Od kad sam stala na noge pokušavam  da uđem u mamine štikle. Sećam se da je u našem hodniku bio jedan strašno ružan orman koji je u sebi čuvao najlepše cipele na svetu. Jedva sam čekala da porastem i da joj maznem sve što ima pa da samostalno hodam ulicom u maminim cipelama. To se nikada nije desilo jer su sasvim neplanirano moja stopala prerasla njena. Za samo jedan centimetar, ali ipak dovoljno da mi sruše snove. I trudila sam se silno kao Pepeljugina zla sestra da se uguram u njih ali bi neki deo mene uvek bolno virio i poručivao mi da odustanem. Nisam sasvim odustala jer i dan danas probam svaki njen novi par i sa uzdahom ispratim prizor svojih sapetih stopala. Na kraju nije tu stvar nikad bila u cipelama, već u tome što su baš njene. Za utehu sam se onda praktično uselila u njen garderober i živela u njemu sve dok se nisam iselila iz porodične kuće. Sa sobom sam ponela samo deo omiljenih haljina i jedan notes sa prepisanim receptima iz njene sveske sa Sarom Kej na naslovnoj strani.  Strateški nisam ponela sve, da bih uvek, čak i kad je najveća frka, mogla da je pozovem i tražim joj da mi izdiktira nešto ukusno što smo zajedno jele dok sam ja još uvek mogla da sanjam o odrastanju, a ona kao i uvek bila dovoljno kul da me u tome inspiriše i podrži. 

Medovik je kolač koji je moja baka zvala medene kocke. Iako njen recept nije tradicionalana verzija ovog kolača, za nas on to ipak jeste jer je obeležio mnoge važne događaje u porodici. Danas sam napravila maminu verziju babinog recepta. Kore su prhke i mirišu na med, a fil ima neodoljivu i vrlo blagu aromu karamele nastalu od uprženog šećera sa kojim započinje njegova priprema. Kada spojite te slojeve u tortu zaboravite na nju dva cela dana nakon čega će vas dočekati sočnost, blaga slast i ukusi koji se savršeno prepliću. Koristite lep med i izuzetan puter kao što je onaj nemački iz Lidla jer su sastojci isuviše malobrojni da biste ih olako birali.

kore

  • 200g meda
  • 50g šećera
  • 120g putera
  • 3 velika jajeta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • oko 600g brašna

fil

  • 1.5l mleka
  • 400g šećera
  • 9 kašika griza
  • 250g putera
  • 50g šećera u prahu

kore

  1. U šerpici kuvajte šećer, med i puter dok se puter i šećer sasvim ne rastope. Ostavite da se prohlade.
  2. Umutite jaja viljuškom da postanu homogena smesa i u tankom mlazu ulivajte ih u smesu od jaja i putera neprestano mešajući. 
  3. U to zatim dodajte po 100g brašna dok ne dobijete testo nalik glini, dovoljno meko da može sa njim da se radi, ali opet da se ne lepi za prste.
  4. Podelite testo na 10 jednakih delova. To je otprilike 115g po komadu. Zagrjete rernu na 180°C. Stavite isečene komade testa u kese za zamrzivač kako se ne bi sušile. Pripremite 10 papira za pečenje.
  5. Na papir pospite malo brašna i razvaljajte prvi komad testa u krug prečnika malo jače od 20cm. Zatim uzmite 20cm širok okvir od kalupa za torte pa ga položite na razvučenu koru i isecite višak testa. Prebacite papir sa korom na poleđinu pleha i pecite u rerni 4-5 minuta.
  6. Dok se jedna kora peče, vi drugu razvijajte oklagijom i tako dok ne dobijete 10 kora. Okrajke kratko premesite, rastanjite na nekoliko milimetara i ispecite. Kada se ohlade izmrvite ih, a te mrvice će vam poslužiti da kasnije ukrasite tortu.

fil

  1. Stavite šećer u šerpu i pospite ga sa malo vode pa promešajte tako da se sav pokvasi. Onda ga stavite da se kuva iznad srednje tihe vatre i nemojte mešati. Kuvajte sve dok ne dobije istančanu boju karamela.
  2. Sklonute šerpu sa šećerom sa vatre i u to sipajte mleko. Vratite na ringlu i kuvajte dok se sav šećer ne istopi. 
  3. Kada proključa sipajte griz i kuvajte dok masa ne postane nalik vrelom pudingu. Ohladite sasvim na sobnoj temperaturi.
  4. Ulupajte kremasto puter sa šećerom u prahu i dodajte mu kašiku po kašiku prohlađenog griza. Mutite dok se sastojci ne sjedine u fil.

sastavljanje torte

  1. Čim ste napravili fil počnite sa filovanjem. Na tacnu za posluživanje stavite malo fila i na to položite prvu koru. Tako ćete osigurati da vam kora ne beži. Nanestite oko 3  kašike fila i razmažite ih do samih ivica kore. 
  2. Ponovite postupak sa preostalim korama. Premažite tortu sa svih strana sa viškom fila i pospite prethodno pripremljenim mrvicama od medenjaka. 
  3. Tortu ostavite 2 dana na hladno mesto da odmekne. Najbolje u špajz pošto frižider ume jako da stisne puter. 
  4. Služite sa malinama.
(Visited 470 times, 1 visits today)