Moja misija da postanem superbaba dosta dobro napreduje. Sa trudnoćom navikla sam svukuda sa sobom da vučem kolica za pijacu na kojima mi posebno bake zavide. Stajanje u redovima sa džinovskim stomakom mi je omogućilo da iskusim kako je to kad te puste preko reda kako ne bi trošila kičmu, ali ja ipak odbijem jer još uvek mogu da dohvatim nožne prstiće rukama pa kontam da nije fer da se guram. Sa sporim hodom laka sam meta svih komšinica koje predveče iznesu stolice ispredkuće i čavrljaju, a moj stomak je uvek očigledan razlog da se započne razgovor pa se tako ponekad šetnja baš oduži da bude sasvim primereno upotrebiti onu izreku -Selo malo, kuće česte, koja je verujem potekla baš od neke bake koja je otišla u kratku šetnju, pa se vratila tri dana kasnije. I tako kontam ja kad sam već praktično baka, bila bi greota da ne umem ono što vojvođanske bake najbolje znaju, a to je da umesim bogovsko ukiselo testo i to onako kao od šale. Septembar zaista ne mogu više da fermam kao leto, tako da je došao na red prvi recept u nizu koji eksploatiše tople nijanse žute i pregršt cimeta. Recept za ovo testo dobila sam od jedne prave pravcate vojvođanske superbake, Irenke. Ona je u familiji poznata po svojim kuvarskim veštinama, a recept za ovo testo je pravo blago i možete ga koristiti za razne štrudle i kiflice. 

Ove rolnice, meke kao duša, sastoje se od milion slojeva testa koji se listaju u krug i nestaju u ustima dok se prosto tope na jeziku. Ono što ovo testo čini posebno mekim su puter i velike količine mleka, a ja obe namirnice uvek kupim naveliko u Lidlu tako da sam uvek spremna da uposlim ruke kad inspiracija naiđe. Detaljan recept sa svim baka Irenkinim cakama ispisan je na ovoj stranici, a vama predlažem da u narednom periodu odvojite jedno lagano jutro i umesite ove rolnice za svoje ukućane. Čak i da niste baka, čim kuća zamiriše, osetićete ljubav koju bake zasluženo dobijaju od svojih najmilijih. 

testo (svi sastojci na sobnoj temperaturi)

  • 1kg brašna Castello
  • 500ml mleka Pilos
  • 1 kvasac
  • 4 pune kašičice šećera Castello
  • 2 pune kašičice soli
  • 3 žumanceta
  • 1dl ulja
  • 250g omekšalog putera Pilos 

nadev

  • 250g omekšalog putera Pilos
  • 2 kesice mlevenog cimeta 
  • 8 kašika šećera
  1. U jednu veliku vanglu sipajte brašno i napravite dve jamice. U jednu jamicu izmrvite kvasac, u drugu sipajte razmućena žumanca, ulje i so. 
  2. U mleko sipajte šećer i zagrejte dok se šećer ne istopi, zatim sačekajte da se rashladi tako da bude mlako i prijatno na dodir pa ga prelijte preko kvasca samo toliko koliko staje u jamicu. Sačekajte da kvasac proradi (zapeni i blago naraste).
  3. Čim je kvasac spreman, počnite da mesite testo tako što ćete preko ruke nalivati malo po malo mleka, pa kad potrošite polovinu natrljajte ruke sa pola putera i nastavite da mesite sve dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi i sasvim se odvaja od zidova vangle. Nakon toga nastavite da ga mesite na radnoj površini nekih 10 minuta. Znaćete da je testo spremno onda kada ga blago pritisnete prstom, a ono se vrati u početni položaj. Ostavite ga pokriveno na toplom da odmori 15 minuta. Nakon toga premesite testo pa ga vratite na toplo mesto da odmara sat vremena.
  4. Razvaljajte naraslo testo u pravougaonik dosta tanko, otprilike na 0.5cm. Premažite površinu sa 250g putera. Najbolje je da koristite prste kako ne biste pocepali testo. Pomešajte šećer i cimet pa pospite svuda preko putera. Zatim počnite da rolate od sebe. Bitno je da rolate što gušće pa je najbolje da koristite srednji prst, kažiprst i palac i da zavijate testo idući s jedne na drugu stranu i trudeći se da uvek malko isteglite testo ka sebi pre nego što ga presmotate. Tako ćete dobiit milion slojeva i meko testo. Kada ste urolali testo do kraja, isecajte parčad debljine po želji (ja sam sekla 4,5cm) uz pomoć tankog konca. Konac provucite ispod štrudle, ukrstite ga preko i povlačite na dole sve dok ne iseče komad. Tako ćete dobiti savršeno isečene rolnice.
  5. Rernu zagrejte na 220°C. Pleh dobro podmažite preostalim puterom (ostala vam je polovina kada ste mesili testo) pa ređajte rolnice  tako da imaju mesta još da narastu, a između svake stavite tanak komad putera. To će sprečiti da se zalepe, ali će ih i učiniti još mekšim. Pokrijte ih i ostavite još jednom da narastu, oko 15 minuta. Pre ubacivanja u rernu premažite ih sa umućenim jajetom. Pecite ih na 220°C oko 7 minuta, zatim smanjite temperaturu rerne na 180°C i nastavite da ih pečete još 45 minuta. Ukoliko potamne pre nego što istekne vreme pečenja, prekrijte ih folijom i nastavite pečenje.
  6. Po vađenju premažite rolnice sa malo hladnog, zaslađenog mleka, porkijte ih krpom i ostavite da odmore. 
(Visited 2.074 times, 1 visits today)