Mislim da su keks torte u vreme mog odrastanja bile favorit na rođendanima. Deca su ih najviše volela jer su bile mekane i najčešće čokoladne, a mame su ih volele jer nisu morale da peku stotinu kora zbog kojih bi na kraju proklinjale sve na svetu. Keks torta moje mame je uvek imala neku ukusnu začkoljicu poput ovih malina. Vanja je obožavao maminu keks tortu i isključivo ju je jeo direktno iz tacne za doručak, ručak i večeru. Ako odlučite da napravite ovu moju znajte da ona može biti najjednostavnije sastavljena u vašoj omiljenoj tacni za kolače. Možete ipak naneti mus uz pomoć špric kese sa nastavkom po želji da bi parčad izledala kao u poslastičarnici ukoliko prilika za koju je pravite to traži.

Ostavljam vam ovde zasebno recept za tortu, a posebno recept za mus od čokolade jer njega možete jesti posluženog samo uz voće, šlag i još topljene čokolade, a možete ga koristiti i namesto fila za pripremu raznih čokoladnih torti poput ove sa keksom.  Javite utiske i šaljite mi slike ukoliko isprobate recept. 

 

čokoladni mus

  • 7 žumanaca 
  • 7  kašika šećera u prahu
  • 200g tamne čokolade (zamenite 100g sa mlečnom ako volite da bude slađe)
  • 250g putera, sobne temperature 
  • 60g kakao praha
  • 500ml slatke pavlake
 
1. Žumanca mutite sa šećerom 7 minuta. Nastavite da ih mutite na pari zajedno sa sitno seckanom čokoladom.
2. Kada se čokolada otopi, i dalje iznad pare, uz mućenje dodajte kockicu po kockicu putera. Bitno je da se kocka otopi pre dodavanja sledeće. 
3. Kada potrošite puter skinite posudu sa pare, pa dodajte kakao, sjedinite i ostavite na 10 minuta da se smesa prohladi.
4. Nakon toga spatulom umešajte umućenu slatku pavlaku, prvo dve tri kašike, pa sve preostalo. Ohladite 1h pre filovanja.
5. Ovako pripremljen mus možete staviti u čaše i služiti ga ohlađenog uz voće ili možete napraviti keks tortu za koju sledi recept.

 

keks torta sa malinama i čokoladnim musom

  • oko 500g keksa 
  • 3dl hladnog mleka
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašika ruma
  • 1 mera čokoladnog musa
  • 500g malina, mogu i zaleđene samo ih prvo odmrznite + za dekoraciju
  1. Pripremite tacnu dimenzija oko 25×35. Pomešajte mleko, vanilu i rum pa umačite keks u to i ređajte po tacni. Preko prvog sloja keksa nanestite sloj čokoladnog musa uz pomoć poslastičarskog noža ili špric kese ukoliko želite elegantniji presek.
  2. Poređajte uredno maline preko musa, jednu do druge pa preko položite novi sloj keksa umočenog u mleko. Ponovite još jednom isto to i završite sa trećim slojem keksa. 
  3. Ukrasite tortu sa preostalim musom i bobičastim voćem po izboru. Ostavite na hladno mesto da prenoći, ali pre služenja ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi kako bi kolač dodatno odmekao. 
(Visited 74 times, 1 visits today)