Dok sam je gurala u njenom razdrndanom biciklu zabacivala je glavu sa strane i puštala kosu da landara po vetru. Cerekala se i pozivala me da joj ljubim i golicam vrat. Onda je videla hrpu lišća ispred jedne ornule kuće pa je sišla sa bicikla i obavestila me kako će sad pravo u tu hrpu da utrči. Onda je to učinila. Još jednom i još jednom, a potom još jednom zajedno sa mnom. Nastavila je da trči prema onim kokama koje uvek pozdravimo i hranimo busenom trave koji na jedvite jade iščupamo tu pored trotoara. Zatim je zapela i pala pa je pocepala usnicu i razdrekala se onako mala ispred te trave. Ja sam je zagrlila i otišle smo kući da odremamo. Kada se probudila obavestila me da je usna više ne boli i da želi da jede čorbu, a onda da se puno igramo. Tako je i bilo. Ja sam tog dana, više nego obično razumela svu lepotu i jednostavnost života koja je samo našoj deci uvek bliska.
 
U našem frižideru krije se ovaj specijalni desert koji se zove trajfl i koji se sastoji od male gomile pažljivo biranih slojeva ukusnih poslastica koje zajedno postaju najspecijalniji desert koji možete poslužiti tokom praznika. Moja verzija započinje sa panetoneom koji u sebi ima grožđice i kandiranu narandžu. Trenutno ga imate u Lidlovim prodavnicama i ne toplo preporučujem da uživate u njegovoj mekoći sad kad je prilika. Preko njega poređala sam kruške poširane u sirupu sa citrusima i začinima. Na njima su ušuškana medena srca, a preko njih razliven je zabajone krem od žumanaca i ruma. Poslužite svoj trajfl u lepoj staklenoj posudi i ukrasite ga sa #favorina čokoladicama po želji. 

Trajfl sa poširanim kruškama

  • ½ panetonea sa suvim voćem Favorina
  • 200g medenih srca Favorina
  • 6 manjih čvrstih krušaka
  • 200g šećera
  • 500ml vode
  • 2 štapića cimeta
  • 2  zvezdasta anisa
  • 1 narandža isečena na kolutove
  • 1 limuna isečen na kolutove

1. U vatrostalnu posudu sipajte šećer i vodu pa mešajte kratko. Kruške oljuštite, izvadite im koštice i poređajte u istoj vatrostalnoj posudi. Preko krušaka stavite cimet, anis i kolutove citrusa pa prekrijte papirom za pečenje i pecite u rerni na 180°C dok kruške ne odmeknu.
2. Kruške izvadite iz sirupa i ostavite ih da se ohlade, a sirup nastavite da kuvate dok se ne redukuje do pola u rerni ili prespite u šerpu za brži rezultat.

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 100ml ruma
  • 250ml slatke pavlake

3. Za zabajone pomešajte žumanca, šećer i rum. Činiju stavite iznad šerpe sa vodom i mutite iznad pare dok krem ne postane gust. Na početku će biti jako bistar, ali nemojte odustati jer će ga toplota i mućenje učvrstiti. Kada se ohladi pomešajte ga spatulom sa ulupanom slatkom pavlakom.
4. Panetone isecite na kockice pa ga poređajte po dnu činije. Preko poređajte kruške pa prelijte sa nekoliko kašika sirupa. Preko kruški poređajte iscepkana medena srca pa ih prelijte sa zabajone kremom, a preko krema stavite još ulupane slatke pavlake ili šam. Ukrasite sa čokoladnim kuglicama i ostavite u frižider preko noći.

(Visited 288 times, 1 visits today)