Ima ta uspavanka: Moja mama divno priča. Mama nam je pevala svake noći, a kada bi stigla do refrena glas bi joj se stegao pa bi ostatak tiho pevušila grcajući. I mi smo plakali sa njom, obuzeti vrtlogom tuge i ljubavi koje samo raspevan mamin glas može da proizvede.  I nismo plakali samo kad je pevala, nekada je to bilo i zbog bajki koje nam je čitala svaku noć pred spavanje. Bilo je to nešto baš posebno. Sećam se da sam se toliko odupirala da ne zaspim, da je svaki delić mene želeo da ostane budan i nastavi da sluša njen glas, ali umor bi me svaki put savladao, pa bi deo priče ostajao za narednu noć. Mama je redovno plakala kad su bajke bile tužne, a mi smo plakali sa njom što zbog bajke, što zbog nje.  Među tim bajkama bila je  i „Snežna kraljica“ od Hansa Kristijana Andersena. Zapravo većina njegovih bajki razara dušu, ali ova me je kao dete skroz pomerila. Nezaboravno me je šokirala surovost te kraljiice koja ne samo da je zaledila Kajevo srce, već je i rastužila moju mamu. Ovih dana sam čiitala Nari priču o snežnoj kraljici i sve se vratilo, toplina maminog prisustva, osećaj zbunjenosti zbog novih emocija i to me je navelo da shvatim kako nema boljeg načina da dete sazna o bolu i nepravdi nego kroz bajku koju mu čitaju ljudi koji ga vole. I zato čitajte svojoj deci, da biste im poklonili maštu, sigurnost, povezanost i najlepša sećanja koja će zauvek ostati sa njima.

Ovu tortu posvetila sam Andrsenovoj priči i nazvala je zimska torta koja će zasigurno istopiti sva zaleđena srca. Ona u sebi krije četiri kremasta sloja. Na samom dnu se nalazi sloj od #favorina keksa koji odiše aromama omiljenih zimskih začina. Krem je od žumanaca i maskarpone sira obogaćen prazničnom dozom ruma i zanosnog namaza od keksa. Na samom vrhu nalazi se snežni breg od šama, a u sredini krije se puding od jabuka i cimeta da razvedri slatkoću i učini tortu savršenom zimskom poslasticom. Ove nedelje u Lidlu imate sjajnu ponudu prazničnih keksića, medenjaka i čokoladica koje će vam dobro doći za pripremu i ukrašavanje ovog i svih narednih deserta tokom praznika.

spekulas sloj

  • 300g spekulas keksa Favorina
  • 170g istopljenog putera Pilos
  1.   Keks sameljite u blenderu. Prelijte ga sa istopljenim puterom pa ih promešajte da se sjedine. 
  2. Smesu utisnite u kalup prečnika oko 25cm. Možete koristiti i samo prsten pa slagati tortu direktno na tanjiru za posluživanje. Stavite u frižider dok pripremate ostale sastojke. 

puding od jabuka:

  • 4 jabuke granny smith
  • 1 puding od vanile
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta ili 1 štapić cimeta
  • 1/4 limuna, sok
  • 2,5dl vode
  1. Puding pomešajte sa nekoliko kašika vode. Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice pa ih stavite sa šećerom i ostatkom vode da se kuvaju. Prelijte sok od limuna po njima i mešajte povremeno.
  2. Kada se jabuke skuvaju dodajte puding i mešajte. Kada puding proključa ostavite ga da se ohladi do sobne tempreature zatim ga premažite preko sloja od keksa i vratite tortu u frižider. 

Maskarpone krem sa rumom 

  • 500g maskarpone sira
  • 5 žumanaca
  • 5 kašika ruma
  • 120g šećera u prahu
  • 200g namaza od keksa 
  • 2.5dl slatke pavlake
  1. Žumanca umutite sa šećerom pa im dodajte rum i nastavite mućenje na pari narednih 10 minuta. 
  2. U posebnoj činiji dobro umutite maskarpone sa namazom od keksa pa im dodajte žumanca i sjedinite u krem. Umutite slatku pavlaku pa je mikserom sjedinite sa ostatkom krema.
  3. Krem premažite preko ohlađenog pudinga od jabuka.
šam
  • 5 belanaca
  • 310g kristal šećera
  1. U vatrostalnoj vangli spatulom pomešajte belanca sa šećerom. Kuvajte ih na pari i neprestano lagano mešajte spatulom narednih 15 minuta. Kada se sav šećer otopi, a belanca postanu vrela na dodir sklonite ih sa pare.
  2. Mutite ih mikserom najjačom brzinom sve dok se sasvim ne ohlade i postanu čvrst šam.
  3. Sipajte ih u špric kesu i nanesite na vrh torte koristeći nastavak po želji. Ostavite tortu u frižider da se hladi preko noći. Nakon vađenja tortu ukrasite sa keksićima po želji.
(Visited 1.164 times, 1 visits today)