Slike iz vrtića i osnovne škole uspešno su zabeležile moje ignorisanje modnih pravila. Na njima ponosno stojim šarena kao uskršnje jaje i cerim se jer sam dobila priliku da obučem žute hulahopke. Iako sam kasnije pokušala da okrivim mamu za svoje modne promašaje, ona je imala čvrste argumente zasnovane na mojoj odlučnosti da se još od malih nogu sama „doteram“. Sad kad razmislim najranije sećanje iz detinjstva mi je upravo na jutarnje svetlo u sobi i otvorena vrata donjeg dela ormana iz kog sam strpljivo prebirala odevne komade i potrazi za onim savršenim ostavljajući totalni haos za sobom. Zelene čarape i plava haljina na cvetove? Savršeno! 
 Ovih dana garderoba koju posedujem je silno dosadna. Sve je bež, crno i sivo.  To je zima u mom ormanu. Iako je i dalje ogroman haos tako da vrata ne mogu ni da zatvorim kako treba, nije mi gušt da ga razgledam kao kad bi u njemu bile sve boje sveta. Ipak za nekoliko nedelja ponovo ću raspakovati leto i pusiti ga da ispuni moje dane pa ko zna možda dobijem motivaciju i da sredim taj orman.
 

Danas na trpezi jedan recept koji se može reći da je već postao retro, ali kakav je to food blog ako na njemu nema savršenih čokoladnih mafina? Divota kod pripreme mafina je u tome što za veoma kratko vreme od samo nekoliko ključnih sastojaka dobijate punu rernu toplog peciva koje će vam ulepšati jutro, poslepodnevnu čajanku ili večernje posete kuhinji, a sa ovim reeptom i početnici će doživeti trijumf. Ovi mafini imaju dva tajna sastojka koji ih čine tako posebnim. Na prvom mestu je kombinacija najfinije mlečne  čokolade #fincarre iz Lidla koja će se topiti unutar mafina u svoj svojoj čokoladnoj divoti. Drugo iznenađenje  je  tikvica, fino narendana tako da nestane tokom pečenja pa zbog nje svaki zalogaj biva sočan čak i nekoliko dana kasnije. Možete ih nositi u šetnju, na piknik ili se počastiti nakon temeljnog spremanja ormana za letnju sezonu. Kako god odlučite želim vam da uživate. 

za 12 mafina

mokri sastojci:

  • 280g kristal šećera
  • 90g smeđeg šećera
  • 1 kesica vanil šećera
  • 3 velika jaja
  • 240ml suncokretovog ili kokosovog ulja

suvi sastojci:

  • 280g brašna
  • 50 tamnog kakaoa
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica peci praška
  • 1 kašičica cimeta

dodatno:

  • 350g tikvice sitno narendane
  • 200g mlečne čokolade Fin carre
  • 150g čokolade sa lešnicima Fin carre
  1. Pomešajte mokre sastojke uz pomoć žice dok ne nastane žitka smesa.
  2. Posebno sjedinite suve sastojke. Umešajte suve sastojke sa mokrim iz tri puta uz pomoć špatule bez previše mešanja samo toliko da se sve sjedini.
  3. Smesi za mafine dodajte tikvice narendane na sitno rende. Dodajte takođe i 100g mlečne čokolade i 150g čokolade sa lešnikom naseckane na sitne kockice i sjedinite.
  4. Zagrejte rernu na 220°C.  Podmažite kalup za mafine ili ga obložite korpicama. Rasporedite smesu u kalup pa pospite preostale kockice čokolade na vrh svakog mafina. Pecite 7 minuta dok vrh ne naraste, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 25 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista iz sredine mafina. 
  5. Služite ih sveže ili ih čuvajte u zavorenoj kutiji kako bi ostali sveži. Ako prežive 2 dana stavite ih u frižider u kom će trajati  7 dana. 
(Visited 384 times, 1 visits today)