čokoladni mus
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera u prahu
- 200g tamne čokolade (zamenite 100g sa mlečnom ako volite da bude slađe)
- 250g putera, sobne temperature
- 60g kakao praha
- 500ml slatke pavlake
1. Žumanca mutite sa šećerom 7 minuta. Nastavite da ih mutite na pari zajedno sa sitno seckanom čokoladom.
2. Kada se čokolada otopi, i dalje iznad pare, uz mućenje dodajte kockicu po kockicu putera. Bitno je da se kocka otopi pre dodavanja sledeće.
3. Kada potrošite puter skinite posudu sa pare, pa dodajte kakao, sjedinite i ostavite na 10 minuta da se smesa prohladi.
4. Nakon toga spatulom umešajte umućenu slatku pavlaku, prvo dve tri kašike, pa sve preostalo. Ohladite 1h pre filovanja.
5. Ovako pripremljen mus možete staviti u čaše i služiti ga ohlađenog uz voće ili možete napraviti keks tortu za koju sledi recept.
keks torta sa malinama i čokoladnim musom
- oko 500g keksa
- 3dl hladnog mleka
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašika ruma
- 1 mera čokoladnog musa
- 500g malina, mogu i zaleđene samo ih prvo odmrznite + za dekoraciju
- Pripremite tacnu dimenzija oko 25×35. Pomešajte mleko, vanilu i rum pa umačite keks u to i ređajte po tacni. Preko prvog sloja keksa nanestite sloj čokoladnog musa uz pomoć poslastičarskog noža ili špric kese ukoliko želite elegantniji presek.
- Poređajte uredno maline preko musa, jednu do druge pa preko položite novi sloj keksa umočenog u mleko. Ponovite još jednom isto to i završite sa trećim slojem keksa.
- Ukrasite tortu sa preostalim musom i bobičastim voćem po izboru. Ostavite na hladno mesto da prenoći, ali pre služenja ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi kako bi kolač dodatno odmekao.