Crni kolač je star verovatno koliko i sam Banat. U maminoj i mojoj svesci recepata on stoji pod nazivom Dinkin kolač. Dinka je bila rođena sestra moje prababe koju nikada nisam stigla da upoznam.  Njenu ćerku Miru sam s druge strane dobro poznavala, makar onoliko koliko je to malom detetu dozvoljeno. Tetka Mira bila je prava faca, velika i glasna u najboljem smislu. Pošto je odrastala sa braćom nestašluci su joj se rano osladili pa ih je sa zaraznim entuzijazmom  prepričavala. Repertoar njenih priča nije oskudevao od masnih viceva zbog čega su deca uvek morala da lete napolje iz sobe. Kao klinac, moj uja se skrivao ispod kreveta da mu ni jedna njena reč ne bi promakla. Ona je kao i mnoge žene u mojoj porodici fantastično kuvala i ovaj reccept je sačuvala od zaborava  kada ga je prenela svojoj ćerki, a ona zatim mojoj mami.  Lepo mi je da mislim kako su generacije žena u familiji pravile tako jednostavan kolač i da je on i dan danas ostao među našim omiljenim poslasticama.

Crni kolač ćete praviti kada nemate vremena da idete u nabavku, a dolaze vam gosti ili kada želite da obradujete sebe i porodicu, a ne želite da vam ceo trud presedne. Sa nekoliko osnovnih sastojaka koje gotovo uvek imate na raspolaganju dobićete kocke toliko sočne da ćete se zasigurno izbečiti od čuda. Da bi kolač bio svoja najbogatija verzija koristite mleko sa 4%mm iz Lidlovog asortimanan S ljubavlju domaće jer bi i Dinka sigurno  uradila isto. Iako tradicionalno recept ne traži čokoladni preliv i voće, moja mama je smatrala da ne može da škodi i kao uvek imala je pravo. Ona je nama tako pravila, a ja nastavljam u istom maniru. Čokolada će biti kao štit koji će dugo čuvati mekoću kolača, dok će maline naglasiti slatkoću, a zatim je umiriti za savršen doživljaj. 

crni kolač

  • 2 jaja
  • 1 šolja kristal šećera Castello
  • 1 šolja brašna Belbake
  • 1 šolja griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja mleka 4%mm S ljubavlju domaće
  • 1/2 šolje pekmeza (koji god imate pri ruci)
  • 2 pune kašike kakao praha
  • 300g smrznutih malina S ljubavlju domaće

*mera je šolja od 2dl

čokoladni preliv

  • 100g tamne čokolade
  • 100g mlečne čokolade
  • 1.5dl slatke pavlake
  • 2 kašike ruma (opciono)
  1. Jaja mutite 5 minuta sa šećerom. Dodajte brašno, griz, peci prah, kakao i ulje pa kratko mutite. 
  2. Sipajte mleko i pekmez i mutite dok se sastojci ne povežu u glatku, žitku smesu.
  3. Zagrejte rernu na 180°C. U kalup 25×30 obložen papirom za pečenje sipajte testo pa po njemu pobacajte smrznute maline. 
  4. Pecite kolač dok sredina ne bude pečena.
  5. Dok se peče kolač, čokoladu sitno naseckajte. Zagrejte na ringli ili u mikrotalasnoj slatku pavlaku da bude vrela na dodir, ali ne da proključa. Ubacite naseckanu čokoladu i mešajte dok se čokolada sasvim ne istopi. Sipajte i rum pa opet promešajte. Ukoliko je pregusto možete dodati kašiku mleka imajući na umu da će postajati sve gušće kako se hladi. 
  6. Ispečeni kolač momentalno premažite čokoladnim prelivom pa ga pustite da se ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa i poslužite.
(Visited 579 times, 3 visits today)