Svake godine u ovo vreme ceo grad zamiriše na roštilj, muzika ulazi u domove kasno posle ponoći, deca žicaju pare za vožnju na ringišpilu, a odrasli među rekom ljudi ispijaju pivo i njime zalivaju razne mesne radosti. To su „Dani piva“ u Zrenjaninu, tradicija starija od mene koja nas je ove godine zaobišla. Tih dana mogu se pronaći sve esencijalne ponude ispod šatre. Liciderska srca, svilene bombone, kretoš, lizalice svih oblika i boja, pljeskavice u tortilji, šećerna vuna, ručno rađen nakit, suveniri i zvezda tog događaja, hrskavi prasići na ražnju. Prasići obično stižu sa juga Srbije i njihove gazde su silno ponosne na njih. 

Jedne godine, dok sam još bila student baš ispod šatre dobila sam  ponudu da pođem na jug sa vlasnikom hrskavih prasića koji je meni i mojim roditeljima, sa širokim osmehom bez mnogo zuba, prodao najlepše komade svoje prasetine i sveže napravljenu kupus salatu. Mislim da se njemu dopao moj praseći entuzijazam koji se kod žene možda ne sreće tako često. Iako je na prazan stomak njegova ponuda zvučala dosta primamljivo, nakon što smo, po tom vrelom danu u kom je vazduh nemilosrdno stajao izjeli najslađe komade mesa i zalili ih hladnim pivom, baš kako tradicija nalaže, ja sam ponudu odbila. Moj tata znate ima recept za savršenu prasetinu, pa tako da mogu da uživam u njoj kad god da mi se ćefne bez da idem daleko.
Uvek savršeno meso koje se raspada sa kosti, kožura koju grickamo kao najlepši slatkiš i kupus salata kao klasičan dodatak koji ne treba zaobilaziti. Ko nije trudan neka sebi sipa punu čašu hladnog piva, a ko jeste  po zasluzi mu sleduje više kožure. Sve što je potrebno su najlepši komadi svežeg mesa iz Lidla, šaka soli i vreme. Andrejka je sa oduševljenjem prihvatio septembarsku tradiciju grickanja hrskave kožure tako da čak i kad vašari izostanu, mi smo obezbeđeni. Sa velikom radošću delim sa vama recept koji će u našoj porodici sigurna sam nastaviti da se prenosi s kolena na koleno jer je vraški dobar toliko da vam ni lebac ne treba. 

 

za prasetinu

  • 1.5kg-2kg sveže prasetine (deo sa rebrima i kožurom)
  • so
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika svetlog piva
  • biber

kupus salata

  • 1 manja glavica kupusa 
  • 1 kašika jabukovog sirće
  • 1 puna kašičica šećera
  • 1 puna kašičica soli
  • nekoliko kapi suncokretovog ulja

ostalo

  • kajzerice ili drugi hleb po izboru
  • hladno pivo
  1. Meso najbolje pripremiti noć ranije. Oprati ga pod mlazom hladne vode, zatim ga dobro osušiti papirnim ubrusom. Uz pomoć oštrog noža zarezati kožuru na kockice ili trakice do mesa, ali ne zasecati i meso. Sipati so u šaku i utrljavati je po kožuri tako da deo zrnaca soli dospe između zasečenih delova. Zatim posoliti izdašno i drugu stranu. Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je važno dobro posoliti meso, zato nemojte štedeti i ako vam se učini da je previše soli verujte neće biti jer će preko noći meso da uzme koliko mu treba. Smestite meso u neku duboku posudu (ja ga ostavim u kutiji u kojoj je spakovano) i ostavite u frižider preko noći.
  2. Rernu zagrejte na 140°C. Za pečenje mesa potrebna je zatvorena sredina kako bi svi sokovi ostali unutra, zato će vam trebati aluminijumska folija ili kesa za rernu ili vatrostalna posuda sa poklopcem. Ukoliko koristite foliju, jednu duboku tepsiju obložite njom tako da sa svake strane viri oko 10cm folije. Nauljite dno tek malo i smestite prasetinu tako da kožura bude sa gornje strane.  Dodajte gornji sloj folije i dobro zamotajte tako da para nema kuda da izađe. Stavite u rernu i pecite 4 sata, zatim skinite gornji sloj folije tako da cela kožura bude izložena toploti. Pecite tako dok kožura ne postane hrskava. 
  3. U šoljici smutite pivo sa medom i biberom.
  4. Kada se uhrskavi, premažite kožuru mešavinom piva i meda pa je vratite u rernu ne duže od 5 minuta. 
  5. Kupus nasecite tanko pa ga prelijte sa nekoliko kapi ulja, samo toliko da zasija. Masirajte  rukama da malo omekša. U vodu sipajte sirće, so i šećer pa mešajte dok se so i šećer ne rastope. Zatim probajte pa dodajte po ukusu ako volite kiselije, slanije ili slađe. Prelijte preko kupusa i promešajte da se sve sjedini. 
  6. Služite prasetinu sa mekanim hlebom i kupus salatom. 
  7. Ukoliko se prasetina ne pojede isti dan, možete je zamrznuti u kesama za zamrzivač, nasečenu na manje komade. Kada budete hteli ponovo da je jedete sve što je potrebno je da je tako zamrznutu stavite na zagrejan tiganj, srednje tihu vatru i pokrijete folijom. Pecite je sa svih strana dok se ne otopi. Biće kao da ste je tek izvadili iz rerne. 
(Visited 3.784 times, 1 visits today)