Kažu ljudi kad dobiješ dete da snu kažeš ćao ćao, kažu i da vremena za sebe baš i nećeš imati, ali niko vala ne kaže da će ti ruke otpasti tamo negde oko njihovog drugog meseca. Ako mene neko pita bebe ne bi smele toliko dugo da čekaju pre nego što prohodaju, čisto ako im je u interesu da im roditelji kasnije ne vuku ruke do poda. Kod mene možete izmeriti makar šest centimetara čistog viška. Dok se tako nosamo po kući prođemo s vremena na vreme i pored nekog ogledala pa onda zastanemo, ja da proverim je li mi se još nešto razvuklo u međuvremenu, a Nara da osmotri sebe. Od svih prizora koje joj možeš ponuditi taj joj je ubedljivo najdraži. Lice joj se ozari od miline kada se ugleda pa sebi obavezno udeli dugi smešak pun divljenja. I ništa ona sebi ne zamera. Ni to što joj je kosa na sve strane, ni to što joj obrazi prelivaju, ma baš je briga što je oko usta musava  od mleka, ona je sebi divna. Dok posmatram taj ljubavni zanos uvek se pitam, je li to dokaz da smo svi rođeni sa veštinom da volimo sebe? 

Svi znamo da na početku svake ljubavi prvo sledi udvaranje. Komplimenti, poklonjeni znaci pažnje, razmena nežnosti i upozavanje koji vodi ka prihvatanju svakog delića te osobe. Zato danas inspirisana svojom ćerčicom udvaram se sebi, a ja to najbolje znam kroz hranu. Činim to sa ovim malenim čokoladnim tartovima ispunjenim svilenkastim poslastičarskim kremom prepunim tamne čokolade i kvalitetnog putera iz Lidla koji ih čine posebno božanstvenim. Ispod sloja od čokolade kriju se maline koje pružaju čisto osveženje pri svakom zalogaju. Njih čuva najprhkija korica prepuna prepečenih lešnika i još onog putera. Na svemu tome počivaju oblačići od šama koji svaki zalogaj pretvraraju u poljubac. Ovaj kolač možda neće odneti sve naše nesigurnosti, ali će nas vraški približiti osećaju čistog blaženstva u kom ćemo zasigurno makar u tom trenutku biti zadovoljni što smo mi baš mi. 

PRHKA KORA OD LEČNIKA

  • 240g prepečenih lešnika Alesto
  • 250g brašna Castello
  • 50g kristal šećera Castello
  • 1 kašičica soli
  • 230g hladnog putera Pilos
  • 2-3 kašike ledene vode

ČOKOLADNI POSLASTIČARSKI KREM

  • 4 žumanca
  • 150g brašna
  • 350g kristal šećera
  • 1 vanil šećer
  • 1l mleka
  • 200g tamne čokolade Fin Carre
  • 50g putera Pilos

SLOJ OD MALINA

  • 500g malina
  • 5 ravnih kašika šećera
  • 1 puna kašičica skroba

ŠAM

  • 4 belanca
  • 350g kristal šećera
  • 1dl vode
  1. Napravite koru od lešnika tako što ćete u blender sipati lešnike, brašno, šećer i so i pulsirati dok se sastojci ne samelju. U to zatim ubacite puter na sečen na kockice i pulsirajte ponovo dok se sve ne usitni toliko se i dalje vide komadići putera ne veći od zrna graška. Prebacite u činiju i mešajući varjačom dodajte kašiku po kašiku vode. Testo je spremno ukoliko možete da napravite kuglicu, ali ne bi smelo da se lepi za prste. U kalupe za tartove rasporedite testo i utisnite ga čašom sa ravnim dnom koju ćete svaki put uvaljati u malo brašna. Kore se peku bez nadeva, tako što ih prekrijete papirom za pečenje i preko toga pospete rižu. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C, 15 minuta sa papirom, zatim ga uklonite i nastavite pečenje oko 5-10 minuta ili dok ne porumene. Ispečene kore ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.
  2. U šerpu sipajte maline i šećer. Kuvajte dok se maline delimično ne raskuvaju, a nakon toga ih  ispasirajte kroz cedku. Vratite ispasirano voće u čistu šerpu, zagrejte do ključanja i ubacite skrob razmućen sa malo vode. Kuvajte tako još 2 minuta. Pripremljene maline rasporedite u korice od lešnika. 
  3. Za poslastičasrki krem žumanca pomešajte sa brašnom i šećerima, pa im ulivajte malo po malo mleka dok se ne dobije žitka i glatka smesa. Ostatak mleka sipajte u šerpu pa ga kuvajte do ključanja. Skinite šerpu sa vatre i u tankom mlazu uz stalno mešanje spatulom ili žicom ulivajte smesu od žumanca. Nastavite da kuvate fil uz mešanje dok ne proključa nakon čega kuvajte još 2 minuta. U vreo fil sipajte naseckanu tamnu čokoladu i kockice hladnog putera. Mešajte dok se čokolada i puter ne rastope. Ostavite fil prekriven prijanjajućom folijom da se ohladi na hladnom mestu minimum 3h ili preko noći. Nakon toga nafilujte ga preko sloja od malina.
  4. Za šam spijate šećer u šerpu sa dugačkom drškom kako bi vam kasnije bilo lakše da ga sipate. Šećer promešajte sa vodom pa ga stavite na srednju vatru da se kuva. Znaćete da je spreman tako što ćete kanuti na hladnu površinu i ukoliko se kapljica ne razlije šećer je ušpinovan, a ukoliko se razlije kuvajte ga još malo. Belanca ulupajte u čvrst sneg pa im ulivajte ušpinovan šećer u tankom mlazu uz mućenje mikserom. Kada ulijete sav šećer nastavite da mutite sve dok posuda ne postane mlaka. Gotov šam nanesite na tartove uz pomoć šprica, kašikom ili kako god vam inspiracija nalaže.

Napomena: Za šam koristite posudu od plastike koja će se vrteti u krug dok budete ulivali šećer. Tako ćete osigurati da se šećer ravnomerno rasporedi. 

(Visited 228 times, 1 visits today)