Porodični albumi su ubedljivo najveća materijalna vrednost svake porodice. S obzirom na to da smo Vanja i ja odrasli u domu dva fotografa, bilo nam je sasvim normalno da svake godine popunimo makar jedan veliki album sa fotografijama nastalim u raznim prilikama. Nekada bi to bio piknik, nekada nastup u vrtiću, odlazak na more, a ponekad je samo lepo svetlo padalo na nas i to je vredelo zabeležiti. Ti albumi, prepuni osmeha, ogrebanih kolena, krezube dece, doteranih roditelja i sunčanih plaža stajali bi tako netaknuti mesecima, naslonjeni jedni na druge. Onda bi usledilo neko veče sporo i mirno u kom bismo se svi našli pod istim krovom pa bi se neko setio fotografije, u tom trenutku baš važne. I za čas svi albumi bi izleteli sa police pravo u naše ruke.
 
Na starom kompjuteru pronašla sam folder sa desetak starih slajdova. Fotografije nastale na početku zajedničkog života mojih roditelja. Poslednji put, beše to jako davno, gledali smo ih projektovane na zidu dnevne sobe dok je projektor čangrljao najavljujući sledeći slajd. Bilo je to nešto najuzbudljivije. Posebno jer su se na tom zidu oslikavale veoma retke fotografije koje su zabeležile nežnost između nekih divnih roditelja i njihovih beba. To me je opomenulo da izradim sve trenutke koje smo Andrejka i ja zabeležili do sad, kako ih vreme ne bi izbrisalo. Imate li vi naviku da izrađujete fotografije i smatrate li da je to važno? 
 
Ove prave pravcate letnje nedelje za vas sam spremila Pina Colada tortu. Između dva vazdušasta sunđera nalaze se zanosni džem od ananasa i mirisni krem od kokosa. Torta je nežna ali i prilično izdašna pa zato biva savršen izbor za sve letnje rođendance. Inspiraciju sam pronašla u Lidlu u kom je trenutno nedelja Kariba. Tamo pronađite sastojke za tortu i razne druge đakonije koje će vam sigurno obojiti dane, a na dnu ove stranice čeka vas recept.

  džem od ananasa

  • 2 konzerve komadića ananasa Freshona
  • 300g šećera Castello
  • 2 kašike ruma
  • sok 1 limete
    1. Stavite tanjirić u zamrzivač.
    2. Ananas zajedno sa sokom prebacite u šerpicu i dodajte šećer. Kuvajte na tihoj vatri dok se sav šećer ne istopi.
    3. Pojačajte vatru na srednju i nastavite da kuvate uz povremeno mešanje. Skidajte penu po potrebi.
    4. Kada smesa postane gusta testirajte je na tanjiriću iz zamrzivača. Prevucite kašičicom po sredini džema, ukoliko ostane čist trag džem je spreman, ukoliko se razlije kuvajte ga još malo.
    5. Spreman džem prebacite u teglu pa mu umešajte rum i sok limete. 

    patišpanj kore

    • 5 jaja, odvojeno žumance i belance
    • 6 punih kašika šećera Castello
    • 4 pune kašike brašna Castello
    • kora 1 narandže
  1. U dubokoj činiji umutite belanca u čvrstu penu. U to zatim dodajte kašiku po kašiku šećera i mutite dok ne postanu čvrta i sjajna.
  2. Žumanca blago umutite viljuškom i sipajte ih u šam od belanaca. Uz pomoć silikonske špatule laganim pokretima umešajte žumanca i koru narandže. U to zatim prosejte  dve kašike brašna, lagano  sjedinite pa ponovite.
  3. Testo sipajte u okrugli kalup 20cm prečnika koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  4. Pecite koru u rerni zagrejanoj na 180°C oko 25 minuta da naraste i porumeni. Ukoliko pred kraj pečenja vrh kore potamni, lagano je prekrijte sa folijom. Kada zabodete čačkalicu u sredinu ona treba da izađe čista i tada znate da je kora gotova.
  5. Ohladite koru sasvim pa je presecite na pola tako da dobijete dve jednake kore.
  6. Svaku zatim premažite sa vrelim džemom od ananasa i ostavite ih da se sasvim ohlade.

krem od kokosa

  • 1 konzerva kokosovog mleka Vitasia
  • 240ml pavlake za kuvanje Pilos
  • 1 jaje
  • 5 žumanaca
  • 3 ravne kašike gustina Belbake
  • prstohvat soli
  • 100g šećera Castello
  • 3 kašike kokosovog ulja Vitasia, sobne temeprature 
  1. U šerpicu sipajte kokosovo mleko. Kuvajte ga na tihoj vatri dok se količina ne smanji na pola. U to zatim ulijte pavlaku za kuvanje.
  2. U posebnoj činijici umešajte jaja. žumanca, gustin, so i šećer  dok ne postanu glatka smesa. 
  3. Kada tečnost u šerpici počne da baca mehuriće odvadite nekoliko kašika odatle i sipajte u smesu od jaja uz konstantno mešanje. To zatim ulijte nazad u šerpicu i mešajte iznad srednje vatre dok ne porključa. Nakon toga kuvajte još 2 minuta.
  4. U duboku posudu stavite kokosovo ulje pa u to dodajte vreo puding od kokosa. Mutite 5 minuta.
  5. Pošto će se ulje istopiti i odvojiti od pudinga, stavite posudu u hladnu vodu i mutite nekoliko minuta dok krem ne postane gladak i svilen. Filujte odmah.

sastavljanje torte

  • 250ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 150g kokosa, tostiranog
  1. Položite prvu koru unutar kalupa i premažite je sa polovinom krema od kokosa. Preko toga stavite drugu koru i namažite ostatak fila. Prekrijte sa prijanjajućom folijom i ostavite u frižider na 12h ili preko noći.
  2. Slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu.
  3. Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa i premažite umućenom slatkom pavlakom pa pospite tostiranim kokosom. Ostavite malo slatke pavlake za lepljenje cvetova na tortu.

cvetovi od ananasa (opciono)

1 svež ananas

  1. Ugrejre rernu na 100°C. 
  2. Očistite ananas od kore i izbušite rupe oštricom noža na mestima gde su dlačice. 
  3. Isecite ananas na tanke kolutove i položite svaki na poleđinu pleha za mafine. 
  4. Sušite ih u rerni naredna 2h ili dok ne postanu krti. Na svakih 15 minuta odvojite svaki kolut od tepsije kako se ne bi zalepili tokom sušenja. 
  5. Osušene cvetove koristite odmah ili ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi oko 2 dana. 
(Visited 851 times, 1 visits today)