Kišu Nara posebno voli. Ja ako moram da budem na kiši, gledam dole, sakrivam se i pomalo mrštim dok se ne sklonim na bezbedno. Trudim se ipak da  ne kalemim na nju svoja nevoljenja. Zato kad je kiša uvek pitam hoćemo li napolje. Očas posla eto nas mokre recitujemo sve pesme o kiši koje znamo. Igramo se žmurke i beskrajno mnogo trčimo. Prvo su ramena stisnuta da ne bi neka kapljica upala gde ne treba, ali vremenom ta kiša i Narino cerekanje kao da speru svu napetost koju sam sa zrelošću nasledila pa i kapuljača spadne kako bi glava bolje upila svežinu. 

 Današnji recept je jedan od onih koji deluju beskrajno komplikovano, a zapravo ostavljaju prostora da trčite i po kiši ako je to nešto u čemu uživate. Sveža pečenica je  komad mesa kojem treba malo pomoći da bi postigao svoj potencijal. Zato  pripremamo nadev koji je prepun ukusa i koji će ovom jelu dati svečano ruho. Na luku se dinstaju svi aromatici koje možete da nađete i lisičarke koje imaju neopisivu dubinu. Brusnice i suvo grožđe su tu da zasijaju kao lampice na jelci svaki put kada ih zagrizete, a fin hleb će sve sastojke da poveže i da unese toplinu koja je uvek poželjna. Nadev slobodno pripremite nekoliko dana ranije u držite ga u frižideru do upotrebe. Nakon manje od jednog sata imaćete najmirisniju gozbu koju možete poslužiti sa #deluxe proizvodima iz Lidl asortimana za potpuni ugođaj.

za salamuru

  • 2l vode
  • 140g soli
  • 50g šećera
  • 1-1.5kg sveže svinjske pečenice
  1. Mešajte sastojke dok se so i šećer ne rastope u vodi. Ubacite meso i držite ga pokrivenog u frižideru minimum 1h ili preko noći.

nadev od pečuraka

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji crni luk, naseckan
  • 2 čena belog luka, naseckan
  • 100g pančete
  • 30g putera
  • 1/2 kašike seckane žalfije
  • 1 kašika seckanog ruzmarina
  • 150g lisičarki Deluxe, oceđene i naseckane
  • kora 1 limuna
  • 50g rendanog Grana Padano
  • 40g mešavine brusnice i suvog grožđa Alesto
  • 50g tostiranog hleba
  1. U tiganj smestite maslinovo ulje i naseckanu pančetu pa je stavite iznad tihe vatre da se polako topi.  Kada počne da rumeni dodajte  crni luk i puter. Dinstajte ih narednih 10 minuta.
  2. Dodajte začinsko bilje, beli luk i lisičarke. Dobro ih promešajte i dinstajte još 5-10 minuta dok ne porumene sasvim. Na kraju ubacite rendanu koru limuna, suvo grožđe i brusnice.
  3. Hleb osušite u rerni na 150°C . Čim se ohladi smestite ga u blender i usitnite krupnije od kupovnih prezli. Pomešajte hleb i rendan sir sa dinstanom smesom i dobro ih sjedinite. 
  4. Meso izvadite iz salamure i dobro ga osušite kuhinjskim ubrusom. Zasecite 1/3 gornje strane skoro do kraja tako da možete da ga otvorite kao knjigu. Obrnite ga i krenite  od sredine da zasecate drugu trećinu. 
  5. Kada dobijete pravouganonik, polovinu nadeva semestite u njegovu sredinu zatim ga preklopite onim zasečenim stranama i dobro ga uvežite kuhinjskim konopcem. 
  6. U tiganju na malo ulja zapecite meso sa svih strana naročito na strani gde je spojeno, za to će vam ukupno trebati oko 10 minuta. Skinite kanape i smestite meso na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 165°C. Pecite meso 40 minuta zatim preko gornje strane nanesite preostali nadev pa nastavite da pečete još 15 minuta ili dok temperatura u sredini mesa ne bude 75°C. 
  7. Ostavite meso da odmori 15 minuta na radnoj površini pre nego što ga isečete na kriške. 
  8. Služite ga uz krokete od krompira i pareno povrće iz Deluxe asortimana.
(Visited 502 times, 1 visits today)