Milicin prolećni kolač sa jagodama

Kako znam da je stiglo proleće? Pre svega  ulice više ne liče na Černobil posle nesreće. Ljudi konačno šetaju, nose vesele boje koje imitiraju promene u pririodi i bivaju nasmejani. Zelenilo, mirisne, cvetne krošnje su  naravno drugi indikator. Vojvodina u proleće se potpuno transformiše i postane šareno prostranstvo kojem se ne mogu dovoljno diviti.

Ono što za mene najviše znači da je proleće konačno stiglo su ukusi kojih budem željna tokom čitave zime. Prve na redu su uvek jagode. Prosto ukus svežih jagoda, još toplih od sunca sa zaostalim mirisom zemlje iz koje su nedavno izvađene me lansira u zonu spokoja i istovremene inspiracije koja mi ne da mira.  Možete da zamislite moje oduševljenje kada su mi dve prijateljice, obe Milice, donele ovu divnu tortu na moj prag. Fotkanje nije bilo planirano, ali su prizori  i atmosfera bili isuviše lepi da bi ostali u zaboravu. Milica, ona što je umesila ovu divotu živi u Švedskoj i otkada je otišla svaki njen povtarak kući nas tri obeležimo sa puno hrane. Ovaj put nam ostaje uspomena na ovaj topli prolećni dan. Na kraju posta čeka vas Milicin recept koji je nesebično podelila sa nama. Takođe obavezno posetite njen Instagram profil za još ukusnih vegeterijasnkih recepata. 

100 g mlevenog keksa

100g mlevenih slanih krekera

125g otopljenog putera

1 konzerva kondenzovanog mleka

sok i narendana kora od 2 limuna

1,5dl slatke pavlake

2dl kisele pavlake

800g svežih jagoda  isečenih na pola 

šećera po ukusu

Uključite rernu na 175°C. U posudi pomešajte mleveni keks i krekere zajedno sa puterom. Sipajte smesu u pleh koji ste podmazali i obložili papirom za pečenje, dobro utisnite i pecite oko 15minuta. Ostavite sa strane da se sasvim ohladi. 

U posebnoj posudi umutite kondenzovano mleko sa sokom od limuna. Posebno umutite slatku pavlaku dok ne postane vazdušasta i polako je umešajte u smesu od kondenzovanog mleka. Sipajte krem u kalup sa keksom, ravnomerno rasporedite i ostavite u frižideru najmanje tri sata. Nakon toga kremasto umutite pavlaku pa je premažite preko površine torte. Na kraju, jagode koje ste isekli na pola pomešajte sa korom limuna i šećerom po ukusu. Poređajte ih po torti i vratite je u frižider još 2 sata. Služite hladno sa listićima sveže mente.

(Visited 186 times, 1 visits today)