Dugo očekivano leto konačno je stiglo u punom sjaju. Jun mesec se uvek nametne kao veoma karakterni mesec koji nije moguće zaboraviti. Do pre pet godina pamtila sam ga po danima  ispunjenim strepnjom od predstojećih ispita, šolji prepunoj kafe i muzici sa radija koja nije prestajala da svira, neprospavanim noćima sa bistrom glavom iznad knjige i nervoznim nogama ispod stola.

Prošle godine jun je bio ispunjen planiranjem svadbe, što je polaganje ispita u kontekstu stresa stavilo u kategoriju problema iz vrtića . Odluke poput: cvetni aranžmani alstromerija vs. lizijantus, stotine ručno rađenih zdralova od papira, raspored sedenja sa kojim će svi biti zadovoljni, potraga za muslinom u idelanoj nijansi ružičaste, šoping sa svim dečacima iz familije u potrazi za savršenim odelom , sveukupno preplavljujuće emocije koje se graniče sa slomom živaca. Tog 30. juna sav naš trud se slio u ljubav koju smo razmenjivali sa našim gostima,  bilo je magično i puno suza koje su nam svima prijale.

Ove godine, baš kada smo mislili da će jun biti miran i skoro dosadan on se još jednom pokazao u najboljem svetlu. Moj blog i ono što radim na njemu je pronašao put do mnogih ljudi koji su mi ukazali poverenje uključivši me u svoje kreativne projekte. Kao što to obično biva sa junom, posla preko glave prošaranog strepnjom da ono do čega nam je stalo ne ode dođavola.

Ono što je za jun takođe veoma specifično ima veze sa stomakom. Sigurna sam da svi poznajemo i više od jedne osobe koja tvrdi da joj leti apetit prosto nestane, ode na odmor i vrati se sa prvim jesenjim kišama. U mom slučaju toga nema. I ne samo što mi ostaje zdrav apetit nego mi i želja za kuvanjem poraste. Da upalim rernu, nema problema. Tako je sa klimom, a tako je bilo i bez klime.

Kada vidim šarenu baštu i mirisne tezge ne mogu da se oduprem idejama koje moje nepce dobije i pre nego što ih osvestim. Zato sam za vas danas odabrala recept za tortu koju pravim svakog juna. Pavlova torta na pravi način proslavlja leto i njegove raznovrsne plodove. Napravljena je od vazdušastih i ujedno hrskavih kora od belanaca koje imaju isti ukus kao puslice koje su vam bake pravile u detinjstvu. Krem je lagan i kremast, sa tek dovoljno kiseline da ublaži slatkoću kore. Konačno, voće koje god da izaberete je tu da vam nahrani oči, telo i dušu. Budite krativni u njegovom izboru i nemojte se plašiti da preterate. Recept je jednostavan za pripremu, uspeh je zagarantovan i nestrpljivo vas čeka na dnu posta.

pavlova-2

za kore:
10 belanaca
620g kristal šećera
kašika kukuruznog skroba
2 kašike limunovog soka

za krem:
500ml slatke pavlake
380g milerama
Kora jednog limuna
4 kašike šećera u prahu
Kašičica vanile

Uključite rernu na 180°C ili 160°C ukoliko koristite ventilator. Umutite belanca u čvrstu penu. Dodajte šećer postepeno, kašiku po kašiku, uz konstantno mućenje. Kada sav šećer umutite dodajte skrob i limun. Podelite smesu u dve tepsije i razmažite u deblje krugove. Možete i iscrtati krug po papiru za pečenje ako vam je tako lakše. Kada ubacite u rernu smanjite na 150°C / 130°C ventilator i pecite 45-60min. Kore ne trebaju da potamne previše ali je bitno da spolja budu čvrste. Kada ugasite rernu ostavite ih unutra da se sasvim ohlade. 
Za to vreme umutite krem tako što ćete umutiti prvo slatku pavlaku, a zatim njoj dodati ostale sastojke. Nafilujte ohlađene kore i pobacajte po njima svo voće koje vam duša ište. 

(Visited 368 times, 1 visits today)