Na dan kad se rodila njena baba je posadila zlatni bambus u svojoj bašti, veličanstvenu izdržljivu biljku. Meni su je prvi put doneli zamotanu u zeleni peškirić iz kog je sa tatinim kosim okicama i puno crne kose virila njena glavica baš kao japanska princeza iz bambusa. U tom trenutku oči su mi zamaglile suze radosnice koje su me silno najedile jer nisam uspela dovoljno dobro da je osmotrim, a tako su je brzo odveli. Svaki dan nakon toga dok mi je u naručju upijam svaki pedalj njenog lepog lica sa ciljem da mi se ureže u sećanje tako da mi uvek bude na raspolaganju. Ime Nara, koje na nekoliko jezika znači srećna, pronašlo je na samom početku njenog prenatalnog života, dok je još bila sasvim mala baš kao bobica nara. Kada smo saznali da u Japanu postoji čaroban grad sa tim imenom u kom između prelepih parkova i skrivenih hramova slobodno šetaju jeleni bila sam sigurna da joj pripada u nadi da će se sva simbolika satkana u ta četiri slova ponašati kao predskazanje jednog života punog magije, snage i radosti. 

Samo nekoliko dana pre njenog rođenja odlučila sam da joj ispečem tortu dobrodošlice zanesena predivnim, rumenim voćkama nara koje mi je Andrejka doneo iz Lidla . Svaka bobica je kao rubin dostojan jedne princeze baš takve kao što je ona. Sada, nekoliko nedelja kasnije, došlo je vreme da podelim vest da nam je stigla, a ja ne umem to drugačije nego baš ovako. 

Dobro nam došla Naro. <3

 
kore:
100g putera
150g bele čokolade
3 jaja
2dl šećera
2dl brašna
 
fil:
250ml slatke pavlake
400g sirnog namaza Goldessa
2-4 kašike šećera u prahu (dozirajte prema ukusu)
 
žele od nara:
500ml soka od nara
50g skroba
sok 1/2 limuna
 
1. Za kore istopite puter sa čokoladom na pari ili postepeno u mikrotalasnoj. Posebno ulupajte jaja sa šećerom pa im ulijte 
istopljenu čokoladu sa puterom uz mešanje. Na kraju umešajte brašno. Kore možete podeliti u tri kalupa ili ispeći jednu deblju pa je
iseći naknadno na tri dela. Kore peći na 180°C dok ne porumene, zatim ih ostavite da se sasvim ohlade.
 
2. Sirni namaz ulupajte sa količinom šećera koja vam odgovara zatim lagano umešajte ulupanu slatku pavlaku.
 
3. Nar očistite pa sameljite u blenderu i ispasirajte. Količina potrebnog nara zavisi od veličine pojedinačnih voćki i 
količine soka koji poseduju. Proceđen sok sipajte u šerpicu i kuvajte ga na srednjoj vatri pa kada provri umešajte mu 
skrob razmućen u malo vode i kuvajte još par minuta. Na kraju sipajte sok od limuna i ostavite da se prohladi do sobne
temperature pokriveno prijanjajućom folijom.
 
4. Kore prelijte želeom od nara, pa preko njega premažite fil i ponovite postupak dok poslednja kora ne bude zamazana filom.
 
5. Dobro ohladite pre sečenja. Preostali nar iskoristite za dekoraciju.
 
(Visited 443 times, 1 visits today)