Sladak miris pečenog pileta koji se širi kućom budi topla sećanja. U svim domaćinstvima koja poznajem uvek se znalo ko dobija koji komad. Belo meso za decu, batak i krila za starije, a uvek se nađe poneki ljubitelj trtice koji tvrdi da mu je to tobož omiljeno. Naravno tu je i borba za jadac koja uvek obraduje najmlađe  dok stisnutih očiju zamišljaju želju držeći se za svoju stranu kosti. Takve igre odavno nisu igrane kod nas, ali je želja za pečenom piletinom uvek tu.

Lepota ovog recepta ogleda se u nekoliko stvari. Pre svega, način na koji isečete pile osiguraće da se svi delovi ispeku ravnomerno, te prsa neće postati suva dok se ispeče batak, već će naprotiv biti podjednako meka i sočna. Druga lepota je u jednostavnosti i lakoći sa kojom ovo jelo nastaje. U samo nekoliko koraka  imaćete mirisno i toplo jelo iz rerne. Zajedno sa piletom krčka se pirlog od belog pasulja koji je dinstan sa lukom i šargarepom dok sve ne postane karamelizovano i aromatično. Pasulj u konzervi koji uzimam u Lidlu uvek imam u svom špajzu jer sa njim lako mogu da smislim ukusan i zdrav obrok čas posla. Naposletku divota se krije u mešavini začina čiji vođa je kora limuna. Dodir limuna ovom jelu podariće vedrinu i dodatno naglasiti ostale ukuse. Sve u svemu zdrav, a istovremeno dekadentan obrok za celu porodicu.

marinada za piletinu

  • 1 celo pile
  • 1  kašika mlevene slatke paprike
  • 1 kašika majčine dušice
  • 1 kašika ruzmarina
  • 2 kašike univerzalne mešavine začina Kania
  • 4 čena belog luka, ispasiranog
  • 1 manji crni luk, isečen na četvrtine
  • rendana kora jednog limuna
  • nekoliko kašika maslinovog ulje

prilog od pasulja

  • 2 konzerve belog pasulja
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 1 šagarepa, rendana
  • 2 kašičice slatke mleven paprike
  • malo kore limuna
  • 1dl pavlake za kuvanje
  • 1dl supe
  1. Pile operite pod mlazom hladne vode pa ga dobro osušite papirnim ubrusom. Postavite ga na dasku za sečenje sa prsima na dole. Oštrim nožem zasecajte uz kičmenu kost sa obe strane i odstranite kičmu. Okrenite pile i pritisnite ga rukama tako da se spljošti.  Utrljajte obilne količine soli sa svih strana pileta, a nakon toga dobro pobiberite.
  2. U velikoj činiji pomešajte sve sastojke za marinadu zajedno sa nekoliko kašika maslinovog ulja pa ubacite pile i utrljajte marinadu pa ga ostavite u marinadi na hladnom mestu dok prirpemate prilog.
  3. U tiganju dinstajte crni luk i šargarepu na maslinovom ulju. Nakon 15 minuta luk i šargarepa će da odmeknu i porumene. Tada dodajte mlevenu papriku pa je pržite kratko pre nego što dodate pasulj, limunovu koru i pavlaku za kuvanje. Krčkajte tako pet minuta pa prebacite pasulj u blago nauljenu vatrostalnu posudu koja je dovoljno velika da i pile stane u nju.
  4. Izvadite pile iz marinade i smestite preko pasulja. Sipajte supu preko pasulja i stavite sve u rernu na 200°C da se peče narednih 50-60 minuta. Nakon vađenja iz rerne ostavite meso da odmori desetak minuta pre nego što ga poslužite.
(Visited 267 times, 1 visits today)