Pileći kari sa mangom i indijskim orasima je naše novo omiljeno porodično jelo. Aki i ja smo ga tako proglasili dok smo ga sa uživanjem mljackali ispod breze i lipe  u društvu septembarskog sunca koje nas je častilo svojim toplim svetlom i činilo da svaka da ta velika kašika puna toplog kremastog karija bude kao nagrada za pretrpljeni jed minulih dana. Iako može delovati egzotično, sve sastojke za ovo jelo možete pronaći u Lidlu, odakle sam ih i ja uzela jer mi je cilj bio da na stolu imam jelo od lepih sastojaka po razumnoj ceni. A kada ga budete probali biće vam jasno zašto nam je omiljeno. Kokosovo mleko čini svaki zalogaj najkremastijim na svetu, meso se raspada od sočnosti, aroma manga opija svaki put kad izdahnete, a indijski orasi daju zabavnu teksturu ovom jelu. Za savršen balans  slatkog, đumbirastog i pikantnog zadužena je korma pasta koju ćete sami napraviti u blenderu čas posla, a ona će obojiti vaše jelo u ovu divnu narandžastu boju koja sama po sebi slavi prelepu jesen svima nama darovanu. Recept vas čeka u nastavku. 

korma pasta:

  • 2 supene kašike indijskog oraha
  • 2 kašičice kari začina Kania
  • 1/2 kašičice ljute paprike ili manje 
  • 4 čena belog luka
  • 2cm đumbira
  • 1 kašika paste od paradajza
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 500g pilećeg karabatka ili belog mesa, bez kostiju
  • 1 crni luk
  • 1 supena kašika narendanog đumbira
  • 4 čena belog luka, usitnjenog
  • 1 mango, izblendiran
  • 425ml kokosovog mleka
  • 1/2 kocke goveđe supe
  • 50g indijskog oraha
  • peršun i paprika za posluživanje
  1. U blender stavite indijski orah koji ste prethodno potopili na 20 minuta u hladnoj vodi. Kada ga usitnite dodajte ostale sastojke za korma pastu i blendirajte dok ne postane relativno ujednačena.
  2. U šerpu sipajte malo ulja pa na jačoj vatri dinstajte meso isečeno na zalogaje. Meso dinstajte kratko sa svih strana pa ga prebacite u tanjir, a u šerpu dodajte sitno seckan crni luk. Posolite i nastavite da dinstate dok luk ne odmekne, a onda ubacite beli luk, đumbir i korma pastu. Kratko mešajte pa vratite meso u šerpu i mešajte iznad srednje vatre da se korma pasta dobro rasporedi po sastojcima.
  3. Odmah nakon toga dodajte mango, kokosovo mleko i kocku supe pa promešajte i pustite da se poklopljeno krčka iznad tihe vatre dok meso ne bude kuvano do kraja.
  4. Služite sa basmati pirinčem, svežim peršunom i indijskim orahom. 
(Visited 518 times, 1 visits today)