Skoro mi je neverovatno da sam kao mala pasulj isključivo bacala iz svog tanjira kad niko ne gleda, nekada nazad u šerpu, a nekad „tamo gde i car ide peške“. Onda bih uzela taj tanjir koji bi me lako odao svakom ko bi se zagledao u njega pa bih ga brže bolje oprala. Moji roditelji su videli dete koje lepo ručka i sklanja za sobom pride, dok sam se ja svaki put osećala kao razbojnik. Smisao mog ponašanja krio se zamotan u skoverac. Nije da mi je pasulj bio toliko grozan, koliko to što su nakon njega sledile palačinke za koje je valjalo ostaviti mesta u stomaku jer sam u to vreme mogla da sabijem deset komada kao od šale. 

Ovih dana, nekim čudom, posle pasulja ne slede palačinke već je on glavna zvezda na stolu i svi mu se posebno radujemo.  Kod pasulja volim da je kremast tako da se jedan deo zrna potpuno raspadne i istopi u svakom zalogaju. Uz to volim da osetim aromu zapržene mlevene paprike koja pruža osećaj topline i slatkoće, a posebno  volim komade najmekšeg rumenog mesa koje se odvaja sa kosti kao puter sa toplog noža.  Svinjska rebarca iz Lidlovog asortimana #sljubavljudomaće su kao stvorena za jela poput pasulja. Mogu se lako iseći na manje komade, a toliko su lepo začinjena da nema brige hoće li jelo biti preslano ukoliko stavimo više mesa. Kažu mnogi da je najbolji pasulj onaj koji služe u vojsci o čemu ja ne bih znala mnogo, ali sigurna sam da od ovoga bolje ne može.

  • 500g belog pasulja
  • 3 srednje glavice luka
  • 3 šargarepe
  • 3 čena belog luka
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašičice slatke mlevene paprike
  • 1 kocka goveđe supe
  • 500-600g suvih svinjskih rebara S ljubavlju domaće
  1. Istrebite pasulj pa ga prelijte hladnom vodom i ostavite da bubri tokom noći.
  2. Sutra ujutro ga isperite pa ga ponovo prelijte hladnom vodom u kuvajte 10 minuta nakon ključanja. Opet bacite tu vodu i isperite pasulj. 
  3. U veći lonac sipajte kašiku ulja i sitno seckan luk pa ga posolite i poklopite iznad tihe vatre. Kada luk odmekne i pusti vodu otklopite i dinstajte dok ne porumeni i počne da se lepi za dno šerpe.
  4. Dodajte sitno seckan beli luk i šargarepu seckanu na kolutove. Dinstajte tako uz mešanje na srednjoj vatri oko 5 minuta. 
  5. Sipajte preostalo ulje, brašno, mlevenu papriku i nekoliko kašika pasulja. Pržite ih zajedno neprestano mešajući, oko 7 minuta. Ulivajte malo po malo mlake vode pa uz pomoć varjače skidajte karamelizovano brašno sa dna šerpe.
  6.  Nakon toga ubacite preostali pasulj i rebarca koja ste prethodno isekli na manje komade, pa sipajte vodu tako da dobro prekrije pasulj i meso. 
  7. Ubacite kocku supe i pustite da provri nakon čega poklopljeno kuvajte na tihoj vatri oko 2.5 sata ili dok se meso i pasulj ne skuvaju sasvim. Dok se pasulj kuva povremeno promešajte po dnu. 
  8. Kada su pasulj i meso kuvani skinite poklopac pa ukoliko je previše gusto dodajte još vode ili u suprotnom nastavite da kuvate dok se ne zgusne po vašem ukusu. Na kraju začinite sa biberom i još soli ukoliko ima potrebe.  
(Visited 131 times, 1 visits today)