Pravljenje rižota je kao koračanje dugom ulicom bez skretanja i razmišljanja, samo noga pred nogu. Disanje se umiri, a um je u stanju da doživi sve one sitne senzacije koje ispunjavaju prostor, poput pucketanja pršute na vrelom tiganju ili mirisa dinstanog luka kojem je upravo dodat ruzmarin, osećamo način na koji varjača lagano klizi kroz pirinač i toplotu na licu od vina koje postepeno isparava iz tiganja. O kutlači supe koju dodajemo postepeno ni ne razmišljamo već pevušimo pesmu sa zvučnika i osmehujemo se deci zagledanoj u mamu koja sprema nešto specijalno. Onda postajemo svesni da je rižoto menja boju u jarko narandžastu zbog bundeve koju smo dodali. Sneg od sira pada na topli pirinač i topi se polako, a kašika kisele pavlake nestaje uz svaki krug koji napravimo varjačom. Ostaje samo da se odozgo izmrvi hrskava pršuta i da se zaroni velika kašika. Stigli smo na odredište. Ukoliko i vi želite da priuštite sebi ovo opuštajuće iskustvo, recept vas čeka na blogu, a ove slatke domaće bundeve kao i ostale namirnice potrebne za rižoto možete pronaći u Lildu.

  • 100g pršute Pikok
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 4 čena belog luka, sitno seckanog
  • 1 kašičica svežeg ili suvog ruzmarina
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 140g pirinča okruglog zrna
  • 2.5dl belog vina
  • 1,5l goveđe supe
  • 100g rendanog grana padano sira
  • 2 kockice putera
  • 1 supena kašika kisele pavlake Pilos
  1. Bundevu presečemo na pola, premažemo uljem i pečemo na 180°C dok ne odmekne sasvim.  Ostavite sa strane dok pripremate rižoto.
  2. Na malo maslinovog ulja prepecite pršutu dok ne porumeni. Izvadite i dodajte crni luk, a posle 5 minuta i beli. Dinstajte iznad tihe vatre dok luk sasvim ne odmekne.
  3. Dodajte zatim začine, a potom i pirinač pa mešajte kratko, a onda sipajte vino i mešajte. Tek kad vino ispari sasvim dodajte kutlaču supe. Opet mešajte pa kad ispari supa dodjate još jednu kutlaču i sve tako dok ne potrošite supu.
  4. Temperatura treba da bude niska kako tečnost ne bi isparila pre nego što pirinač stigne da upije. Na kraju dodajemo ispasiranu bundevu, sir, puter i kiselu pavlaku. Umešamo sve dobro i poslužimo toplo sa komadićima pršute. 
(Visited 120 times, 1 visits today)