Prozor kroz koji gledam dok perem sudove otvara pogled na dvorište. To mi je ujedno omiljeni prozor u kući. Kroz njega uvek mogu da vidim lude mačke koje skaču na krovove, a vidim takođe i drveće, nebo, dve ljuljaške ispod lipe i svetlo zalazećeg sunca na granama oraha.   U tom drvenom ramu proleće uvek izgleda nestvarno lepo. Ove godine travnjak je prekriven ljubičicama, a kad se zakorači blizu smokve medeni miris tog sitnog cveća omami toliko da ako je neko u blizini mora da se progovori o toj lepoti. Na granama lipe vide se pupoljci nabrekli od volje da se raspuknu i oslobode smotane zelene listiće koji će stvoriti debeli hlad, a lale su izbacile svoje obojene glavice koje zamišljamo čitave zime.

Dok posmatram sva ta zbivanja rendam šargarepe za kolač. Tokom pečenja šargarepice će pustiti sokove i stvoriće izuzetno sočan kolač, a tako sjedinjen sa krem sirom biće poslastica koju ćete želeti da poslužite na predstojećoj uskršnjoj trpezi. Za sepcijalan izgled kolača izaberite neki od favorina slatkisa iz Lidla i usrećite najmlađe i dete u sebi.

za sloj od sira

  • 400g krem sira Milbona
  • 100g šećera Belbake
  • 2 jajeta
  • 3 supene kašike gustina Belbake
  • 100g milerama Pilos
  1. U činiji umutite krem sir, šećer, jaja i gustin.
  2. Dodajte mileram i lagano ga umešajte sa smesom od sira. 

biskvit od šargarepe

  • 150g brašna Castello
  • 1 parašak za pecivo Belbake
  • 125g šećera Belbake
  • 1 kašičica cimeta Kania
  • 125ml ulja Vita dor
  • 2 jajeta
  • 150g sitno narendanih šargarepa
  • 100g seckanih oraha
  1. U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i cimet.
  2. Unutar iste činije razbijte jaja i sipajte ulje pa mešajte žicom dok se sastojci ne sjedine.
  3. Na kraju ubacite šargarepu i orahe pa ih sjedinite sa smesom.
  4. Obložite pleh prečnika 20cm sa papirom za pečenje. U pleh sipajte polovinu smese od šargarepe, a onda sipajte trećinu smese od sira tako što ćete kašikom sipati na nekoliko mesta. 
  5. Preko sloja od sira sipajte preostalo testo od šargarepe, a preko toga preostalu smesu od sira.
  6. Pecite kolač na 180°C narednih 60 minuta. 
  7. Ostavite kolač da se sasvim ohladi pre nego što ga stavite u frižider i tamo ga ostavite preko noći.
  8. Ukrasite sa #favorina napolitankama u obliku jajeta i uživajte.
(Visited 342 times, 1 visits today)