U mojoj poridici buđenje uz muziku je oduvek bilo omiljeno. Kod mame i tate je to nekada bio poseban CD ili naprosto radio stanica koja ima najnežnije melodije tog jutra. Vikendom su mirisale kvašenice, a preko nedelje je mirisala samo kozmetika. Kod bake Milene sam se retko budila, ali uvek bez izuzetka budio me je radio Beograd 1 i miris tople kulje. Onda bih se brzo obukla jer su ta jutra često bila pomalo hladna, baš kao ovo današnje, pa bih sela za sto, baba bi mi dala veliku posudu sa šećerom i onda bih ga posipala preko vrele kulje i sanjivo gledala kako se zrnca šećera polako tope i pretvaraju u sjajnu glazuru. Bilo je divno. Kod bake Rajke i dede Rajka muzika nije često stvirala izjutra, ali kad jeste to je uvek bila pesma- Ustaj mala zora sviće, nahrani piliće, pa ako te to ne probudi ništa neće. Ostatak dana bih je pevušila bez prestanka i jela babine pite, torte i sendviče. Ovih dana budi nas jazz radio i miris kafe koju Andrejka ritualno kuva. Nas dve čkiljimo u njegovom pravcu, a on nas gleda zaljubljeno. Onda se rastanemo, mi mu iz kreveta lenjo mašemo, a on sa vrata viče da nas voli. I posle ostaje samo muzika da inspiriše  nas dve da se i same iskotrljamo ispod jorgana.

Ovaj beze rolat sa kokosom i lešnik kremom će vas sigurno naterati da zapevate od ranog jutra.  Njegova spoljašnjost verno najavljuje sve ono što ćete doživeti kada ga probate. Vazdušasta tekstura fila i kore toliko je slična da granica između njih gotovo da ne postoji. Beze mehurići nežno pucketaju pod jezikom, čips od kokosa tu i tamo krcka, a lešnik krem je toliko bogat i zanosan da ćete poželeti da izmislite još milion kolača u kojima biste njega mogli da upotrebite. Njegova tajna krije se u kvalitetnoj #fincarre beloj čokoladi koju uvek možete pronaći u Lidlu. Dole vas čeka recept za ovu anđeosku lepoticu.

lešnik krem

  • 200g pečenih lešnika, očišćenih od ljuske 
  • 100g bele čokolade Fin Carre
  • 30g belog brašna Castello
  • 120g šećera Castello
  • 1 vanil šećer Belbake
  • 280ml punomasnog mleka Pilos
  • 200g putera Pilos
  • 3-4 kašike kokos brašna Belbake
  1. Belndirajte lešnike dok se ne pretvore u pastu, zatim im dodajte istopljenu belu čokoladu i blendirajte dok se sastojci ne povežu.
  2. U činiji pomešajte brašno, šećere i nekoliko kašika mleka pa mešajte žicom dok ne nastane žitka smesa bez grudvica. Ostatak mleka prebacite u šerpicu pa ga kuvajte na tihoj vatri. Kada mleko provri skinite ga sa ringle pa u tankom mlazu sipajte smesu od brašna i šećera neprestano mešajući žicom. Vratite na ringlu i mešajte sve dok puding ne počne da baca mehuriće. 
  3. Skinite šerpu sa ringle, ukoliko puding ima grudvice možete ga propasirati kroz cediljku, u suprotnom odmah mu dodajte pastu od lešnika i bele čokolade. Mešajte da se sjedine zatim prebacite puding u činiju i prekrijte ga prijanjajućom folijom. Ostavite ga da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi, može i preko noći.
  4. Puter mutite oko 5 minuta pa mu dodajte puding iz tri puta i mutite sve dok ne dobijete gladak krem. Ne morate ga držati u frižideru, ako ćete istog dana filovati. Ukoliko ga ipak ostavite da se hladi, obavezno ga kratko razmutite mikserom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 1h pre filovanja.

beze kora

  • 5 belanaca sobne temperature
  • 200g šećera u prahu Belbake ili kristal šećera Castello
  • 1 ravna kašika skroba Belbake
  • 1 kašika limunovog soka
  1. Zagrejte rernu na 160°C sa ventilatorom. Ukoliko nemate ventilator povećajte temperaturu za 20°C-30°C u zavisnosti od jačine vaše rerne.
  2. U činiji mutite belanca mikserom na najslabijoj brzini sa prstohvatom soli. Kada počnu da pene pojačajte mikser za jednu brzinu i sve tako postepeno kako budu rasla. 
  3. Kada se belanca ulupaju u čvrst sneg počnite da dodajete kašiku po kašiku šećera, mutite na najjačoj brzini i nemojte dodavati sledeću kašiku šećera dok se prethodna ne umuti. Šam mutite sve dok se šećer ne istopi sasvim što ćete proveriti ako ga protrljate između prstiju. Ukoliko se je gladak i ne osećaju se zrnca šam je spreman, u suprotnom nastavite da mutite.
  4. Šam treba na kraju da bude toliko čvrst da možete slobodno činiju da prevrnete iznad glave, a da se smesa iz nje ne pomeri.
  5. U takav šam dodajte skrob i limun pa mutite lagano još par minuta.
  6. Tepsiju dimenzija oko 22×33 obložite papirom za pečenje i smestite smesu unutra pa je ravnomerno rasporedite do svih čoškova i poravnajte. Pecite na tih 160°C  9 minuta, pa smanjite temperauturu na 140°C i nastavite da pečete još 30 minuta. Kora je spremna kada površina postane krta, a kada je pritisnete ona se blago ugiba umesto da propadne. 
  7. Po vađenju iz rerne prevrnite koru na krpu ili papir za pečenje posute šećerom u prahu i ostavite je da se sasvim ohladi.
  8. Ohlađenu koru nafilujte kremom od lešnika, pospite preko kokosovim brašnom pa je pažljivo zamotajte u rolat i ostavite u frižideru da se hladi 2-3 sata. Pre služenja je premažite sa malo ulupane slatke pavlake i pospite Bio čipsom od kokosa. 
(Visited 534 times, 1 visits today)