Na betonu Knićaninove ulice izjeli smo više sendviča nego što se moglo izbrojati. Dovoljno je bilo da jedan proglasi da je gladan i već smo svi trčali kući da napravimo makar jedan sendvič. Dešavalo se ponekad da neko od dece izađe sa više sendviča sa namerom da ih podeli sa ostalim klincima iz ulice. To je praktično bila fešta. Najviše sam volela one koje su tuđe mame pravile. Ne zato što moja nije umela, naprotiv, već zato što su imali ukus nečeg  zabranjenog i retko dostupnog. Sadržaj je uvek bio isti, parizer, margarin, kolut paradajza i isti beli hleb koji je ceo Zrenjanin tada kupovao. Ništa specijalno, ali i dalje najlepše na svetu. Mi smo ih jeli sa puno pažnje i alavosti naslonjeni na tuđe ograde srećni kako samo deca znaju biti.

Sendviči, naročito oni koje mi neko drugi napravi, su i dalje nešto što obožavam. Od kada nam se Nara pridružila u obrocima, njih često koristim kao platno na kom mogu na da joj spojim različite sveže namirnice koje će ona ponesena svojom radoznalošću poželeti da jede. Nas troje kao ona deca koja su nekad jela naslonjena na tuđe kuće, sada jedemo stojeći u našoj malenoj kuhinji, Nara na radnom delu se gura sa tosterom i bokalom u kojem stoje varjače, a nas dvoje naslonjeni jedno na drugo sa dugim rukama vadimo sve što imamo i onda se razmenjujemo zalogajima i topimo se od radosti. 

Sada se našoj snedvič žurci pridružuju novi Pikok pure porizvodi iz Lidla koji su napravljeni od prirodnih sastojaka i bez konzervansa, aditiva i viška soli. Inspirisali su me da napravim ove sendviče sa ražanim hlebom koji će biti sjajni za doručak sa porodicom, prepuni svežih namirnica i sa ukusima koje ćete poželeti da ponovite. Kada ih budete pravili, pustite mašti na volju u kombinacijama i načinu na koji seckate sastojke i još važnije uživajte u osmesima onih za koje ih pravite jer nema lepšeg dara.

spisak namirnica:

  • ražani hleb Tastino
  • sirni namaz Pilos
  • panona kobasica Pikok pure
  • stišnjena šunka Pikok pure
  • pileća prsa Pikok pure
  • delicioza kobasica Pikok pure
  • pršut Pikok pure
  • pašteta Pikok pure
  • baren ajaj
  • svež krastavac
  • kiseli krastavac
  • cvekla
  • rotkvica
  • matovilac
  • paradajz
  • ljubičasti luk
  • peršun
  • francuski peršun

Prvi sloj-hleb

Izbor hleba je važan jer drastično doprinosi ukusu sendviča. Ukoliko izaberete ražani hleb kao ja dobijate tanku bazu za sve nadeve koje smislite i kombinaciju orašaste, slatkaste i kiselkaste arome fermentisanog hleba koja će se lepo nadovezati na ostale ukuse. Hleb obavezno prepecite u tosteru jer će tako biti daleko ukusniji.

Drugi sloj-masnoća

Pre dodavanja sastojaka, hleb obavezno premazati nekom vrstom namaza. To može biti samo maslinovo ulje ili Pilos puter koji ste ostavili da malo odmekne, ali isto tako možete koristiti kiselu pavlaku ili krem sir koji sam ja ovaj put odabrala.

Treći sloj -protein i svežina

Izbor suhomesnatih proizvoda zavisi od vašeg ukusa. Stišnjena šunka i pileća prsa su blagog ukusa što omogućava da dodajete druge sastojke sličnog intenziteta ukusa poput barenih jaja, zelene salate, rotkvica, krastavaca i slično. Pršuta gotovo da može da stoji sama pa je nekoliko kolutova kiselog krastavca ili čak nekog voća sasvim dovoljan dodatak. Sušene kobasice svojim nadimljenim šmekom prizivaju odvažnije ukuse pa se ne plašite da ubacite nešto pikantno od sastojaka, ali paradajz je uvek dobra ideja. Pašteta je meni omiljen namaz, a sa njom možete birati salate iz turšije za zimske obroke ili neprikosnovenu kombinaciju sa svežim paradajzom u toplijim mesecima, na vama je da odlučite.

četvrti sloj – začinsko bilje

Na začinsko bilje čini mi se da u ovim krajevima često zaboravljamo. Koristimo ga kao dekoraciju i odbacujemo pre prvog zalogaja. Međutim, začinsko bilje u sebi nosi ceo svet ukusa i svežine koji je baš bitan da bi svaki zalogaj bio zaokružen i prijatan. Zato kada budete pravili ove sendviče birajte začinsko bilje koje volite da jedete jer ćete tako dodati novu dimenziju i ukusu i izgledu ovih sendviča.

(Visited 176 times, 1 visits today)