Kad me Nara vodi u šetnju jedu se kokice. Ona ih drži i ne pušta osim u slučaju da treba uhvatiti volan nekog autića. Onda pušta kokice jednom rukom dok drugom ubacuje žeton. Brzo potom trči dalje. Šalje poljupce prolaznicima i staje ispred svakog uličnog svirača jer njoj se podrazumeva da ako ima muzike ples je obavezan. Kokice naravno i dalje ne pušta. Ispred izloga malo masti prozor i iskazuje oduševljenje kad se teta pojavi među sitnim igračka iz životinjske farme kao neki nasmejani Guliver. Maše i njoj i beči se pride. Ja sve vreme pevušim neku veselu temu jer imam utisak da smo u filmu u kom je ekranizovana sreća. Hvata me za ruku i vodi me na sunčanu stranu ulice. Trčimo do kuće jer nam se spava, a trčanje je zabavnije od hodanja. Ona mi se divi kako umem, a ja se mislim divnog li osećaja i pitam se  koliko će joj trebati vremena da shvati da joj je mama prilično smotana. Posle celog dana golicanja, kikotanja i zagrljaja od kojih se duša topi, zaspala je u svom krevetiću sa sklopljenim rukicama ispod obraza, a negde usred noći upuzala između mame i tate i tako topla i meka ostala je do jutra.

Za užinu nosile smo ove sočne kolače od jabuka koje je Nara jela sa jogurtom jer je videla da ih deda tako jede. Kada zagrizete spoljašnjost koja po ukusu i teksturi neodoljivo podseća na medenjake dolazite do sočne sredine u kojoj kockice jabuke čekaju kao najmekše iznenađenje. Pravi jesenji kolač sa nekoliko jednostavnih sastojaka od kojih su najvažniji puter i jabuke, a sa Lidlovim puterom i zlatnim delišesom ne možete pogrešiti.  

Sočni kolač sa jabukama

 
300g brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
1 kašičica cimeta
200g smeđeg šećera
100g kristal šećera
170g istopljenog putera Pilos
2 jajeta
350g jabuka isečenih na kockice 
1 kašičica cimeta
2 kašike smeđeg šećera
sok od polovine limuna
 
1. Jabuke smestite u šerpicu zajedno sa šećerom, cimetom i limunovim sokom. Promešajte dobro u stavite ih da se kuvaju iznad tihe vatre. Kad se sav šećer rastopi, a jabuke blago odmeknu skinite ih sa vatre. 
 
2.U većoj činiji pomešajte šećere i istopljen puter. Dodajte jaja i nekoliko minuta mutite ručno ili mikserom dok smesa ne posvetli. 
 
3. U to ubacite cimet, sodu, so i brašno i sjedinite, a zatim ubacite jabuke koje ste delimično ocedili iz soka u kom su se kuvale i dobro ih rasporedite unutar smese.
 
4.. Ovaj kolač možete peći u kalupu za mafine ili u plehu ne većem od 25cm. Rernu zagrejte na 180 °C i pecite oko 25 minuta ili dok čačkalica iz sredine ne izađe sa samo nekoliko mrvica. 
 
5. Po vađenju iz rerne kolač premažite onim sokom koji je ostao od jbuka. Služite ga sa blago ulupanom slatkom pavlakom i sa mlevenim orasima. 
 
 
 
 
 
 
(Visited 1.051 times, 1 visits today)