Sladak miris pečenog pileta koji se širi kućom budi topla sećanja. U svim domaćinstvima koja poznajem uvek se znalo ko dobija koji komad. Belo meso za decu, batak i krila za starije, a uvek se nađe poneki ljubitelj trtice koji tvrdi da mu je to tobož omiljeno. Naravno tu je i borba za jadac koja uvek obraduje najmlađe dok stisnutih očiju zamišljaju želju držeći se za svoju stranu kosti. Takve igre odavno nisu igrane kod nas, ali je želja za pečenom piletinom uvek tu.
Lepota ovog recepta ogleda se u nekoliko stvari. Pre svega, način na koji isečete pile osiguraće da se svi delovi ispeku ravnomerno, te prsa neće postati suva dok se ispeče batak, već će naprotiv biti podjednako meka i sočna. Druga lepota je u jednostavnosti i lakoći sa kojom ovo jelo nastaje. U samo nekoliko koraka imaćete mirisno i toplo jelo iz rerne. Zajedno sa piletom krčka se pirlog od belog pasulja koji je dinstan sa lukom i šargarepom dok sve ne postane karamelizovano i aromatično. Pasulj u konzervi koji uzimam u Lidlu uvek imam u svom špajzu jer sa njim lako mogu da smislim ukusan i zdrav obrok čas posla. Naposletku divota se krije u mešavini začina čiji vođa je kora limuna. Dodir limuna ovom jelu podariće vedrinu i dodatno naglasiti ostale ukuse. Sve u svemu zdrav, a istovremeno dekadentan obrok za celu porodicu.