Kad si dete stvari koje slede posle hladnog dana provedenog napolju čine se sasvim normalnim, ali vremenom za većinu nas postanu krajnje dragocene. Kao kad te dočekaju kod vrata da provere koliko ti se smrzo nos. Pa te ratosiljaju mokre jakne i još mokrijih bakandži. Onda te zamotaju u neko meko ćebe pa te posade pored radijatora ili vatre, šta ko ima. Puste ti crtać, pa ti tutnu u ruke veliku šolju iz koje se puši čokoladno mleko, čaj, šta bilo… I ti onda počneš da se otkravljuješ i misliš kako je život mnogo lep. I jeste da nisi radio ceo dan i nemaš mnogo odgovornosti, ali je važno što imaš to iskustvo da bi jednog dana, kada ti je baš potrebno, umeo da budeš nežan prema sebi i priuštiš to malo pažnje koju su ti drugi nekada svakodnevno pružali.

U tom maniru od danas je na blogu recept za rižoto sa pečurkama koji je sigruna sam osmišljen s namerom da u potpunosti zameni sve te zagrljaje, brižnost i čokoladna mleka iz detinjstva i da nam pruži utehu kad god je potrebna. Kad se smrznete i dan vas natera da se zapitate čemu sve to, stanite pored šporeta i započnite pripremu ovog rižota. Već kada osetite miris dinstanog luka, belog vina i zemljanost pečuraka, hladnoća će početi da vas napušta, a milina će nastaniti vaša srca. Onda se zamotajte u ćebe pa se posadite pokraj prozora, vatre ili televizora, ko šta ima, zaronite veliku kašiku u topli rižoto i napunite usta tim kremastim zalogajem. Ovaj recept priprema moj tata koji je oduvek umeo da spremi jela koja su stvorena za ušuškavanje, velike kašike i jedenje pravo iz lonca. Kao što i on kaže, ukus ovog rižota je toliko prefinjen da ćete sami sebi aplaudirati na kulinarskim veštinama, a zapravo sva tajna se krije u kvalitetnim sastojcima i upornom mešanju. Posebno valja pomenuti preukusne italijanske sireve sa zaštićenim preklom koje od ovog četvrtka možete pronaći u Lidlu i sa kojima ćete uz rižoto imati sve što je potrebno da zaboravite na jesenji bluz.

  • 3 kašike maslinovog ulja Italiamo
  • 50g putera
  • 5 listića sveže žalfije (opciono)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 štapića celera
  • 2-3 čena belog luka
  • 250g šitake pečurki
  • 250g bukovače
  • 300g okruglog pirinča
  • 1.5 dl belog vina
  • 1 kocka goveđe supe
  • 150g sitno rendanog Asagio sira sa zaštićenim poreklom Livillio
  1. Skuvajte kocku supe u 1.5l  vode.
  2. Luk sitno naseckan ubacite u šerpu sa maslinovim uljem. Posolite i na tihoj vatri dinstajte 5 minuta dok ne postane proziran. U šerpu dodajte sitno seckan celer, listiće žalfije i beli luk pa nastavite da dinstate dok crni luk ne promeni boju i počne da se lepi za dno šerpe. Žalfiju izvadite posle 5 minuta. 
  3. Šitake nasecite na trakice, a bukovaču iscepkajte uz pomoć viljuške i dodajte u šerpu. Dinstajte pečurke na srednjoj vatri da porumene, zatim dodajte rižu, promešajte pa sipajte belo vino i opet promešajte skidajući sa dna šerpe sve što se zalepilo.
  4. Odmah zatim dodajte kutlaču supe i mešajte sve dok pirinač ne upije svu tečnost. Onda dodajte još jednu kutlaču supe pa opet mešajte i sve tako, dok se riža ne skuva sasvim. Spreman rižoto treba da bude kremast i da lako spada sa kašike. Ukoliko stoji čvrsto znači da mu treba još tečnosti pa nastavite da dodajete supu i da mešate sve dok ne dobijete željenu konzistenciju.
  5. Na kraju ubacite rendan sir i puter, promešajte i poklopite pa ostavite rižoto 5 minuta da odmori. Najbolje je da ga služite dok je još topao uz čašu belog vina.
(Visited 1.768 times, 3 visits today)