Produženo leto pomalo olakšava torturu novh početaka koje nam je septembar doneo. Dok se privikavamo na promene, svakog dana grčevito stišćemo poznate navike koje nas umiruju i podsećaju da će sve biti uredu. Sladoled ližemo na stepenicama, bosi plešemo po kući, na biciklu se vozimo do omiljene ružičaste krofne, pa onda sa lebom hranimo patkice sve do zalaska. Posle kupanja se mazimo, a onda čitamo o princezama i njihovim životnim nedaćama dok nas san ne savlada pa sutra opet Jovo nanovo. Na vrtić ćemo se već nekako navići, pa ćemo se sećati ovog miholjskog leta kao leta ljubavi i najčvršćih zagrljaja.

Baš u čast tome što leto ne odustaje od nas na našoj trpezi se danas nalazi omaž njegovim najdražima plodovima, mirisnim crvenim lopticama bez kojih ne možemo da ga zamislimo. Punjeni paradajz je jelo koje poštuje sve svoje sastojke i podiže ih izvan granica njihove jednostavnosti. Ovaj put sam ga punila sa pirinčem koji je kuvan zajedno sa fino karamelizovanim povrćem zbog čega biva predivan drug  korpicama od paradajza. Uz  dosta finih začina i još više svežeg peršuna dodala sam uvek povoljan feta sir iz Lidla koji će, tako kremast i slan biti divno iznenađenje kada spadne sa viljuške na vaš jezik. Ovo jelo možete pripremiti da bude glavna zvezda na stolu i u tom slučaju ga služite sa kremastim mileramom, ali možete ga služiti i kao zanimljiv prilog uz ribu ili belo meso. Šta god da odlučite savetujem vam da birate kvalitetne sastojke jer će svaki od njih doći do izražaja. Recept vas čeka u nastavku.

  • 6 srednjih čvrstih paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika paste od paradajza
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 1 1/2 espreso šoljica pirinča
  • 1.5dl belog vina
  • 1/2 kocke supe
  • 2dl vode
  • 2 kašike svežeg peršuna
  • 120 feta sira Pilos
  • mileram Pilos
  1. Isecite vrh paradajza kao poklopac. Izvadite sredinu u jednu činiju i smestite paradajz u vatrostalnu posudu. 
  2. U tiganju na maslinovom ulju dinstajte sitno seckan crni luk. Kada luk sasvim odmekne dodajte šargarepu sečenu na  sitne kockice i usitnjen beli luk. Dinstajte dok povrće ne počne da se karamelizuje, a onda dodajte pastu od paradajza i začine. Ubacite i pirinač pa dinstajte uz mešanje narednih 5 minuta. Sipajte vino, supu i onaj paradajz pa krčkajte dosipajući vodu postepeno. Kada pirinčan bude do pola skuvan umešajte seckan peršun i skinite sa vatre.
  3. Napunite paradajze sa smesom od pirinča i u svaki zadenite komadiće feta sira. Ukoliko vam preostane punjenja možete ga rasporediti oko paradajza. Stavite poklopac preko svakog paradajza i zalijte sa finim malslinovim uljem pa umotajte u foliju i pecite na 200°C dok paradajz ne odmekne. Nakon toga skinite foliju i nastavite da pečete otkriveno još 10 minuta. 
  4. Služite kao glavno jelo uz mileram ili kao prilog uz belo meso ili ribu. 
(Visited 206 times, 1 visits today)