Ako bih morala da biram najslađu reč onda bi to zagarantovano bila reč puslica. U detnjstvu baka Milena ih je najčešće pravila baš kao ove, punjene čokoladnim kremom. Jedna od mojih prvih uloga u kuvanju bila je da ubacujem kašiku po kašiku šećera u činiju dok mama muti fil. To je bilo dok još uvek nisam mogla da se izborim sa silinom miksera. To je takođe bio zadatak koji sam uvek ozbiljno shvatala i u čemu nije bilo ničeg napornog, naprotiv činilo je da se osetim važno i nezamenjivo  baš kao taj šećer.  Vremenom sam salvadala mikser pa sam avanzovala preuzevši i taj zadatak. Danas kad god mutim, a mutim često pa ponekad postane pomalo naporno, setim se kako je to nekada bio simbol mog trijumfa i odmah mi bude lakše.

Kada pravite puslice ceo proces je poetičan. Počinjete sa razdvajanjem žumanaca i belanaca što je ako mene pitate početak svakog ukusnog deserta. Nakon toga sa svakim ubacivanjem šećera podizaće se najslađi oblak koji možete jezikom da lovite oko sebe. Na kraju sami birate u kom obliku želite da se puslice osuše i kasnije u istom u vašim ustima da se istope. Filujemo ih čokoladom obogaćenom žumancima, prvo zato što nećemo da bacamo žumanca, a drugo zato što tako nastaju najkusniji filovi. Da bi ukus bio još posebniji dodajemo #deluxe namaz od karamelizovanog kestena koji sam pronašla u Lidlu i čašicu amareto likera za onaj ekstra spešl praznični ukus. 

puslice

  • 5 belanaca sobne temperature
  • 200g šećera u prahu
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašika limuna
  1. Zagrejte rernu na 120°C sa uključenim fenom. Ukoliko nemate fen povećajte temp. za 20°C.
  2. Umutite belanca u čvrst sneg tako što ćete početi sa najmanjom brzinom, a potom postepeno povećavati do najveće.
  3. Šećer dodajete postepeno, kašiku po kašiku. Nigde ne žurite, dok se jedna ne umuti ne dodajete sledeću. 
  4. Nakon što ste dodali sav šećer mutite sve dok ne dobijete čvrst šam koji kada protljate kroz prste biva gladak.
  5. Dodajte gustin i limun pa mutite kratko samo da se povežu zatim napunite kesu za fil i na pleh obložen  papirom za pečenje istinsite puslice u željenom obliku.
  6. Rernu smanjite na 100°C i ubacite puslice. Nakon 30 minuta smanjite temperaturu na 80°C i nastavite da ih sušite još 30 minuta.
  7. Nakon toga ostavite ih nekoliko sati da se hlade u zatvorenoj rerni.

krem od kestena i čokolade

  • 5 žumanaca
  • 100g tamne čokolade
  • 285g namaza od karamelizovanog kestena Deluxe
  • rakijska čašica amareto likera
  1. Žumanca mutite miksreom 5 minuta. Dodajte seckanu čokoladu pa ih stavite iznad pare da se kuvaju. Kada se čokolada otopi i postane vrela na dodir skinite sa pare i kratko prohladite.
  2. Dodajte namaz od kestena i mutite kratko zatim sipajte amareto liker. Ukoliko ne želite da koristite liker možete staviti istu količunu slatke  pavlake.
  3. Nafilujte polovinu puslica pa ih preklopite sa preostalim puslicama.
(Visited 560 times, 1 visits today)