Postoje tradicije koje idu na živce, ali tu su i one koje valja negovati jer zaista život znače. To je svakako slučaj sa nedeljskim kolačima u Vojvodini. I dan danas ima pregršt domaćinstava koja se ne odriču ove preko potrebne navike. E sad šta to slatko podrazumeva to je već druga stvar. Domaćice će, kako mi se čini, uvek prilagoditi svoje napore željama ostalih ukućana pa će negde na stolu da se zlate štrudle, lenje pite ili one malo manje lenje, dok će druge domaćice da rade kako im se ćefne i da naprave ono što im se pravi, što im je lako, a što će ukućani sigurno voleti. Kod moje mame to je bila torta koju nikada nismo imenovali jer je njeno postojanje bilo ograničeno na samo nekoliko sati nakon što se proglasi završenom. Torta se sastojala od namirnica koje se mogu uvek pronaći u frižideru, ostavi i zamrzivaču. Pravila je vikendom kako bi umirila naša uporna tumaranja po kuhinji u potrazi za nečim slatkim. Poređala bi piškote po dnu okrugle metalne tepsije velike ko kuća. Preko piškota našlo bi se neko voće iz zamrzivača ili sveže ako se zatekne u kući, preko voća litre i litre vrelog pudinga od čokolade i na kraju šlag ili samo kakao zavisi šta špajz ima da ponudi. Nikada nismo koristili tanjire da bismo jeli ovu tortu, već bismo je opkolili po sred kuhinje naoružani velikim kašikama i spremni da je ravnamo u krug dok nam se ne učini dovoljno simetričnom. Onda bismo za kraj dobro napunili usta pre nego što bi je vratili u frižider kako bi rastanak lakše pao.

Ispostavilo se da je mama pravila ono što Englezi zovu trajfl. Jedina razlika je što ga oni služe u nezgodnim posudama, najčešće samo u svečanim prilikama i što svoje biskvite zalivaju sa priličnom količinom alkohola. Predstavljam vam zato trajfl koji slavi poslednje dane leta kombinujući sloj od višanja, sočne biksvite koje je neko drugi ispekao, najkremastiji krem od jaja, sveže rumene breskve i oblake šlaga.  Ja sam svoj špajz napunila zalihama onih mirisnih biskvita iz Lidla i osetila sam potrebu da iskoristim poslednju priliku da pojedemo poslasticu sa breskvama jer Sunce postaje prilično nisko, a svi znamo šta to znači. Jesen stiže i pred nama je dug put do sledeće sezone letnjih plodova. Ovaj kolač je moj omaž letu koje je za nama, u kom smo čini mi se svi morali da koristimo trikove iz „špajza“ kako bismo bez previše napora uspeli da uživamo u njemu. 

sloj od višanja

  • 750g smrznutih višanja 
  • 7 kašika šećera Castello
  • 50g gustina

krem od jaja

  • 600ml punomasnog mleka Pilos
  • 4 žumanca
  • 2 kašike šećera Castello

ostalo

  • 4-5 nasečenih breskvi + za dekoraciju
  • 1 kašika šećera
  • sok od 1/2 limuna ili limete
  • 600g biskvita sa limetom Firenze
  • 500ml umućene slatke pavlake
  • pistaći za dekoraciju
  1. U šerpicu sipajte višnje sa šećerom i kuvajte na srednjoj vatri dok ne puste ključ. Nakon toga dodajte gustin koji ste prethodno razmutili sa malo vode i kuvajte još 3 minuta uz stalno mešanje. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
  2. Za krem od jaja, sipajte mleko u šerpu i stavite ga na tihu vatru. Dok se mleko kuva ulupajte žumanca sa šećerom dok ne postanu svetla i glatka. Čim se pojave mehurići na obodu šerpe mleko je spremno. Dodajte kutlaču vrelog mleka u činiju sa žumancima i mešajte neprestano. Nakon dodate tri kutlače mleka, dodajte svo mleko žumancima, zatim vratite tako pomešanu smesu u šerpu koju ste prethodno oprali ili uzmite drugu (ovo radimo da bismo izbegli grudvice). Kuvajte krem na tihoj vatri 10-15 minuta, mešajući varjačom sve dok krem ne počne da se hvata za površinu varjače. Tada ga prespite u jednu plastičnu posudu i prektijte ga folijom pa ga pustite da se prohladi.
  3. Breskve pomešajte sa limunom i šećerom i ostavite ih tako da puste sok i da se veći deo šećera rastopi.
  4. Sastavite trajfl tako što ćete na dno velike staklene činije sipati sloj od višanja, preko toga poređati nasečen biskvit, preko biskvita breskve sa svim svojim sokovima, zatim prohlađen krem od jaja i na kraju oblake šlaga. Ukrasite po želji. 
(Visited 191 times, 1 visits today)