Crni kolač je star verovatno koliko i sam Banat. U maminoj i mojoj svesci recepata on stoji pod nazivom Dinkin kolač. Dinka je bila rođena sestra moje prababe koju nikada nisam stigla da upoznam. Njenu ćerku Miru sam s druge strane dobro poznavala, makar onoliko koliko je to malom detetu dozvoljeno. Tetka Mira bila je prava faca, velika i glasna u najboljem smislu. Pošto je odrastala sa braćom nestašluci su joj se rano osladili pa ih je sa zaraznim entuzijazmom prepričavala. Repertoar njenih priča nije oskudevao od masnih viceva zbog čega su deca uvek morala da lete napolje iz sobe. Kao klinac, moj uja se skrivao ispod kreveta da mu ni jedna njena reč ne bi promakla. Ona je kao i mnoge žene u mojoj porodici fantastično kuvala i ovaj reccept je sačuvala od zaborava kada ga je prenela svojoj ćerki, a ona zatim mojoj mami. Lepo mi je da mislim kako su generacije žena u familiji pravile tako jednostavan kolač i da je on i dan danas ostao među našim omiljenim poslasticama.
Crni kolač ćete praviti kada nemate vremena da idete u nabavku, a dolaze vam gosti ili kada želite da obradujete sebe i porodicu, a ne želite da vam ceo trud presedne. Sa nekoliko osnovnih sastojaka koje gotovo uvek imate na raspolaganju dobićete kocke toliko sočne da ćete se zasigurno izbečiti od čuda. Da bi kolač bio svoja najbogatija verzija koristite mleko sa 4%mm iz Lidlovog asortimanan S ljubavlju domaće jer bi i Dinka sigurno uradila isto. Iako tradicionalno recept ne traži čokoladni preliv i voće, moja mama je smatrala da ne može da škodi i kao uvek imala je pravo. Ona je nama tako pravila, a ja nastavljam u istom maniru. Čokolada će biti kao štit koji će dugo čuvati mekoću kolača, dok će maline naglasiti slatkoću, a zatim je umiriti za savršen doživljaj.