Pre više od dvadeset godina prvi put sam napravila žurku za doček Nove godine. Nas tri, drugarica iz klupe, drugarica iz ulice i ja. Mama mi je sašila metalik sivu suknju od istog materijala kao sebi haljinu zbog čega sam se, možete samo zamisliti koliko osetila odraslo. Komšinica mi je uvila kosu u stotinu pužića, friz koji je jasno davao do znanja da sam ipak samo devojčica. U šteku smo imale pregršt prazničnih zalogaja koji su ostali sa žurke zagrevanja mojih roditelja, a za ponoć smo čuvale dečiji šampanjac koji je našim srcima izazivao poskakivanje od uzbuđenja. Aleka i Jovana se nikada pre toga nisu družile, ali sve je savršeno kliknulo tako da smo provele veče đuskajući dok nismo popadale od umora. Sa te večeri ostale su fotografije, koje i dan danas stoje zadenute  u albumu, rođendanski poklon od Aleke te iste godine.  
 
Jedina od nas tri koja će ove godine možda biti na žurci sa penušavcima je Jovana pošto su njena deca dovoljno porasla, dok ćemo Aleka i ja morati da pričekamo još malo. Tom prilikom sam osmislila desert za sve one mame i solidarne tate koji za ovaj doček piju samo dečiji šampanjac. U ove ekstra spešl profiterole prokrijumčarila sam aromu penušavih vina i eleganciju koju sa sobom nose. Skoro kao poklončići sa više slojeva iznenađenja upakovanih u zanosni šam, svaka krije čokoladu koja pokriva hrskavu princes krofnu  ispunjenu svilenim kremom obogaćenim narandžom i penušavim vinom, kombinacija do koje sam došla zajedno sa mamom jednog zimskog podneva. Čak i ako smete da zalijete, ovaj desert će se savršeno slagati sa svakim gutljajem, pa zato dobro odaberite penušavo vino jer će njegova aroma biti završna nota svakog zalogaja. Ja sam svoje uzela i Lidlu, a vi listajte na dole gde vas čeka detaljan recept. 
kuvano testo
 
100g putera, Pilos
1 kašika šećera, Castello
prstohvat soli
150g brašna, Castello
4 srednja jajeta
 
  1.  U šerpu stavite 250ml vode da se kuva sa puterom, šećerom i soli. Kada se sav puter rastopi dodajte brašno i mešajte varjačom nekoliko minuta iznad vatre dok se ne oformi lopta koja se odvaja od stranica šerpe. Prebacite testo u čistu činiju i ostavite da se ohladi.
  2. Razmutite jaja kao za kvašenice. Kada testo postane mlako dodajte mu razmućena jaja iz 4 puta. Mešajte sve vreme varjačom dok ne dobijete glatko testo koje polako klizi sa varjače. Ukoliko je poptuno čvrsto dodajte još jedno žumance.
  3. Špic kesom nanesite kuglice testa na tepsiju pokrivenu papirom za pečenje i pecite 30 minuta na 200°C. Računajte da će princes krofne dosta porasti pa slobodno pravite kuglice 3cm u prečniku ako želite zalogajčiće.
 
krem sa penušavim vinom i narandžom
 
8 žumanaca
8 kašika šećera u prahu, Belbake
250g putera, sobne temperature
150ml penušavog vina, Moscato Spumante, Allini
1 narandža sok i kora 
200ml slatke pavlake, Bianca Lieve
 
100g tamne čokolade, istopljene
šam,  opciono (klik do recepta )
 
  1.  Stavite vino i sok od narandže da se kuvaju iznad tihe vatre. Kada se redukuju na 50 ml tečnosti sipajte ih u činiju i ostavite da se sasvim ohlade do sobne temperature.
  2. Žumanca mutite na pari sa šećerom u prahu 10 minuta ili dok ne postanu vrela na dodir. Pazite da vam voda u šerpi ne dodiruje dno činije u kojoj se nalaze žumanca. Pokrijte folijom i ostavite da se sasvim ohlade na sobnoj temperaturi.
  3. U činiji kremasto umutite puter. Zatim počnite da dodajete ono ukuvano vino kašičicu po kašičicu. Dobro pazite da tečnost poveže sa puterom pre nego što dodate još. Kada  ste umitili vino sa puterom dodajte i koru narandže pa sjedinite.
  4. U puter zatim dodajte žumanca iz 4 puta. Mutite dok ne dobijete fin krem. Ostavite pokriveno na 30 minuta u frižideru.  Nakon toga umešajte špatulom umućenu slatku pavlaku. 
  5. Filujte princeze ovim kremom uz pomoć špric kese. Nafilovane princeze umačite u otopljenu čokoladu, a kada se čokolada stisne, ukoliko želite  umočite ih i u šam pa ga brenerom karamelizujte kako biste dali praznično ruho ovom desertu i podligli njegov ukus na viši nivo.
(Visited 258 times, 1 visits today)