Dok pišem ovo sa moje desne strane ispod tanke zavese od markizeta naziru se krupne pahulje snega koje padaju kao da negde žure. Nara još uvek spava, sa njom će se probuditi prvo sankanje i ljubav prema snegu koja miruje ispod toplog ćebenceta. Januar je bio nežan prema nama, učinio je da se osetimo dobrodošli i slobodni u novoj godini. Andrej i ja smo se popeli na planinu Rtanj koja nas je strpljivo čekala pet celih godina. I dalje surova, oštra i prelepa. Na njoj veličanstveni prizor horde ljudi koji se odlučno penju i spuštaju u stisnutoj koloni kao reka koja nežno prti stazu kroz dubok sneg. Među njima i mi, bračni drugovi prepušteni milosti planine i našim vojvođanskim nogama koje nas nisu izdale. Na sredini puta seli smo na čajanku naslonjeni na hrpu snega pored kipućeg kotla kuvanog vina i založene vatre čiji dim nam je neretko išao u lice zajedno sa toplotom koja je bila dobrodošla. 

Sa rtanjskim čajem u ruci, posmatrali smo grupu sredovečnih muškaraca koji su sa svojim nastavnikom hemije raspredali o batinama koje su dobijali u školskim danima. Iako već mnogo veći i snažniji od nastavnika koji je bio sitni dedica sa bradom i kuvanom rakijom ispod brkova, ovi bivši omladinci držali su rastojanje od svog nekadašnjeg nasilnika prepričavajući te batine sa iskrivljenim osmesima na licu. Onda je jedan razdragani pas uleteo među nas i prekinuo to turobno putovanje kroz sećanja na hemiju i batine, a mi smo nedugo nakon toga nastavili dalje. 

Dan na snegu koji mi je ohladio sve kosti podsetio me je da zima još uvek nije gotova pa je zato više nego primereno mesiti ukiselo testo i po čitav dan imati upaljenu rernu. U ovom receptu krije se najlepše dizano testo koje možete koristiti za rolnice, štrudle, kiflice i sve druge komplikacije koje život znače. Odvojite jedno prepodne, stavite kecelju, ugrejte  kuću pa zaronite tople ruke u meko testo i uživajte u toj svojevrsnoj senzaciji. U Lidlu ima divnih svežih i zamrznutih borovnica pa kupite makar jednu kesu i skuvajte zanosni džem kojim ćete namazati deo testa, dok će ostatak biti rezervisan za mešavinu putera,kore narandže, cimeta i oraha. Ova kombinacija ukusa unutar mekog testa sa hrskavom koricom će promeniti sve što ste do sad  znali o ljubavi i nežnosti, to vam obećavam.

džem od borovnice

  • 500g zamrznutih borovnica
  • 100g šećera
  1. Stvaite borovnice i šećer u šerpicu i kuvajte iznad tihe vatre. 
  2. Kada se borovnice i šećer sasvim otope pojačajte vatru i kivajte mešajući dok ne nastane džemasta gustina. 
  3. Prebacite u teglu od ~2.5dl i ostvaite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

sloj od oraha

  • 100g omekšalog putera Pilos
  • 100g  oraha Alesto
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašičica cimeta
  • narendana kora 1 narandže
  1. Orahe prepecite na tiganju dok zamirišu pa ih izblenidarjte sitno.
  2. Pomešajte sastojke i ostavite sa strane dok vam ne zatrebaju.

ukiselo testo

  • 500g brašna
  • 2 žumanceta
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašičice šećera u vrh pune
  • 1 kašičica soli u vrh puna
  • 1.5dl ulja
  • 250ml mleka sobne temperature
  • 75g putera na sobnoj temperaturi
  1. Pre nego što počnete VAŽNO JE da svi sastojci budu sobne temperature.
  2. U vanglu sipajte brašno i napravite dve jamice. U jednu stavite žumanca, so i ulje. 
  3. Mleko zagrejte sa šećerom dok se šećer ne otopi zatim ga pustite da se ohladi do sobne temperature.  Sipjate malo mleka u jamicu zajedno sa kvascem i promešajte pa pustite 5 minuta da kvasac naraste.
  4. Natrljajte ruke sa puterom pa sipajte postepeno ostatak mleka i mesite testo dok ne postane meko, nelepljivo,  kompaktno i elastično, oko 10 minuta. Dodajte još brašna po potrebi. Pošto je testo masno neće odmah biti glatko ali ga zato pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu  da odmori 15 minuta. Ja uvek stavim u rernu jer je u njoj nekako ravnomerna temperatura.
  5. Premesite testo i ostavite ga da odmara još 1 sat  dok se ne udvostruči. Nakon toga nežno izvadite testo iz činije i podelite ga na 4 jednaka dela ~300g svaki. Napravite obgice i ostavite ih da odmore pokrivene da narastu fino. 
  6. Istanjite svaku obgicu u krug što tanje to bolje. Zatim stavite prvi sloj na tepsiju obloženu papirom za pečenje i premažite sa slojem putera sa orasima, otprilike 2/3 smese. 
  7. Prebacite drugi sloj testa pa namažite 2/3 džema od borovnice. Stavite treći sloj testa i premažite ga sa preostalim orasima i džemom.
  8. Položite poslednji sloj testa i stavite čašu prečnika oko 7cm u centar. Isecite krug na 16 kraka, zatim uzimajte po dva kraka i uvrćite ih u suprotnom smeru nekoliko puta pa ih spojte u u krajevima. 
  9. Neka zvezda odmori dok rerna zagreva na 250°C. Pre pečenja premažite jajetom, zatim pecite na 250°C 5-10 minuta ili dok površina ne porumeni malo, pa pokrijte alu folijom i smanjite temperaturu na 180°C, pa nastavite pečenje još 35 minuta. Pred kraj otkrijte ako treba pa pustite još malo da porumeni.
  10.  Po vađenju iz rerne premažite je sa puterom i ostavite da odmori pokrivena. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi da bi bila lepa i sutra ako uspete da je ne pojedete istog dana.
(Visited 560 times, 1 visits today)