Moj mlađi brat Vanja i ja delili smo sobu sve do momenta kada sam ja krenula u srednju školu. Ta soba bila je naš kutak za sve. Moj krevet je bio dole, a njegov na sprat toliko visoko da su morali da mu naprave posebne merdevine da bi stigao do njega. Te merdevina sam često koristila u svojim plesnim nastupima ispred ogledala i nedostaju mi i dan danas kao i ta naša soba.

Zidovi su nam je bili izlepljeni posterima od poda do plafona, tako da na kraju nije ni bilo bitno šta kačimo. Ako nam se neko nije dopadao onda bismo mu nacrtali rogove, ali bismo ga ipak okačili. Uveče kada legnemo imali smo ritual koji se sastojao od razgovora pred spavanje uz A ili B stranu kasete grupe Colonia. Da da. I onda smo pričali o svemu, cerekali se isto kao sad, a specijalnih večeri kada bi nas brbljanje baš krenulo onda bismo odslušali obe strane.

Od Vanje sam naučila sve nove reči, slengove i aktuelne pošalice. Njegov smisao za humor je takav da i najobičniju situaciju može da učini urnebesno smešnom samo ako hoće. Naučio me je da delim i to kakav je osećaj biti voljena starija sestra.

Ovih dana batica i ja radimo zajedno, delimo kreativni proces i ponekad pustimo Coloniu da nas razdrma i inspiriše.  Vičemo jedno na drugo kao ludi, a onda se iskidamo od smeha. To su neprocenjivi trenuci kao kada smo bili mali pa smo u kuhinji onako stojeći proždirali slatki keks sa Vajkremom  i smišljali reklamu za taj izum. Sad snimamo malo kompleksnije recepte ali proces je isti. Stojimo, jedemo sve što nam se dođe pod ruku i smejemo se kao deca. 

Hrana koju snimamo ne može baš uvek da se jede jer mora i da se slika. Zato svaki put pripremim nešto za naš ručak da nas nahrani i okrepi. Ovaj put uzela sam ćureći file u Lidlu i ukombinovala ga sa njihovim Adriatikos sirom koji je svilenkast i slankast kao stvoren za neki giros. Hleb sam mesila odmah izjutra. Lepo je kad kuća zamiriše na hleb, lepo je i uvaliti šaku u naraslo testo, a najlepše je kada mesnate ćuftice i tzatziki postanu vaš prvi zalogaj posle napornog rada. Recept je na dnu posta-a. 

Ćuftice:

1kg ćurećeg filea

1 ljubičast luk

4 čena belog luka

2 kašičice origana

50g bebi spanaća

so i biber

ulje za prženje

 

Tzatziki:

300g krastavca za salate

2 čena belog luka

2 ravne kašičice sveže mirođije

1 pakovanje jogurta grčkog tipa Pilos

Mariniran Adriatikos sir:

250g Adriatikos sira Pilos

1 grančica ruzmarina

mleveni biber

2 čena belog luka

1 kašičica sušene majčine dušice

50ml maslinovog ulja

Grčki pita hleb:

500g polubelog brašna Castello

1 kašičica soli

120ml mlakog mleka

60ml jogurta grčkog tipa

7g instant kvasca Belbake

30ml biljnog ulja

1 jaje

30g istopljenog putera Pilos

Za služenje:

čeri paradajz

rukola

ljubičasti luk

Prvo zamestite pite tako što ćete u mleko sipati kvasac sa malo šećera i ostaviti par minuta da se aktivira odnosno da zapeni. Brašno prosejte u vanglu pa mu dodajte mleko sa kvascem, zatim jaje, ulje, jogurt i so.* Sjedinite uz pomoć varjače, dodajte malo mlake vode ako je previše suvo. Mesite ručno na pobrašnjenoj površini dobrih 10 minuta dok testo ne postane glatko. Ostavite pokriveno na mračno, toplo mesto da se udupli nekoh 1h vremena.**

Za to vreme narendajte krastavac na krupno rende, stavite ga u cediljku, dobro posolite i ostavite ga na neki dubok tanjir sa strane. Sameljite ćuretinu u blenderu. Dodajte joj crni luk, ispasiran beli luk, so i biber pa blendirajte još malo dok se luk ne usitni. Prebacite u drugu posudu pa dodajte sitno naseckan spanać i origano. Mesite dok se smesa ne sjedini. Urolajte kugilice tako da svaka bude približno 40g. Pecite ih na nauljenom tiganju sa svih strana .  Gotove ćufte odložite u šerpicu koju držite poklopljenu kako se ne bi hladile i sušile.

Adriatikos sir iseckajte na kockice i ubacite u teglicu. Usitnite ruzmarin i beli luk, ako imate avan i tučak to je najbolji način, ako ne možete koristiti nož i presu za luk. U činijici pomešajte sve sastojke sa maslinovim uljem i nacedite malo limuna. Prelijte preko fete, zatvorite teglicu, promućkajte i ostavite u frižideru dok vam ne zatreba.

Kada testo za pite naraste, izvadite ga na radnu površinu pa ga još malo mesite, nekih 2 minuta. Razdelite ga na 6 jednakih delova, svaki urolajte u kuglicu i zatim oklagijom razvaljajte krug okrećući za 45° nakon svakog rolanja. Pecite u rerni na 250°C ili na tiganju koji ste malo podmazali. Ispečene pite premažite istoljenim puterom i zatim ih pokrijte krpom kako bi odmekle i bile zgodne za savijanje.

Dobro iscedite svu vodu iz narednanog krastavca. Dodajte mu zatim ispasiran luk, mirođiju i jogurt. Dobro promešajte pa ako ima potrebe dodatno posolite. 

Služite girose sa svežim paradajzom, lukom i rukolom. 

*Da bi bilo koje dizano testo uspelo najbolje je da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi. U ovom slučaju ako su vam jaja bila u frižideru da ne biste čekali da se zagreju stavite ih kratko pod mlaz tople vode.

** Najsigurnija sam da će se testo podići ako ga stavim u rernu koju sam pre toga zagrejala na 50°C , a zatim je isključila. Uspe mi svaki put jer je toplota ravnomerno raspoređena plus je unutra mračno. 

(Visited 125 times, 1 visits today)