Postoji toliko toga na ovom svetu što treba pojesti, pa se ponekad uplašim da to nikada neću uspeti. Nekada sam istu brigu brinula za knjige koje valja pročitati, a danas me  isključivo hrana muči. Čak i knjige koje čitam tiču se nje. Te nevaljalice što mi je misli obuzela. Kuvare obožavam i najveća mi je radost da ih kupujem pa volim da to traje dugo. Da ih vrebam na internetu, da slušam komentare drugih ljudi koji znaju više od mene. Onda maštam o svim receptima koje ću u njima pronaći i koji će zauvek promeniti način na koji doživljavam hranu.  Izbor je sada sve teži jer i fotografija se računa. Od kuvara tražim da me potpuno inspiriše, da mogu da ga čitam kao knjigu i da ga gledam kao najlepšu slikovnicu, a onda sve da zaboravim i pustim da mi se samo vrati kroz nalet kreativnosti jednog radnog četvrtka kada nisam ni mislila da ću kuvati.

Volim to, a opet od silnih kuvara koje zaista pročitam kao knjigu, retko spremam baš kako piše. To mi je na mamu. Sad ćete sigirno reći „Opet ti sa mamom.“, ali šta ću kad je istina. Mama je poznata po svojim improvizacijama u kuhinji i prepravljenim stranicama brojnih kuvara. I baš zato što su majkine imspovizacije uvek bile  uzbudljive i uspešne, ja danas improvizujem naveliko, a recepte prepisujem sa njenim ispravkama. Tako mi je za ove tartove koje vidite ispod ostala samo ideja u glavi i ukusi koje sam oživela dok sam čitala recept, ali to je to. Onda jednom prilikom, otvorila sam frižider i spazila sastojke koji su zajedno činili baš taj ukus. Malo pečenih paprika, fete, nežne rikote, obavezno belog luka i lisnato testo koje je samo čekalo da ga ispečem. Nastade tako božanstveni tart koji sam pravila mnogo puta posle toga i svaki put je bio drugačiji. Ovaj put sam pečenim paprikama dodala i ove baburice buckaste i šarene koje me u Lidlu redovno mame. Osim dekoracije one su dodale taman onoliko slasti koliko je trebalo. Nadev je kremast i aromatičan, a lisnato testo hrskavo  pa kad se spoje bude vam mnogo drago što su se upoznali. 

Recept vas čeka na kraju post-a pa pročitajte, a posle radite kako mislite. Ja vam neću zameriti 🙂

1 pakovanje lisnatog testa Chef Select

1 pakovanje mix paprika babura

3 crvene paprike šilje

250g rikote Lovilio

120g feta sira

1 jaje

so i biber

2 čena belog luka

1 praziluk

malo maslinovog ulja

Papriku šilju ispecite u rerni na rešetkama dok joj ljuska ne potamni. Nakon toga je poklopite u jednoj posudi i pustite da se ohladi.

Za to  vreme izdinstajte sitno naseckan praziluk na malo ulja dok ne omekša. 

Oljuštite papriku i nasecite je na kockice, pomešajte sa belim lukom, posolite i pobiberite pa joj dodajte izdinstan praziluk, rikotu, fetu i 1 jaje. Izmešajte dobro i ostavite sa strane.

Babure isecite na kolutove pa ih u istom tiganju u kom se pržio praziluk kratko ispržite na jačoj vatri. To radimo da ne bi pustile previše vode u rerni.

Testo izvadite iz frižidera i isecite krugove malo veće od kalupa koje imate pa ih poređajte u kalupe i  viljuškom im izbockajte dno. 

Sipajte punjenje od rikote i pečenih paprika, a zatim odozgore poređajte „cvetiće“ od paprike. 

Stavite ih na jednu tepsiju i ubacite u frižider na 30 minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 220°C. Pecite ih dok ne postanu rumeni 15-20 minuta. 

Služite ih za doručak uz grčki jogurt ili kao predjelo uz aperitiv.

Napomena: Ne morate praviti mini tartove, podjednako je ukusno i kao veliki tart.

(Visited 178 times, 1 visits today)