Jesenje šetnje su mi najdraže. Vazduh je taman toliko hladan da osveži duh, a ipak dovoljno topao da ruke slobodno landaraju pored tela bez potrebe da se grče u malim džepovima od jakne.  Jeseni mog detinjstva bile su ispunjene dimom u vazduhu od paljenog lišća i taj miris mi nikada nije smetao, naprotiv radovala sam mu se jer je u sebi nosio sigurnost sedenja u školskoj klupi, toplinu doma u kom mama peče kesten u velikom livenom tiganju i prizor njenih nežnih prstiju koji se bore sa tvrdom ljuskom kestena. Miris paljenog lišća bi značio i da su radijatori u kući ponovo topli i da me onaj kod mog kreveta čeka zajedno sa ćebetom i knjigom uz koju ću slatko zaspati potpuno bezbrižna. Sada kada šetam kroz ulice u kojima niko ne pali lišće, sa pregršt briga koje ne nestaju čak ni kad se zavučem ispod ćebeta, ne mogu da ne osetim zahvalnost što se na našim ulicama čuje samo smeh dece, dovikivanje komšija i šuškanje opalog lišća.

A kod kujće, pored toplih radijatora čekao me je i ovaj tart sa šargarepom, cveklom, paštrnakom i pečurkama. Spoj jesenjih ukusa oplemenjenih karamelizacijom povrća, koje je dodatno zapečeno na podlozi od lisnatog testa i krem sira. Uz ovaj tart obavezno služite što više zeleniša začinjenog sa puno limuna. Zajedno napraviće spoj slatkog, gorkastog, kiselog i beskrajno osvežavajućeg u jednom zalogaju. U Lidlu uvek imate lepo povrće i već probranu salatu, opranu i spremnu za kušanje i to po super ceni pa će vam priprema ovog obroka biti dodatno olakšana. Ja sam ovaj tart uparila sa kremastom čorbom od bundeve i o tom ručku i dalje razmišljam sa puno miline oko srca.

  • 1 pakovanje svežeg lisnatog testa Chefs select
  • 100g krem sira Milbona
  • 100g feta sira Pilos
  • 250g pečuraka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 paštrnaka
  • 1/2 manje cvekle
  1. Povrće oljuštite i secite na kolutiće. Smestite u tepsiju, blago posolite, nauljite i pobiberite pa pecite u rerni na 200°C oko 15 minuta ili dok povrće ne odmekne.
  2. Pečurke isecite na tanko pa dinstajte na malo ulja dok ne porumene. Na kraju dodajte sitno seckan beli luk i blago začinite.
  3. Lisnato testo isecite na u krug iako ga možete ostaviti i četvrtastog. Pomešajte fetu i krem sir pa ih premažite preko testa. Zatim rasporedite pečurke, pa ostalo povrće i malo smotajte krajeve testa.
  4. Premažite krajeve sa jajetom i pospite susamom. Pecite na 200°C oko 20 minuta. 
  5. Služite tart sa miksom zeleniša (matovilac, baby spanać, endvija) koje ćete začiniti sa dosta limuna. 
(Visited 344 times, 1 visits today)