Nakon svakog ultrazvuka na kom se oduševljavamo kako je bata baš porastao i kako silno liči na Naru, obavezna je poseta poslastičarnici. To je neka navika koju još iz detinjstva nosim, da se sve dobre stvari najlepše proslavljaju u poslastičarnici. Nara uvek poručuje kuglu sladoleda od jagode, a mi kako kad, nekad sladoled, a nekad dobošicu i slične delicije. Juče smo shvatili da nam je ostalo svega još dva odlaska na kolače do trenutka kada ćemo zvanično postati četvoročlana porodica i iskreno ne možemo da dočekamo. Do tad ipak ima još dosta toga da se pripremi i da se između ugura što više zagrljala utroje. 

Zato su nam porodični obroci i dalje najveća dragocenost i iako nisu svakodnevnica trudimo se da ih priređujemo što češće. Glavni uslov za to je pripremiti nešto što svi volimo, a ova kremasta pasta sa bundevom, pančetom i dimljenim sirom ispunjava sve kriterijume. Ovaj jesenji obrok unosi slatke mirise i toplinu u vaš dom, a stomake vam puni najukusnijom kombinacijom dobro poznate slasti bundeve, pečenog belog luka i gurmanske arome hrskave pančete i dimljenog sira. Uistinu jednostavan recept od samo nekoliko sastojaka koje možete pronaći po odličnim cenama u Lidlu i silno obradovati svoje ukućane nakon zajedničke šetnje po svežem jesenjem danu.

  • 500g bundeve ili tikve isečene na kockice
  • 1 glavica belog luka
  • 100g pančete Pikok
  • 200ml pavlake za kuvanje Pilos
  • 150g carskog dimljenog sira Pilos
  • 100g rendanog Grana Padano 
  • 50g putera Pilos
  • listići žalfije (opciono)
  • 400g taljatela Combino
  1. Bundevu isečenu na kockice poređajte na pleh zajedno sa čenovima luka koje ste ostavili u ljusci. Prelijte sa malo maslinovog ulja i začinite pa dobro promešajte. Pecite u rerni na 180°C oko 15-20 minuta, kada bundeva odmekne poređajte listiće pančete i nastavite da pečete dok pančeta ne postane rumena i hrskava.
  2. Kada se malo prohladi uz pomoć noža izvadite pečenu sredinu belog luka i stavite u blender sa bundevom i pavlakom za kuvanje pa pulsirajte dok ne dobijete gustu, ujednačenu kremu.
  3. Stavite taljatele da se kuvaju u slanoj vodi, a za to vreme istopite puter u tiganju i ubacite listiće žalfije ako ih koristite. žalfju pržite krtako na tihoj vatri pa je izdvaite čim počne da rumeni, a zatim u taj puter ubacite skuvane taljatele i promešajte pre nego što dodate krem od bundeve i sireve. Mešajte lagano i dodajte oko 4dl vode u kojoj se kuvala pasta. 
  4. Ostavite poklopljeno oko 5 minuta da pasta upije sos, a onda je služite sa pančetom i još malo rendanog sira. 
(Visited 667 times, 1 visits today)