručka nakon kojeg bismo svi đuture odremali. Kad razmislim o tome šta će mi najviše nedostajati, dremke sa njih dvoje su na vrhu liste. 
 
Od silnog izležavanja dobila sam inspiraciju da napravim bao buns iliti ove azijske lepinjice kuvane na pari o kojima sam više puta sanjala ali mi se činilo da zahtevaju previše truda. Istina je da su veoma zahvalne za rad, kao svako dizano testo traže malo čekanja, ali nakon toga bivate nagrađeni vazdušastim hlebčićima u koje možete da stavite sve, od raznih varijatni slasnog svinjskog mesa preko dinstane, pohovane ili grilovane piletine do najrazličitijih vrsta povrća. Sve što vam treba je nekoliko ključnih sastojaka kao što je pirinčano sirće i egzotičan sos u koji ćete da umačete ove mekane i sočne zalogaje. Sjajno je to što je u Lidlu  od četvtka u ponudi azijski asortiman pa ćete lako pronaći sve namirnice koji su vam potrebni da napravite ovaj recept. 
 

bao buns

  • 525g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1.5 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika pirinčanog sirćeta
  • 1 kašika ulja
  • 50ml mlakog mleka
  • 200ml mlake vode
  1. U posudici pomešajte kvasac, kašičicu šećera i malo mleka pa ostavite da se kvasac aktivira. U većoj činiji pomešajte brašno, mleko, ulje, sirće, so i ostatak šećera. Dodajte aktiviran kvasac i 200 ml vode. Sjedinite varjačom pa dodajte još malo vode, najbolje kašiku po kašiku dok ne pokupite sve suve sastojke u jednu kuglu.
  2. Istresite na radnu ploču i mesite oko 10 minuta dok testo ne postane glatko i elastično. Nauljite čistu činiju i ostavite u njoj testo pa ga pustite pokrivenog da narasta na toplom, mračnom mesto. Ja to radim u ugašenoj rerni.
  3. Nakon 1-2 sata kada se testo udvostruči premesite ga par puta pa ga istanjite na debljinu od 1cm u krug.Premažite površinu testa uljem pa vadite krugove prečnika 8-10 cm. Svaki krug zatim preklopite na pola i nežno ga stisnite oklagijom. Ostavite pripremljene lepinjice na papir za pečenje da odmore desetak minuta. Premesite preostalo testo pa ponovite postupak dok ga ne potrošite.
  4. Dubok tiganj sa poklopcem zagrejte i nauljite kao za palačinke. Ubacite nadošle lepinjice pa ih pecite nekoliko minuta dok donja strana ne postane fino rumena. Nakon toga oko lepinjica sipajte 1.5dl vode i poklopite. Kada izvri veći deo vode otklopite i izvadite lepinjice na poslužavnik pa nastavite sa preostalim lepinjama.
  5. Bao buns možete puniti raznim nadevima poput rebaraca, cepkane prasetine, potrbušine, bifteka, pohovane piletine, cepkane piletine, ukiseljenog ili dinstanog povrća. Ukusne su čak i sa džemovima.
  6. U nastavku pišem recept za punjenje koje sam ja koristila.
 mešavina od tikvica, šargarepa i šitake pečuraka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 srednja tikvica
  • 150g šitake pečuraka
  • 3 kašike soja sosa
  • 2-4 kašike slatko-ljutog sosa Vitasia + za umakanje
  • 1 komadić đimbira
  • 2 čena belog luka
  1. Tanko isecite povrće. Dinstajte svako povrće odvojeno na malo ulja. Spojite ih u činiji pa u tiganju u kojem su dinstani propržite beli luk i đumbri ktrako. Vratite povrće i dodajte soja sos i slatko-ljuti sos po ukusu. Mešajte pa začinite po uksusu, Na kraju dodajze malo prepečenog susama i tiem punite bao buns.
(Visited 3.535 times, 1 visits today)