Ovih dana možete me naći na dečijem igralištu. Moja ćerka me uhvati za ruku ili mnogo češće sama krene da maršira u pravcu ljuljaški, tobogana i druge dece. I onda šta ću marširam i ja skoro do čoška pa u šreh. Roditelji na igrališu su zapravo superheroji koji su u stanju da istovremeno ćaskaju, pljuckaju sune, da zapamte imena sve dece i vode računa o svakom detetu na igrališu jer bez obzira na to što si doveo samo dvoje nikad ne znaš hoće li neko treće visiti odnekud i trebati tvoju pomoć.

  Uvek sam se pitala zašto roditelji sa sobom vuku toliko stvari kao da se sele pa sam čvrsto i naivno tvrdila kako ću ja drugačije. Hoću šipak malo. Na igralište se nosi voda, rezervne pelene, vlažne maramice, kremica, kapa za glavu i ono što sam od skoro naučila, užina da se ne izblamiraš kad svi roditelji izvade komplet posluženje iz kog na kraju viri samo dupence tvog deteta zbog čega se svi sigurno pitaju hraniš li ga uopšte. Da ne zaboravimo lopte i igračke koje vašem detetu zapravo ne trebaju već su namenjene drugoj deci čije igračke će vaše dete sa sigurnošću oteti i prisvojiti momentalno. Tako da ostaje mi samo da kupim veći ranac i da verujem da je biti roditelj na dečijem igralištu veština koja se uči i stiče sa iskustvom. 

 
Dok se kod nas deca veru sa tobogana, u Španiji se deca veru sa svojih roditelja koji pored mora prave paelju. Barem ja to tako zamišljam. Ova paelja je jelo za koje vam treba jedan tiganj, čaša belog vina da pijuckajte dok se polako krčka i velika kašika. Slatka, skoro lepljiva riža, lignje koje se tope u ustima i zadovoljstvo deljenja obroka sa dragim ljudima, to vam je paelja ukratko. Patagonijske lignje iz Lidla su idealan izbor za ovaj recept, već isečene na kolutiće spremne da ih pobacate preko fine riže i nakon pet minuta već uživate u njima.
  • 3 kašike maslinovog ulja Primadonna
  • 100g kulena Pilos
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 crvena babura
  • 5 čenova belog luka
  • 1 kašičica slatke mlevene parike Kania
  • 1 kašičica ljute tucane paprike (opciono) S ljubavlju domaće
  • 2 šolje od 2.5dl pirinča sa kratkim zrnom Golden Sun
  • 1.5dl belog vina
  • 1 konzerva seckanog paradajza Freshona
  • 1.5 kocka goveđe supe skuvana u 1.5l vode

marinada za  lignje:

  • 400g patagonijskih lignji Ocean sea
  • 2 čena belog luka, usitnjenog
  • 1 kašičica mlevene paprike Kania
  • 1 kašičca soli
  • malo limunovog soka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 limuna, nasečena na četvrtine
  1. Pre nego što počnete da kuvate, pripremite sve sastojke. Sitno naseckajte kulen, crni luk, beli luk i baburu.  U posudi u kojoj dolaze, lignje pomešajte sa ostalim sastojcima za marinadu.
  2. U zagrejanom tiganju na srednjoj vatri prepržite kulen na maslinovom ulju. Kada porumeni sasvim smanjite vatru i dodajte mešavinu luka i paprike. Blago posolite i dinstajte oko 10 minuta dok luk ne odmekne. Nakon toga dodajte mlevenu i tucanu papriku i nastavite dinstanje još 5 minuta. 
  3. Ubacite pirinač i pomešajte ga sa ostalim sastojcima. Sipajte seckani paradajz i belo vino, promešajte i ostavite da se dinsta dok se tečnost ne upije.
  4. Preko pirinča prelijte onoliko supe koliko može da stane u tiganj bez opasnosti da iskipi. Malo promešajte i pustite da se krčka bez pokrivanja. Kada pirinač upije tečnost dodajte još supe bez mešanja. Nastavite postupak dok pirinač ne postane al dente, prelijte sa još jednom kutlačom supe, poređajte lignje po površini pirinča, zatim pokrijte tiganj folijom ili poklopcem i kuvajte sve oko 5 minuta ili dok lignje ne postanu meke i kuvane. Nakon toga ugasite vatru i ostavite paelju pokrivenu da odmori oko 10-15 minuta.
  5. Paelju služite posutu svežim peršunom ili bosiljkom zajedno sa kriškama limuna.
(Visited 446 times, 1 visits today)