Iako je za mnoge od vas zima još daleko, meni se mnogo približila jer njen dolazak znači dolazak i novog člana u našu malu porodicu. Veći deo praznika provešću u porodilištu i u brizi oko tek rođene bebe pa ću zasigurno propustiti aktivno učestvovanje u meni najdražem periodu godine. Zato sam odlučila da već sada, kada je novembar na korak od nas, počnem da razmišljam u tom pravcu i sa vama da delim neke ideje za recepte koji mene svake godine raduju.

Krem za ove profiterole započinje sa mlekom u kom se lagano kuvaju najlepši začini, kora citrusa, zvezdice anisa i štapići cimeta. Čim mleko počne da isparava kuća će vam zamirisati na zimski spokoj, tople napitke i mekane džempere. Sa dodatkom žumanaca dobijamo najsvilenkastiji poslastičarski krem ali aroma ovih začina pretvoriće ga u nešto sasvim nestvarno. Kada budete prelili svaku princezu sa čokoladom tada će se ti ukusi spojiti i imaćete nežne čokoladne zalogaje  proizišle ravno iz neke zimske bajke. Ukrašavanje ovih profiterola je svakako najzabavniji deo posla. Sa silnim, mrvicama, dugmićima, ljuspicama, zvezdicama i ostalim đakonijama koje trenutno imate u Lidlu zaista je teško odabrati jedan ukras pa su zato ove moje tako šarene. Obavezno uključite decu jer će njihova nesputana kreativnost zasigurno stvoriti najlepše profiterole, a vi ćete se topiti od njihove radosti. Ja volim da ih pravim tako da bude dovoljne za dva zalogaja i da ih služim poređane u obliku venčića. Vi činite kako je vama volja samo je važno da uživate.

kuvano testo

  • 2.5dl mleka ili vode
  • 100g putera
  • prosthvat soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 250g brašna
  • 4 veća jaja
  1. U šerpu sipajte mleko, puter, so i šećer. Kada se puter istopi i mleko počne da brboće skinite sa vatre i sipajte brašno, pa vratite na vatru i mešajte varjačom dok se ne formira lopta od testa , a na dnu šerpe se stvori film.
  2. Sklonite testo da se prohladi. Jaja umutite u jednoj činiji onako viljuškom da se žumance i belance povežu. Kada testo postane prijatno toplo na dodir dodajte jaja, ali ne odjednom nego iz 4-5 puta. Možete mutiti testo mikserom. Testo je dobro kada polako klizi sa varjače.
  3. Na tepsiju pokrivenu papirom za pečenje istisnite testo za profiterole u veličini koju želite. Pecite na 200°C 25-30 minuta. 
poslastičarski krem
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 7 kašike brašna
  • 1l mleka Pilos
  • kora limuna
  • kora narandže
  • 2 štapića cimeta
  • 3 zezdasta anisa
  • 200g putera Pilos
  1. U činiji pomešajte žumanca sa šećerom i brašnom pa dodajte oko 2dl mleka i sjedinite.
  2. Ostatak mleka stavite da se kuva zajedno sa korom citrusa, anisom i cimetom, a kada provri skinite sa ringle, izvadite aromatike i polako ulivajte smesu od jaja uz stalno mešanje žicom ili mikserom. Vratite na ringlu i kuvajte uz mešanje dok smesa ne pusti ključ.
  3.  Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi, a onda umitite sa puterom sobne temperature.
  4. Bušnite profiterole sa donje strane i punite ih kremom.

dekoracija

  • tamna čokolada
  • bela čokolada
  • čokoladne mrvice
  • kandirana  narandža
  • listići blanširanog badema
  • čokoladni dugmići
  • mrvice od badema ili lešnika
1. Profiterole umačite u istopljenu tamnu i belu čokoladu pa ih posipajte mrvicama, rendanom čokoladom, kandiranim narandžama i drugim đakonijama po vašem izboru. Čuvajte u frižideru. 
(Visited 325 times, 1 visits today)