Prvi put kada smo išli u goste rekla sam joj- Naro, sad kad odemo tamo, svi će ti govoriti da si gadura, ali nemoj da se vređaš jer to tako mora. I sad je dete već naviklo, šta će kad za drugo i ne zna. A i mama je navikla iako sam se na početku zasigurno bečila. Imamo na primer jednu komšinicu na omiljenoj ruti za šetanje koju zovemo pi´ kakana, delimično jer joj ne znamo ime, ali pretežno jer uvek možemo računati na nju da sa najvećim entuzijazmom izgovori te reči kad ugleda Naru. I Nara je obožava, obraduje joj se kao najrođenijoj, a bebe one osete te stvari, kao neki mali detektori dobre energije. Najlepše je voditi Naru u veliko društvo ili pozvati veliko društvo u dom. Eto za mesec dana treba da joj proslavimo prvi rođendan, a ja sam još uvek u fazi kada govorim ljudima da sam se skoro porodila. Vreme leti kad je čovek srećan. 
 
Recept koji je zasigurno nešto najbolje što možete pripremiti za veliko društvo konačno je na blogu. Mamine paprike iz rerne punjene karamelizovanim svinjskim mlevenim mesom imaju egzotičan ukus,  ali u njima pre svega postoji nešto domaćinsko i poznato, naročto kada parče mekanog hleba zagnjurite u moču, slatku i zanosnu moču, u kojoj su se paprike krčkale. U Lidlu pronađite sve sastojke jer je važno da budu fini i sveži, a onda napravite ovo savršeno jesenje jelo za svoje najmilije.
 
 
 
 
 

nadev od mesa

  • 2 veća crna luka
  • 2 šargarepe
  • 1 kašičica: kumina, kurkume, majčine dušice, bosiljka
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašika  šećera 
  • 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
  • 1kg svinjskog mlevenog mesa
  • 2 supene kašike riže okruglog zrna
  • 500ml pasiranog paradajza
  • 1/2 kocke goveđe supe
  • 80g rendanog sira Grana Padano
  • 15 paprika šilja
 

preliv od paradajza:

1 kašičica:kumina, kurkume, majčine dušice, bosiljka
1 kašika šećera 
1/2 kašičice mlevene ljute paprike
500ml pasiranog paradajza
1/2 kocke goveđe supe
svež bosiljak

1. Ugrejte rernu na 220°C
Napravite sos tako što ćete u tiganju na malo ulja propržiti luk dok ne odmekne. Ubacite zatim sve začine i dinstajte dok luk ne počne da se lepi za tiganj. Dodajte mu onda usitnjen beli luk i narendanu šargarepu pa dinstajte 7 minuta.

2. Dodajte meso pa ga usitnite varjačom, a onda dodajte pirinač. Kada ispari sva tečnost od mesa nalijte 500ml paradajza i ubacite pola kocke supe. Dinstajte na tihoj vatri 10 min, ugasite vatru i umešajte rendani sir.

3. Paprike očistite, zadržite peteljke, napunite svaku sa mesom pa ih ređajte na uljem podmazanu tepsiju.

4. U posebnoj posudi pomešajte sve sastojke za preliv od paradajza. Sipajte preliv između paprika. Pobacajte grančice sveže majčine dušice, ako imate, i pecite 45-60min. Na polovini pečenja, kada jedna strana potamni, okrenite paprike na drugu stranu i nastavite dok obe ne postanu karamelizovane i slasne. Služite sa toplim mekim hlebom.

(Visited 437 times, 1 visits today)