Dnevnik pišem od osnovne. Za sve ove godine poprimao je razne forme i nikako nije bio onako striktno dnevnički kako biste mogli da zamislite. Imala sam jednu lepu ružičastu svesku koju je prvih nekoliko godina sačinjavala parada moji ljubavnih jada i podsetnik na to koji dečak više ne bi smeo da mi sviđa jer je ispao klinac. Eto to je bio jedan veliki zaključak, da su dečaci klinci kad imaju 12 godina. Oh mudrosti moja! 
Nisam volela da ga čitam jer me je nekako bio blam sopstvenih naivnosti i loše formulisanih rečenica. Onda je došla srednja škola, dečaci su i dalje bili klinci ali sam ja odustala od zapisivanja reči u svesku. Kada bi me misli preplavile stuštila bih se olovkom na parče papira onako rascepljenog iz korica sveske pa bih tu sasula sve neizrecivo bez forme i smisla. Onda bih pročitala onoliko puta koliko mi je bilo potrebno da te iste reči doživim kao tuđe i zatim bih sve pocepala i zaboravila. 
Danas reči koristim da bih u amanet ostavila ono što mi je najvažnije, sećanja na detinjstvo, ljude koji su ga ućinili posebnim i ovaj naš život utroje koji je postao sve na svetu. Hvala svima vama koji ste tu zbog hrane ali ipak odvojite vreme da zavirite u moj svet. Na kraju krajeva i vi ste postali važan deo njega.
Sa toplim danima verujem da se mnogima priviđa roštilj i prvi obrok koji će se pojesti na otvorenom uz čašu dve piva, miris dima i onu predivnu nonšalantnost koju roštiljanje podrazmeva. I kod nas kao kod mnogih za roštilj je zadužen muški deo familije, a mi cure seckamo salate i prirpemamo marinade, prelive i sav onaj šareniš koji čini da tanjiri izgledaju kao proleće. Mi smo zalihe mesa za grilovanje nabavili u Lidlu da imamo za predstojeće sunčane vikende, a vi ako niste ne brinite jer sve od pikantnih kobasica, preko ražnjića, mariniranih vešalica pa do preukusnih ćevapa čeka vas u njihovim frižiderima sada u redovnoj ponudi. Ja vam ovde ostavljam recepte za naše omiljene prelive uz roštilj, a vi trk po meso. 

Urnebes namaz

Nezaobilazna kremasta podloga od sira i kajmaka za roštiljsko meso. Najčešće u hamburgerijama ni malo ljut, ali u kući Chili Man-a pošteno zaljućen. 

Ovo je bazičan odnos sastojaka, a vi možete umnožavati količinu onoliko koliko vam je potrebno. 

  • 100g sitnog sira Pilos
  • 100g kajmaka Pilos
  • 2 čena belog luka, ispasirana
  • 1 kašičica slatke melevene paprike
  • 1/2 kašičice ili po ukusu ljute mlevene papričice 
  • so i biber

Pomešajte sve sastojke osim soli i bibera. Probajte pa tek onda začinite. Čuvajte u frižideru minimum 1h pre služenja kako bi se ukusi povezali.

Honey mustard / Preliv od senfa i meda

Ne toliko očigledna kombinacija koja čini savršen sklad između žestine senfa i slatkoće meda. Naš omiljen prilog uz kobasice na roštilju, naročito ako su ljute, a realno uvek jesu.

  • 100g senfa pikant Kania
  • 50g meda ili više po ukusu
  • 2 kašičice limunovog soka

Pomešajte sastojke u činijici pa služite odmah ili čuvajte u frižideru.

Namaz od kikirikija

Malo šta volim uz meso kao ovaj namaz koji već dugo pravim po maminom receptu. Spoj kikirikija i luka čini ovu kombijaciju savršenim dodatkom uz grilovano meso i piletinu pripremljenu na sve načine. Omiljeno mi je ipak da namažem debeo sloj na komad premekanog hleba i da uživam u njegovom umamičnom ukusu.

  • 100g kikirikija slanog pečenog
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 2 stabljike mladog luka
  • 150ml tople goveđe supe

U blender stavite crni luk i kikiriki pa ih usitnite do željene teksture (ja volim da ostavim sitne komadiće tako da i dalje osetim teksturu kikirikija).  U to zatim ulivajte malo po malo supe, svaki put blendirajući. Kada utrošite supu, ubacite i mladi luk pa ga dva puta ispulsirajte dovoljno da pusti svoju aromu, ali da ipak zadrži i neku teksturu. Dobro ohladite pre služenja. 

Marinada za pileće ražnjiće

  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika meda
  • 4 čena belog luka, sitno naseckana
  • 2cm svežeg đumbira, sitno rendana
  • 1 kašika keščapa
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta

Meso dobro posoliti. Sve sastojke za marinadu pomešati i preliti preko mesa. Pokriveno staviti u frižider na 30 minuta ili preko noći. Meso pre pečenja ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi.

(Visited 1.500 times, 1 visits today)