Arsen i ja šetamo često, a putanju ne menjamo. Usput najviše srećemo mame koje na biciklovima vraćaju decu iz škole. Pešaci su retki, poneki tinejdžer pognute glave i pogleda uprtog u ekran telefona. Uvek pomislim nastradaće, ne gleda kud ide. Te misli sigurna sam potiču od one dve sede što sam ih otkrila zimus na vrhu sopstvene glave. Sretnemo i poneku gospođu koja grčevito stiska narcise i napupele grane koje je bez sumnje krišom otkinula ispred tuđe kuće. Onda se setim da je proleće i da su kradljvici cveća ponovo na snazi. Mama je zbog njih ispred svoje kuće posadila mahom žbunje i drveće sa bodljama, dva bagrema i jednu dafinu. Kaže jedino bodljikavo niko neće da krade.  Mene zabavlja da zamišljam osobu kako trči ulicom sa ukradenom saksijom prepunom cveća. Ja nikad nisam ukrala tuđu biljku iako svako proleće sa zavišću posmatram cvetove ljubičastog jorgovana u Prvomajskoj ulici. Kao dete krala sam voće sa drugarima, naročito baba Bosine zelene jabuke koje su bile male kao moja šaka. I dalje ne znam kog su ukusa kad su zrele, ali onako zelene bile su neodoljive.

Iako ne radim u Lidlu mogu da pomognem tako što ću vam reći da se u njihovom miksu šumskog voća nalaze i višnje koje ga čine najboljim izborom za sve dezerte kojima treba fin voćni sos da ublaži slatkoću. Kada ga skuvate sa šećerom i gustinom dobićete divan dodatak za sve  čokoladne deserte, palačinke sa kremom, preliv za sladoled i sve drugo što možete da izmaštate. Ja sam ovaj put bila raspoložena za jedan tart sa ganašom i šumskim voćem, ali sam umesto uobičajenog testa za koricu napravila koricu od kornfleksa i ovsenih pahuljica koja nastaje jako brzo, a biva hrskava, karamelasta baza za voćni i čokoladni fil. Ukoliko ispratite nekoliko jednostavnih koraka uživaćete u njemu istog dana kada ga napravite.

korica

  • 90g kornfleksa
  • 145g ovsenih pahuljica
  • 50g kokosa
  • 150g putera
  • 130g šećera
  • 60g meda
  • 1 kašičica cimeta
  1. U činiji pomešajte kornfleks, ovsene pahuljice, kokos i cimet.
  2. U šerpicu sipajte puter, med i šećer. Istopite ih na tihoj vatri i mešajte dok se šećer ne otopi. Smesa je gotova kada postane gusta, svetla i homogena.
  3. Prelijte smesu od putera preko suvih sastojaka i promešajte tako da ih dobro prekrije. Prebacite u pleh za tart koji ste prethodno podmazali puterom i posuli brašnom.
  4. Pecite na 180°C oko 20 minuta ili dok ne porumeni. Ukoliko se stranice tarta spuste tokom pečenja nakon vađenja ih slobodno kađikom ponovo utisnte na gore. 

sloj od šumskog voća

  • 400g šmrznutog šumskog voća
  • 4 kašike šećera
  • 20g gustina
  1. Pomešajte šećer i  smrznuto voće pa ih kuvajte iznad tihe vatre. 
  2. Kada proključa dodajte gustin razmućen u malo vode. Mešajte dok smesa ne proključa. 
  3. Sačuvajte 3 kašike sa stranejer će vam trebati za dekoraciju. Sipajte voće u koricu od tarta, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se sasvim ohladi.

čokoladni ganaš

  • 100g tamne čokolade
  • 100ml slatke pavlake
  1. Dobro zagrejte slatku pavlaku ali ne dajte da proključa. Ubacite sitno seckanu čokoladu i posle nekoliko minuta mešajte sve dok ganaš ne postane gladak i ujednačen.
  2. Kada se ganaš malo zgusne prelijte preko voćnog sloja i ostavite u frižider da se ohladi.
  3. Ukrasite tart sa umućenom pavlakom i  preostalim voćem.
(Visited 821 times, 1 visits today)