Leto je godišnje doba satkano od čekanja, naročito ako si dete. Čekaš da u danu prođe najveća žega kako bi izašao napolje, čekaš da se ugreje voda u bazenu, čekaš da se roditelji vrate sa posla pa da idete na kupanje, čekaš da se ohladi lubenica, čekaš da ti počne godišnji, čekaš zoru da širom otvoriš vrata i prozore, čekaš te slobodne  dane da konačno pročitaš  knjige koje i same već dugo čekaju na polici. Ipak na kraju ako se naoružaš strpljenjem sasvim je izvesno da ćeš dočekati najlepše plivanje u životu, zanosan zalazak sunca na koji ćeš misliti kad ga zimi ne bude bilo, doživećeš beskrajnu radost deteta koje se konačno bućnulo zajedno sa roditeljima, možda čak i najukusniju lubenicu koju tvoje nepce pamti. Zato mislim da je u tom čekanju čar, a caka je da kad konačno dočekamo budemo sasvim prusutni i dobro zapamtimo te trenutke kako bi ostali uz nas do sledećeg leta.

A desert koji ne podrazumeva previše strpljenja je ovaj čizkejk sa limunom i borovnicama. Sasvim lagane i kremaste teksture, sa mrvičastim keksom i bombicama svežine na samom vrhu. Ovaj čizkejk će biti glavna zvezda vaših letnjih druženja. Za njegovu pripremu ne treba vam mnogo veštine, sudova ili rerna. Treba vam sočan limun, slatke borovnice, bogat krem sir, fin mleveni keks i najfiniji puter, a sve to na jednom mestu imate u Lidlu. Javite mi ako napravite, to bi me silno obradovalo.

baza od keksa

  • 300g mlevenog keksa
  • 200g istopljenog putera PIlos
  • 2-5 kašika soka od limuna ili narandže
  • kora 1 limuna
  • prstohvat soli
  1. Pomešajte keks sa korom limuna, soli i istopljenim puterom. Nakon toga dodaje kašiku po kašiku soka dovoljno da se keks lako utisne u kalup.
  2. Uzmite kalup prečnika oko 25cm, obložite ga papirom za pečenje ili acetatnom fiolijom i utisnite keks u dno i stranice kalupa. Ostavite da se ohladi dok pripremate ostale sastojke.

krem od sira

  • 500ml slatke pavlake Pilos
  • 400g sirnog namaza Pilos
  • 220g šećera u prahu
  • 1 vanil šećer
  • kora 1 limuna
  1. Umutite slatku pvalaku u čvrst šlag. Dodajte sirni namaz, šećer i koru limuna pa nastavite da mutite dok ne dobijete fin krem.
  2. Rasporedite krem unutar kore od keksa, pokrijte i vratite u frižider na minimum 6h ili najbolje preko noći.

krem od limuna

  • 2 jajeta
  • 100g šećera Castello
  • 50g putera Pilos
  • 2 limuna, kora i sok
+ 200g borovnica
  1. Iznad pare istopite puter i šećer sa korom i sokom od limuna.
  2. U istopljenu smesu vrelu na dodir dodajte umućena jaja neprestano mešajući, zatim vratite na paru i mešajte lagano dok smesa ne postane gusta nalik vrelom pudingu.
  3. Prebacite u teglicu i ohladite, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.
  4. Izvadite čizkejk iz kalupa na stalak za posluživanje i po površini premažite krem od limuna pa preko toga  pobacajte sveže borovnice.
(Visited 429 times, 1 visits today)