Ćuftice:
1kg ćurećeg filea
1 ljubičast luk
4 čena belog luka
2 kašičice origana
50g bebi spanaća
so i biber
ulje za prženje
Tzatziki:
300g krastavca za salate
2 čena belog luka
2 ravne kašičice sveže mirođije
1 pakovanje jogurta grčkog tipa Pilos
Mariniran Adriatikos sir:
250g Adriatikos sira Pilos
1 grančica ruzmarina
mleveni biber
2 čena belog luka
1 kašičica sušene majčine dušice
50ml maslinovog ulja
Grčki pita hleb:
500g polubelog brašna Castello
1 kašičica soli
120ml mlakog mleka
60ml jogurta grčkog tipa
7g instant kvasca Belbake
30ml biljnog ulja
1 jaje
30g istopljenog putera Pilos
Za služenje:
čeri paradajz
rukola
ljubičasti luk
Prvo zamestite pite tako što ćete u mleko sipati kvasac sa malo šećera i ostaviti par minuta da se aktivira odnosno da zapeni. Brašno prosejte u vanglu pa mu dodajte mleko sa kvascem, zatim jaje, ulje, jogurt i so.* Sjedinite uz pomoć varjače, dodajte malo mlake vode ako je previše suvo. Mesite ručno na pobrašnjenoj površini dobrih 10 minuta dok testo ne postane glatko. Ostavite pokriveno na mračno, toplo mesto da se udupli nekoh 1h vremena.**
Za to vreme narendajte krastavac na krupno rende, stavite ga u cediljku, dobro posolite i ostavite ga na neki dubok tanjir sa strane. Sameljite ćuretinu u blenderu. Dodajte joj crni luk, ispasiran beli luk, so i biber pa blendirajte još malo dok se luk ne usitni. Prebacite u drugu posudu pa dodajte sitno naseckan spanać i origano. Mesite dok se smesa ne sjedini. Urolajte kugilice tako da svaka bude približno 40g. Pecite ih na nauljenom tiganju sa svih strana . Gotove ćufte odložite u šerpicu koju držite poklopljenu kako se ne bi hladile i sušile.
Adriatikos sir iseckajte na kockice i ubacite u teglicu. Usitnite ruzmarin i beli luk, ako imate avan i tučak to je najbolji način, ako ne možete koristiti nož i presu za luk. U činijici pomešajte sve sastojke sa maslinovim uljem i nacedite malo limuna. Prelijte preko fete, zatvorite teglicu, promućkajte i ostavite u frižideru dok vam ne zatreba.
Kada testo za pite naraste, izvadite ga na radnu površinu pa ga još malo mesite, nekih 2 minuta. Razdelite ga na 6 jednakih delova, svaki urolajte u kuglicu i zatim oklagijom razvaljajte krug okrećući za 45° nakon svakog rolanja. Pecite u rerni na 250°C ili na tiganju koji ste malo podmazali. Ispečene pite premažite istoljenim puterom i zatim ih pokrijte krpom kako bi odmekle i bile zgodne za savijanje.
Dobro iscedite svu vodu iz narednanog krastavca. Dodajte mu zatim ispasiran luk, mirođiju i jogurt. Dobro promešajte pa ako ima potrebe dodatno posolite.
Služite girose sa svežim paradajzom, lukom i rukolom.
*Da bi bilo koje dizano testo uspelo najbolje je da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi. U ovom slučaju ako su vam jaja bila u frižideru da ne biste čekali da se zagreju stavite ih kratko pod mlaz tople vode.
** Najsigurnija sam da će se testo podići ako ga stavim u rernu koju sam pre toga zagrejala na 50°C , a zatim je isključila. Uspe mi svaki put jer je toplota ravnomerno raspoređena plus je unutra mračno.