„Kasandra“ je bila prva serija na koju sam otkinula. Zbog nje sam propustila priliku da u toku letnjeg raspusta otputujem sa baka Milenom i tetka Dušicom u daleku Ameriku. Da se Luis David nije vratio baš tad posle bratove smrti možda bih to leto pamtila po plažama Atlantika, ali šta ćeš vratio se. Iako su mi roditelji obećali da će na kaseti nasnimiti svaku epizodu koja se bude emitovala tokom našeg odsustva nije mi padalo na pamet da rizikujem. Sudbina kleta je tako htela da pobresita Kasandra ceo taj mesec provede u zatvoru tako da sam ja umesto oblakodera gledala nju uplakanu i čekala da joj u životu krene na bolje. No nije mi bilo žao. Tog leta sam prvi put skupila špil mirišljavih sličica. Takođe sam savladala veštinu tapkanja uz pomoć koje sam osvojila onu sličicu na kojoj se Luis David i Kasandra gledaju zaljubljeno. Iste godine sam pazarila traku za kosu sa svetlucavim heklerajem, baš kakvu je Kasandra nosila i  bila ljubomorna na jednu Jelenu iz četvrtog četiri jer je sa svojim zanosnim tamnim loknama i punim ustašcima kad natakne istu tu traku bila preslikana moja miljenica. I dan danas umela bih da izdramim na španskom jeziku što je veština koja će dobro doći ako ikada bude trebalo da se cenkam na ulicama Latinske Amerike. 

Da su stvari bile drugačije možda bih još tada probala jaja Benedikt, jelo bez kojeg jedan američki branč nije potpun. Pravim ih po maminom receptu koji je veoma jednostavan i što je najvažnije uvek uspeva. Poširana jaja su kao mali paketići radosti iz kojih cure bogata žumanca. Ona se razlivaju preko tek tek prepečene dimljene šunkice i natapaju hrskave hlepčiće na samom dnu. I kao da to nije dovoljno, sve zajedno preliveno je baršunastim holandez sosom koji je brat sa majonezom, ali je razlika velika, baš kao u slučaju Luis Davida i njegovog pohlepnog brata Ignacija. Zvezda ovog recepta su jaja, a u Lidlu ima ogroman izbor odakle smo mi odabrali velike količine za praznik koji nam se bliži. Kako je vikend pred nama zabeležite ovaj recept jer će vam zatrebati ako budete želeli da spavate duže, a onda dan da započnete sa nečim posebnim. Jesam li pomenula da jaja Benedikt idu savršeno sa prepodnevnim koktelima ? E pa idu da znate.

holandez sos

  • 3 veća žumanca ili 4 mala
  • 225g hladnog putera, naseckanog na kockice
  • 1-2 kašičice limunovog soka

poširana jaja

  • 8 jaja
  • 5ml jabukovog sirćeta

ostalo

  • 500g dimljene šunke, obarene
  • 4 kajzerice ili zemičke
  1. Za poširana jaja tiganj sa visokim ivicama napunite vodom, dodajte sirće i stavite na srednje tihu vatru. Jaja razbijte u zasebne posudice. Kada se pojave mehurići na dnu i stranicama tiganja (voda temperature između 85°i 95°)  sipajte ne više od 4 jajeta u isto vreme i kuvajte ih 3 minuta. Uz pomoć kašike navodite belance preko žumanca. Ukoliko niste sigurni, možete ih kuvati na isti način, ali jedno po jedno da se svakom posvetite.

holandez sos

  1. Ovaj sos se kuva na pari. Šerpu sa 300ml vode stavite na tihu vatru. Na šerpu stavite vatrostalnu vanglu. Važno je da vangla dobro nalegne na šerpu i da joj voda ne dodiruje dno. U vanglu zatim sipajte žumanca i limun. Pored možete imati posudu sa ledenom vodom u slučaju da vam se sos pregreje tokom kuvanja.
  2. Neprestano mešajte žumanca uz pomoć žice i ubacujte jednu po jednu kockicu hladnog putera. Kada se kockica putera istopi ubacite novu. Nastavite tako dok ne potrošite sav puter. Sos treba da bude mlak na dodir pa ga povremeno pipnite, ukoliko je vreo skinite ga sa pare i ubacite na kratko u hladnu kupku i dalje mešajući. Kada je sos gotov začinite po ukusu.
  3.  Spreman sos služite odmah ili ga čuvajte u termosu kako bi duže zadržao temperaturu i dobru gustinu (sos treba da bude gust, ali dovoljno tečan da se prelije preko jaja). Sos nemojte podgrevati jer će se jaja i puter razvdojiti i sos će biti upropašten !!!
sastavljanje
 
  1. Kajzerice isecite na pola, premažite ih sa malo putera i blago ih prepecite.
  2. Položite kajzerice na tanjir tako da prepečena strana bude okrenuta na gore. Šunku isecite na kolutove, tanko je premažite uljem i prepecite je na gril tiganju dok ne porumeni sa obe strane. Položite po jedan režanj šunke preko svake polovine kajzerice
  3.  Preko šunke pažljivo smestite poširano jaje i sve prelijte sa sosom. Služite odmah.
(Visited 334 times, 1 visits today)