Naša Milena je duša. Hranila je nas dečurliju svaki dan pre ili posle škole sve dok nismo postali previše veliki za redovne obroke. Grandiozni trpezarijski sto bio je mesto gde se sve događalo. Na jednom kraju daska za mešenje testa, po sred stola beli čaršafi na kojima su se prostirali nepregledni rezančići koje sam u to vreme zvala zeranci, a negde između svega toga bile su umetnute naše knjige, sveske i ručice koje rade domaći. Kako je ceo radni vek provela kao nastavnica srpskog jezika, baki nije bilo mrsko da nam pomaže da pronađemo prave reči ili da rastumačimo lektiru koja je došla na red. Sva književna dela koja lično voli, Milena i dan danas doživljava kao istinite priče o ljudima i njihovim životima i u stanju je da grca dok recituje omiljene stihove ili se priseća nesrećnih sudbina likova iz romana. Ne voli da se grli, jer kaže da babe nisu za grljenje, ali se ipak istopi svaki put kad obavijemo ruke oko njenih nežnih ramena. Svake godine nauči neku novu veštinu, a okućnicu održava najlepše u celom kraju. Na slikanje ponela je oklagiju i kobalt plavu kecelju sa tankim žutim porubom. Da je Vermer živ bila bi mu muza zasigurno. 

Ranije, kada nam je mesila nasuvo, na stolu bi se uvek našle tri vrste, jedna sa krompirom, jedna sa makom i ona sa škripavim sirom. Nasuvo sa krompirom je vojvođanski klasik koji je kao stvoren za jesenje dane. Njegovu nefotogeničnost nadoknađuju topli ukusi koji vraćaju radost i sigurnost detinjstva. Moja želja da podelim ovaj recept sa vama se ostvarila kroz jedan predivan dan druženja sa dragom mi Milenom. Dok smo nas dve pripremale sto za rad, Andrejka nam je iz Lidla doneo predivan crveni krompir i sve ostalo što nam je bilo potrebno. Dan koji smo provele zajedno prepričavajući stare priče ubuduće će ostati upamćen  kao onaj dan kada sam bila trudna sa ćerkicom, a baka nam je umesila nasuvo i svaki rezanac pažljivo sekla i slagala svojim nežnim rukama kao nekad kada sam joj bila do kolena i zapitkivala je o svim čudima života. Recept za nasuvo sa krompirom pronađite na dnu stranice.

nasuvo

  • 300g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 300ml hladne vode (neće biti potrebna sva voda)

sos

  • 4 crvena krompira
  • 3 crvena luka
  • 2 kašičice slatke mlevene paprike
  • 1/2 kašičice ljute mlevene paprike
  • soli po ukusu
  • 4 kašike ulja
  1. Prvo pripremite sos. Krompir oljuštite i nasecite na kockice veličine jednog zalogaja pa ga obarite u slanoj vodi. Dok se krompir kuva, u tiganju dinstajte luk nasečen na trakice u ulju dok ne omekša i počne da se lepi za dno tiganja. Dodajte još ulja ukoliko je luk suv. Kada se karamelizovao sipajte slatku i ljutu papriku i pržite ih zajedno nekoliko minuta dok ne zamiriše. Zatim ubacite skuvan i proceđen krompir pa ga pržite kratko zajedno sa lukom, a onda poklopite i skinite sa ringle.
  2. U jednu činiju sipajte brašno i so pa ih rukama pomešajte. Zatim počnite da mesite rezance tako što ćete ulivati vodu po 50ml sve dok ne dobijete testo koje je glatko, meko ali se ne lepi za ruke. Od brašna će zavisiti količina vode pa je zato najbolje dodavati je postepeno dok ne dobijete lepo umešeno testo.
  3. Testo zatim pokrijte folijom i ostavite da odmori ne duže od 10 minuta. Nakon toga razvaljajte ga na nekoliko milimetara debljine. Zatim ga pobrašnite, uvijte oko oklagije i presecite na pola, pa svaku polovinu na još pola. Zatim secite na rezance dimenzija po želji. Kuvajte ih u ključaloj slanoj vodi sa malo ulja oko 15 minuta ili dok se sasvim ne skuvaju. 
  4. Pomešajte skuvane rezance sa pripremljenim sosom i služite toplo, a ako nešto ostane pojedite kasnije u slast onako direktno iz tiganja. 
(Visited 583 times, 2 visits today)