Barbika torta je prva torta koju mi je pravila, a da je se baš sećam. Zadenula je golišavu Barbi sa kolenima što krckaju u sred torte i od šlaga joj sašila prelepu haljinu sa karnerima i sve po redu. Čekala sam je ko bez duše da se vrati s posla svaki dan i uvek trčeći je dočekivala na vratima nedopuštajući joj da se ratosilja tereta u rukama. Čim sam dovoljno stasala postala sam stalni gost Foto „Vesne“ gde sam je posmatrala kako radi u svojoj radionici, neprestano uči i biva majstor svog zanata. Kačila je moje crteže na zid iznad radnog stola i oduševljavala se njima činivši da se osećam kao kakva umetnica. Čitavo detinjstvo posebno sam uživala u njenom glasu, nesposobna da zadržim suze dok mi peva „Moja mama divno priča“ jer je i ona uvek plakala iako nema ništa tužno u toj pesmi. I dalje volim njen glas, ali je Vanja i ja imitiramo kao piskavu sosu da bismo je nasmejali. Istrpela je stoički sve moje tantrume, kada u kupovini provedemo ceo dan, a ja ništa ne pronađem, kada me uhvati bes od gladi, kad sam očajna jer sam debela i kada mi se ne rade zadaci iz matematike nego mi se priča sa njom. 

Nikada mi nije branila da volim druge već je činila da se svi novi ljudi u našoj kući osećaju kao deo porodice. Pekla nam je pice i uvek brinula o tome da na rođendanima imamo gde da trčimo, a opet da decu ne lupe kola. Kada me je pratila na ekskurzije sa druge strane prozora izvodila je ples rukama i bekeljila se umesto dosadnog mahanja. Nije mi branila da odem na kraj sveta, nije me zastrašivala da odustanem, umesto toga dobila sam svu podršku i beskrajne savete zbog kojih sam sada ovde, uporna kao ona i zahvalna što mogu da joj napravim tortu baš po njenom ukusu i da je ugnječim u zagljaju skoro svaki dan. Mama živela ti meni još sto godina!

Što se torte tiče, torta je pojedena isti dan što je verujem dovoljno da za njen opis. Za vas sam ispisala recept sa svim što mislim da je važno. Ukoliko sam nešto ostavila nejasno, ne oklevajte da me pitate. 🙂

za kore:

10 belanaca

10 kašika kristal šećera

150g kokosovog brašna 

5g praška za pecivo

3 kašike brašna

120ml hladnog mleka

za fil:

10 žumanaca

10 kašika šećera u prahu

30ml ruma za kolače

200g čokolade za kuvanje

250g putera na sobnoj temperaturi

200ml slatke pavlake

za dekoraciju: 

50g kokosovog brašna

150ml umućene slatke pavlake 

300g bele čokolade

Uključite rernu da zagreva na 200°C. Da biste napravili kore, u veću činiju sipajte belanca i mutite mikserom dok se postanu čvrsta pena. Dodajte zatim šećer, kašiku po kašiku tako da se svaka dobro umuti pre nego što dodate novu. Nakon toga sipajte kokos, brašno i peci prah pa uz pomoć silikonske spatule lagano mešajte dok se sastojci ne povežu. Kalup prečnika 20cm dobro podmažite i obložite mu dno papirom za pečenje. Podelite testo na 4 dela pa sipajte prvi deo u kalup i pecite u rerni oko 10 minuta, dok blago ne porumeni. Vrele kore prelijte sa četvrtinom mleka nakon vađenja iz rerne i ponovite postupak sa preostalim testom. Poređajte ih jednu na drugu tako zalivene sa papirima između svake i ostavite da se sasvim ohlade.*

Fil ćete napraviti tako što ćete početi sa mućenjem žumanaca na pari. Dodajte im šećer pa nastavite mućenje nekih 10-15 minuta. U međuvremenu možete istopiti čokoladu u mikrotalasnoj. Kada ste umutili žumanca, dodajte im prohlađenu čokoladu i dobro umutite. U posebnoj činiji ulupajte puter dok ne postane kremast. Zatim mu dodajte rum tako što ćete sipati vrlo malu količinu (ja sam koristila čepić od fićoka, dakle ne više od toga) i mutite dok se sasvim ne poveže, pa onda dodajte još i ponavljajte postupak dok ne potrošite sav rum.**  Nakon što ste sjedinili rum i puter, dodajte im smesu od jaja i čokolade, postepeno dok se sasvim ne sjedine. Ostavite tako umućen fil u frižider na 30 minuta. Nakon toga ulupajte slatku pavlaku pa je spatulom umešajte u fil. 

Tortu ređajte prvo koru, pa fil, pa tako dok ne potrošite kore i završite sa slojem fila preko poslednje kore. Složenu tortu ostavite u modli 6 sati ili preko noći u frižideru pre nego što završite dekoraciju kako bi se lepo stegla. Tortu možete završiti sa slatkom pavlakom i kokosovim brašnom što vrlo lepo, ali možete joj dodati i karneriće od bele čokolade za VAU efekat.

KARNERIĆI OD BELE ČOKOLADE

Da biste napravili karneriće, belu čokoladu istopite u mikrotalasnoj, pazeći da se ne pregreje. Ja je stavim na pola minuta, na nisku temperaturu, promešam, pa ponovim dok god se ne istopi sasvim.*** Kada je istopite stavite je iznad posude sa vrelom vodom kako bi duže vreme ostala tečna.

Uzmite ravnu metalnu tacnu ili keramičku i ostavite je u zamrzivaču (pazite na veličinu prilikom odabira) dok topite čokoladu.**** Preko odabrane tacne stavite sloj papira za pečenje. Sipajte jednu kašiku istopljene čokolade blizu gornje ivice papira pa je uz pomoć široke spatule razmažite ka sebi dok ne ujednačite debljinu. Ponovite postupak 2-3 puta dok ne dobijete sloj čokolade od par milimetara. Stavite u zamrzivač na 2 minuta. Podelite čokoladu po vertikali na pola uz pomoć oštre ivice spatule i zatim podvucite spatulu ispod čokoladne trake, provlačeći je do kraja kako biste odvojili čokladu od papira. Zatim je što brže presavijte kao karner onoliko puta koliko je dugačka. Ponovite sa preostalom čokoladom. Detaljniji video tutorijal postupka imate ovde

*Ovaj postupak pečenja važi ukoliko pečete 4 okrugle kore prečnika od 20cm do 25cm. Ukoliko pravite pravougaonu tortu, razlijte testo u jedan veliki pleh, pa pecite kore na 170°C  oko 25-30 minuta ili dok blago porumene. Odmah po vađenju ih ravnomerno zalijte mlekom. Temperatura i vreme pečenja dati su u skladu sa pravilima moje rerne. Vi ih uskladite sa radom vaše.

**Proces povezivanja ruma sa puterom malo duže traje ali vredi. Ukoliko budete preterivali sa količinom ruma puter će se raslojaniti od alkohola i ode mast u propast. Dakle samo strpljivo.

***Ovim postupkom nećete poremetiti prirodnu strukturu čokolade što će značiti glatku površinu čokolade i kada se stegne, kao i mogućnost ponovnog topljenja. 

****U idealnim uslovima koristili bismo blok mermera koji bismo zamrzli i direktno na njega sipali čokoladu što bi omogućilo trenutno stezanje zarad formiranja karnerića. Pošto ja nemam mermer, pišem vam kako sam ih napravila sa onim što imam i što znam da i vi imate u svojim kuhinjama.


(Visited 260 times, 1 visits today)