Pošto ne možemo još da vodimo duge razgovore o životu i da ogovaramo onu komšinicu što nam stalno stoji ispred prozora u zlo doba, moja kćer i ja moramo da se snalazimo na druge načine. Majka joj je takva da bi mogla da brblja satima, ali ponekad i ja presušim. Sreća pa je familija počela na vreme da ulaže u Narine čitalačke navike tako da je biblioteka dovoljno velika da me odmeni u trenucima kad bi mozak na pašu. Na repertoaru su ilustrovane bajke sa kojima sam i ja odrastala.  Vreme je učinilo svoje pa su „Tri praseta“ sada priča o tome kako se ne isplati graditi montažnu kuću s obzirom na to da se svi prasići na kraju uvale bratu na gajbi od cigle. „Mala sirena“ nas uči da ne preokrenemo ceo život naopačke zbog đuvegije pre nego što se obavestimo je li slučajno veren ili ne daj bože oženjen. Tu je „Mačak u čizama“ koji nam nagoveštava koliko je laganje nekada korisno u životu. Nari se lično najviše dopada poslednja scena iz „Uspavane lepotice“, ona čuvena kad je princ spopadne, a nisu se još ni upoznali. Sva je na majku! Lice joj se svaki put ozari pa se tu zadržimo malo duže, ona da se divi njihovom poljupcu, a ja da porazmislim o tome u kom trenutku je iz mene išćezla predivna naivnost.

Sa hladnim danima i knjigom u rukama uvukla mi se potreba za nekim nežnim i toplim obrokom. Cvekla sa svojom zanosnom bojom i zemljanom slatkoćom namirnica je koja se može pripremati na mnogo načina. Naročito se lepo slaže sa sirevima poput kozijeg ili Gorgonzole pa je tako bilo sasvim prirodno da se na našem stolu nađe ova kremasta čorba, meka kao baršun  zajedno sa zlatnim kriškama hleba na kojima se razliva Gorgonzola. Već sam vam pričala o oduševljenju koje mi izaziva Lovilio Gorgonzola iz Lidla. Toliko je slatka i meka da je dovoljno samo je premazati preko toplog hleba i već postaje san. Zajedno sa ciklamastom čorbicom biva idealan obrok za ušuškavanje dok umesto televizora kuću ispunjava glas čitača.

čorba

  • 1kg sveže cvekle
  • maslinovo ulje
  • so i biber
  • 2 velike glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • 50g omekšalog putera Pilos
  • 1 kašika brašna
  • 1 kocka goveđe supe
  • sok 1/4 limuna

krostini

  • 1 vekna hleba sa krompirom ili po izboru
  • 1 pakovanje Gorgonzola Dolce Lovilio
  • omekšalog putera za mazanje
  1. Rernu zagrejte na 200°C. Pleh obložite aluminijumskom folijom. Cveklu operite dobro i isecite je na četvrtine ukoliko je velika, zatim je položite na pleh, prelijte sa malo maslinovog ulja, pobiberite, posolite pa rukama utrljajte tako da svi komadi budu začinjeni. Porkijte još jednim slojem folije pa ga pričvrstite tako da cvekla bude zatvorena. Pecite sat vremena ili dok viljuška ne bude mogla da prođe kroz veće komade. Nakon pečenja pustite je da se rashladi samo toliko da možete da je držite u rukama pa je oljuštite.
  2. U šerpi dinstajte tanko naseckan luk na malo ulja dobrih 15 minuta ili dok luk ne postane mek i počne da se lepi za dno šerpe. Ubacite zatim naseckan beli luk, majčinu dušicu, puter i cveklu pa sve pospite brašnom i pržite tako uz mešanje još 5 minuta. Sipajte vodu tako da tek prelazi preko komada cvekle i dodajte kocku supe. Kuvajte poklopljeno na tihoj vatri uz povremeno mešanje narednih 15 minuta. 
  3. Uz pomoć ručnog miksera ili blendera sameljite čorbu dok ne postane kremasta. Ukoliko je potrebno dolivajte još tople vode. Na kraju začinite sa biberom i limunovim sokom.
  4. Rernu smanjite na 150°C. Hleb isecite na malo deblje kriške pa ih premažite puterom sa obe strane i pecite ih dok ne postanu hrskave. Izvadite ih iz rerne i na svaku položite nasečenu gorgonzolu pa vratite u rernu samo dok se gorgonzola ne otopi. 
  5. Tople hlebčiće služite sa punim tanjirom kremaste čorbe.
(Visited 114 times, 1 visits today)