Stigla je jesen što znači da đaci sada muku muče sa pismenim radovima na temu “Jesen u mom kraju”. Ja lično bih se redovno zamrsila između reči koje tobože opisuju promene u prirodi. Jednom da čovek napiše kako je lišće žuto i takođe opalo, pa da mu se oprosti. Ali šta da radiš sledeće godine, kad lišće opet požuti i opadne? Rizikuješ da se ponavljaš. Nisam volela, ne. Ali jesen sam sa druge strane obožavala. Onaj prvi dan kad zatreba jakna, kad svetlo postane toplije od vazduha, a sunce ponovo počne da miluje umesto sa prži. I duša se nekako smiri, pa čovek prodiše.  Možda je tako sam se rodila po toplom, sunčanom danu, baš kad je grožđe sazrelo, a lišće počelo sa šuškavi. Eto ne može čovek da ne pomene  lišće. 
 
Ovih dana, jesen u mom kraju miriše na kišu i pečene paprike, presijava se u svim nijansama žute, ujutro štipa obraze, a popodne ih greje, šušti pod nogama, a najlepše od svega ima ukus toplih čajeva i kremastih kolača.  Za sve one koji žele da ponesu najbolji deo leta sa sobom tu su Lidlove #sljubavljudomaće kupine. Savršene, slatke voćkice koje sam ovaj put skuvala sa malo šećera, a zatim ih prelila preko parčeta najkremastijeg kolača. Karpati su tradicionalni poljski kolač koji je u biti jedna džinovska prices krofna. Hrskava korica, svilenkat vanil krem i zanosni preliv od domaćih kupina. Uz to nedostaje samo šolja toplog napitka da potkrepi zasluženu jesenju melanholiju.
 
 
 
 
 

kore:

  • 2.5dl vode
  • 100g putera Pilos
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 125g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 4 jajeta
  1. U šerpicu sipajte vodu, šećer, so i puter. Na tihoj vatri kuvajte dok se puter ne istopi sasvim. 
  2. Skinite sa ringle i postepeno dodajte prosejano brašno, sodu i prašak za pecivo. Kada ste ubacili svo brašno vratite na ringlu i mešajte varjačom. Kada se testo sasvim odvoji od šerpe i pretvori u loptu znači da je gotovo. Prebacite ga u plastičnu posudu i ostavite da se prohladi.
  3. Jaja razmutite viljuškom tako da postanu homogena. Dodajte ih postepeno u prohlađeno testo i mešajte varjačom. Na početku će biti grudvičasto i retko, ali vremenom ćete dobiti glatko testo.
  4. Testo je spremno kada lagano  klizi sa varjače. Ukoliko je previše gusto dodajte još jedno žumance.
  5. Podelite ga u dva pleha prečnika 25cm koje ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta.
  6. Ispečene kore izvadite iz kalupa i ostavite ih sasvim da se ohlade.

preliv od kupina:

  • 500g smrznutih kupina S ljubavlju domaće
  • 5 kašika šećera
  • 1 puna kašičica gustina
  1. Kupine i šećer stavite u šerpicu da se kuvaju na tihoj vatri. Kada se šećer sasvim istopi malo pojačajte vatru pa dodajte gustin razmućen u malo vode i mešajte, kada proključa kuvajte još 2 minuta.
  2. Propasirajte skuvane kupine kroz cediljku kako biste uklonili semenke. Čuvajte preliv u frižideru do služenja.

poslastičarski krem:

  • 800ml mleka S ljubavlju domaće
  • 10 žumanaca
  • 10 ravnih kašika šećera
  • 1 vanil šećer
  • 7 ravnih kašika brašna
  • 200g putera Pilos sobne temperature
  1. Žumanca, brašno i šećere stavite u činiju. Dodajte postepeno 2dl  mleka i mutite polako dok ne dobijete žitku i glatku smesu.
  2. Ostatak mleka stavite da se kuva. Kada provri kratko ga skinite sa ringle i u tankom mlazu ulivajte smesu od žumanaca i neprestano mešajte žicom. Vratite na tihu vatru i mešajte, kada provri kuvajte još 2 minuta, zatim sipajte u činiju i pokrijte prijanjajućom folijom. Ostavite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Ohlađen krem mutite kratko mikserom pa dodajte puter i mutite dok se sastojci ne povežu. 
  4. Položite prvu koru na dno kalupa pa je premažite sa kremom, a zatim preklopite drugom korom. Ohladite minimum 4h ili preko noći.
  5. Kolač pospite šećerom i prahu, a svako parče služite sa prelivom od kupina.
(Visited 816 times, 4 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *