Sve se svodi na to maštanje.  Od kad sam Andreja upoznala često maštamo zajedno. Koješta, sve lepo i poletno, ostvarivo i ljubavno. Jedno smo izmaštali subotnji rital. Da vodimo Naru u lutkarsko pozorište, a posle u poslastičarnicu na kolače i da uz te slatke zalogaje raspredamo o pogledanoj predstavi. Shvatate naravo da roditelji sa tek rođenom bebom o takvoj vrsti slobode sanjaju sa velikim guštom. Nije ništa manje lepo kad se nakon dve godine takva maštarija ostvari pa imate priliku da vidite svoje dete kako mirno sedi i u čudu gleda u neki novi svet koji čine ljudi po balkonskim ložama, kiša na pozornici, lutke koje pričaju i sve drugo što ona još uvek ne zna i tek treba da zavoli. Kolači su takođe bili sjajni, pojeli smo ih na klupi ispred poslastičarnice, onako iz kutije svako sa svojom viljuškom u ruci. Za našu malu porodicu to je subota koja zaslužuje da se pesme pišu o njoj.

Nakon jutra provedenog u pozorištu i šetnji, velika su očekivanja od obroka koji treba na to da se nadoveže. Tanjir kremaste, mirisne i okrepljujuće čorbe od bundeve ne može da razočara. Mi je svi jedemo sa prepečenim hlebom, uvek iz Lidlove pekare. Nara voli da peca parčiće po tanjiru, a Andrejka i ja umačemo i uživamo u hrkavom momentu koji dolazi posle svilene čorbice. Bundeve su veliki dar prirode koja sa malo cimeta postaje savršen desert, a sa pečenim belim lukom najzanosniji jesenji obrok. Toliko je jednostavno. 

  • 1 srednja muskat bundeva
  • 1 glavica belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 štapića celera lišćara
  • nekoliko listića celera sitno seckanih
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kocka goveđe supe
  • 1-2 kašike grčkog jogurta
  • mediteranski hleb iz Lidlove pekare
  • maslinovo ulje 
  1. Bundevu isecite na pola po dužini pa je premažite uljem i stavite na pleh. Na parče papira za pečenje stavite glavicu belog luka kojem ste prethodno isekli onaj tvrdi deo iz kog izlazi koren. Prelijte ga maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dobro umotajte u papir za pečenje pa ga smestite pored bundeve. Pecite ih zajedno na 180°C dok ne omekšaju sasvim.
  2. U šerpu sipajte malo maslinovog ulja pa dodajte tanko seckan luk, posolite blago, promešajte i poklopite. Ostavite da se krčka iznad najtiše vatre kako bi se luk „oznojio“, odnosno kako bi pustio svoje sokove koji će pomoći karamelizaciji. 
  3. Kada luk sasvim odmekne tako da možete da ga presečete varjačom, dodajte seckan beli luk, celer i dimljenu papriku. Nastavite da dinstate tako uz povremeno mešanje još nekih 7 minuta.
  4. Sada dodajte pečenu bundevu koju ćete sa lakoćom odvojiti kašikom od ljuske. Ubacite i beli luk koji je dovoljno da istisnete iz  opne i naposletku sve dobro promešajte. 
  5. Sipajte 1l vode i kocku supe pa krčkajte 5 minuta nakon što voda provri zatim izblendirajte ručnim blenderom. Nakon toga dodajte grčki jogurt i ja uvek dodam još vode kako bih dobila finu kremastu teksturu čorbe.
  6. Hleb isecite na deblje kriške i prepecite ga u tiganju na malo  maslinovog ulja. Blago poslite i služite uz čorbicu kao savršen hrskavi dodatak.
(Visited 1.285 times, 1 visits today)